”Lagarna skapade den svarta marknaden för engångsvapes”

“Vi har varnat för det här länge. Skönt att någon annan ser det också. Nu måste politikerna reagera klokare än man gjort tidigare”
Det säger NNA Swedens ordförande Karl-Åke Johansson, sedan polisen i Sollentuna uppmärksammat att minderåriga skaffar sina e-cigaretter på samma sätt som äldre ungdomar skaffar narkotika.

Polisen i Sollentuna/Upplands Väsby och Sigtuna varnade nyligen för att minderåriga som köper e-cigg gör det via samma kretsar som säljer narkotika. 

“Vi ser att tillvägagångssättet är detsamma. Och det riskerar att bli en inkörsport till andra, värre saker, längre fram. sade kommunpolis Kristian Bengtsson i Vejpkollen.

Varnade tidigt

Karl-Åke Johansson, ordförande i användarföreningen NNA Sweden håller med Kristian Bengtsson.

“Försäljningen av smuggelvapes blir en bra anledning för langaren på hörnan att odla en yngre kundgrupp. Det har vi i NNA Sweden varnat politikerna för länge. Ingen trodde att det kunde bli så, men nu ÄR det så” säger Karl-Åke Johansson till Vejpkollen.

Ogenomtänkt lagstiftning

Enligt Karl-Åke Johansson beror den här utvecklingen på en ogenomtänkt lagstiftning kring e-cigaretter. Något som blivit allt mer tydligt sedan de attraktiva engångsmodellerna dök upp på marknaden. Restriktioner och höga skatter, i kombination med långa väntetider för att få sälja nya produkter hämmar de seriösa företagen och gynnar den svarta försäljningen.

“Motorn i detta är inte bara en idé om att kunna sälja till barn, den marknaden är alldeles för liten. Men även vuxna är en del av den här marknaden och det ger tillräcklig volym för att vara lönsam för de som sysslar med det här.” säger Karl-Åke Johansson.

De mest attraktiva produkterna olagliga

Karl-Åke Johansson menar att den svarta marknaden kunde varit betydligt mindre om bara lagstiftarna lärde sig mer om hur marknaden för e-cigaretter egentligen ser ut. Målet måste bli att öka volymen på den lagliga marknaden.

”Marginalerna är redan små för företagen” säger Karl-Åke Johansson. ”Det är svårt att konkurrera på en marknad där efterfrågan är störst på produkter som du inte får sälja, men att dessa produkter lätt kan importeras och säljas av vem som helst. Engångsecigg med 6000 bloss, som både kostar mindre och räcker längre än den lagliga med 600 bloss, är väldigt attraktiva, även för äldre användare. Men de finns bara på den svarta marknaden, så självklart blir det där man köper dem. ” säger Karl-Åke Johansson.

Efterlyser bättre lagstiftning

Det “traditionella” sättet för minderåriga att skaffa nikotin, i from av snus och cigaretter, gäller därför inte för e-cigg, menar Karl-Åke Johansson. Enligt honom bör ansvariga politiker hantera problemet med eftertanke.

“Lösningen ligger inte i hårdare lagstiftning mot den lagliga marknaden utan bör hanteras med bättre införselkontroller. Samtidigt bör man jobba för en vettigare prisbild, ett enklare och snabbare regelverk för att få sälja nya produkter på vita marknaden. På det sättet kan underlaget försvinna för organiserad smuggling. Då hade yngre fått förlita sig på vuxna kompisar som kan ställa upp och ”köpa ut”, precis som på cigarettmarknaden. Det hade varit betydligt lättare att komma åt med lagstiftning” säger Karl-Åke Johansson.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *