Gratis e-cigaretter delas ut till gravida i London

Kuponger för att köpa skolmat och gratis e-cigaretter till gravida. Det är två en av åtgärderna för att bekämpa fattigdomen i södra London.
”Genom att sluta röka kan en gravid kvinna spara närmare 2000 pund om året. Vi vet att e-cigaretter är mindre skadliga och att de redan hjälper många att sluta röka” säger Ben Kind, lokal politiker i distriktet Lambeth.

Sedan oktober 2022 får gravida kvinnor i södra London tillgång gratis e-cigaretter för att hålla sig rökfria. Enligt de lokala myndigheterna är initiativet en av flera åtgärder för att förbättra hälsan hos ekonomiskt svaga familjer.
”Att röka skadar det ofödda barnet och det är mycket vanligare att kvinnor i fattiga förhållanden fortsätter röka under graviditeten. Om kvinnan kan sluta röka med hjälp av e-cigaretter så vill vi stödja detta” säger en talespoerson för Lambeth council till BBC.

Rekomenderas av myndigheter

Åtgärden i Lambeth, ett distrikt i södra London bygger på tidigare studier där ekonomiskt utsatta grupper fått fri tillgång till e-cigaretter som stöd för att sluta röka. Vejpning är ett effektivt och relativt riskfritt sätt att bli rökfri enligt statliga NHS och metoden rekommenderas av hälsomyndigheterna i England. Men enligt Ben Kind, ansvarig för hälsoinsatser i Lambeth, är åtgärden inte bara ett hälsoprojekt. Det handlar lika mycket om ekonomi.
”Vi vet att rökning bidrar till fattigdomen. Genom att sluta röka kan en familj spara närmare 2000 pund årligen. Vi vill hjhälpa dem att sluta röka och samtidigt förbättra sin ekonomi.” säger han till BBC.

Kända risker med rökning

Även om det är inte är helt känt vilka effekter vejpning har på det ofödda barnet, så anser Ben Kind liksom NHS, att riskerna för skador sannolikt minskar om cigaretterna byts ut mot e-cigaretter.
”Det bästa vore om gravida slutade använda nikotin helt och hållet, men vi vet att detta är väldigt svårt för många. Vi vet också e-cigaretter hjälper många att sluta röka och att det är betydligt mindre skadligt än rökning” säger Ben Kind.

Riktar sig även till anhöriga

Det är inte bara den gravida kvinnan som får möjlighet till stöd att sluta röka. Även andra familjemedlemmar ingår i målgruppen.
”Vi gör det här i samarbete med våra lokala ”stop smoking service” och riktar oss inte bara till gravida utan även andra i hushållet som kommer att ha nära kontakt med barnet” säger Ben Kind till BBC.

Kupongerna, som ska täcka kostnader för e-cigaretter, är del av ett större paket som även innefattar ersättning för skolmat och bidrag till ett öppet kök där frivilligorganisationer kan föbereda och servera mat till ekonomiskt utsatta.

Bidrar snabbt till färre rökare

Enligt en nyligen publicerad rapport från brittiska Office for health improvement and disparities (före detta Public health England) har rökningen minskat i snabb takt sedan 2010, från 20 till 13 procent. En starkt bidragande orsak är att e-cigaretter ökar andelen som slutar röka och att vejpning ersatt rökningen för närmare 4 miljoner britter.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *