”Svårt för anti-nikotinlobbyn att slingra sig ur det här”

Socialdepartementets beslut att ändra uppdraget för FHM och Socialstyrelsen till att få tydlig fokus på skademinimering för rökare togs emot med glädje av både användarföreningar och politiska debattörer.
“Äntligen lite snusförnuft i tobakspolitiken” utbrast ledarskribenten och författaren Mattias Svensson i SvD

Debatten om skademinimering för rökare har varit intensiv under de senaste åren. Upptaget av både mindre skadliga nikotinprodukter som traditionellt snus och nikotinpåsar har ökat markant liksom bruket av e-cigaretter. Samtidigt har rökningen minskat till så låga nivåer att Sverige enligt WHO:s standard räknas som rökfritt. EU har även uppmärksammat Sveriges låga andel rökrelaterade skador i förhållande till ett relativt högt nikotinbruk. 

”Fånig strategi”

Mattias Svensson, ledarskribent på SvD konstaterar att detta skett, trots att den tidigare socialdemokratiska regeringen varit en bromskloss. S-regeringen har i åratal, med stöd från olika statligt finansierade lobbygrupper, snarare arbetat för att minska allt bruk av tobak och nikotin, inklusive snus och e-cigaretter.

“Denna strategi har inte bara varit fånig, utan även hälsofarlig. Sverige är unikt i världen med en lägre andel rökande män än kvinnor, och en låg andel rökare över huvud taget. Det är svårt att komma runt hypotesen att detta har att göra med snuset som alternativ nikotinkälla. Snus är som bekant förbjudet i övriga EU, där folk i stället röker mer, särskilt män. Möjligheten att välja mindre riskabla njutningsmedel räddar liv.” skriver Mattias Svenssonledarsidan i SvD.

“Svårt att slilngra sig ur det här”

Han får medhåll av Karl-Åke Johansson, talesperson för användarföreningen New Nicotine Alliance Sweden. Han menar att utredningen förhoppningsvis leder till en mer öppen diskussion.

“Det blir svårt för de myndigheter, där många faktiskt är aktiva motståndare till den här typen av skademinimering, att slingra sig ur det här. Det nya uppdraget innebär att de måste lägga korten på bordet och i slutändan låta folk ta ställning till evidensen” säger Karl-Åke Johansson till Vejpkollen.

”Modern forskning viktig”

Han påpekar även att liknande rapporter redan finns i andra delar av världen. Det möjliggör jämförelser och kan bredda diskussionen.

“Det är viktigt att utredningen tar hänsyn även till ny forskning, inte bara den som fanns för fem år sedan. Den brittiska folkhälsomyndigheten uppdaterar sin rapport om e-cigaretter årligen. Cochrane reviews har en löpande rapport om e-cigaretter och kända hälsorisker vid rökavvänjning som uppdateras väldigt frekvent. Risken är att den svenska utredningen blir mer statisk och därmed kontraproduktiv, om utredaren försöker undvika viss forskning av olika skäl” säger Karl- Åke Johansson.

Utredningen ska redivisa sitt resultat för regeringen den 30 juni 2023.

1 Kommentar till "”Svårt för anti-nikotinlobbyn att slingra sig ur det här”"

  1. Det skulle vara intressant att se mer av en filosofisk debatt kring moralism och s.k. folkhälsopolitik. Mycket handlar ju egentligen inte om hälsa utan om en puritansk rädsla om att folk inte ska få roa sig, njuta och ha trevligt. Nyligen tog ju regeringen bort det gamla dansförbudet. Grunden handlar väl både om Luther och protestantismen samt nazismen och rashygienen. Varför ska nikotinet betraktas som mer ”omoraliskt” än koffeinet och varför är cannabis så tabu enligt vissa trots att det förmodligen är mindre skadligt som rusmedel än alkohol och dessutom kan ha medicinska fördelar för till exempel smärtpatienter. Sedan finns det förstås en annan aspekt av alkoholen som handlar om smaker och dofter när det gäller vin, öl och viss sprit som whiskey. Bra om svenska myndigheter tänker om kring alternativa nikotinprodukter, men det gäller också att ta bort onödiga förbud och restriktioner, sänka skatter och inte införa nya samt strypa skattefinansierade bidrag till organisationer som motarbetar skademinimering och egentligen vill ha totalförbud.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *