E-cigg på recept – för att locka skeptiska rökare

Rökare ska kunna få e-cigaretter på recept. Det är brittiska regeringens nästa steg för att minska rökningen i landet.
“Möjligheten att få vissa e-cigaretter på recept kan hjälpa rökare att förstå relativa risker, men även locka de som annars inte har råd att testa e-cigaretter” säger Linda Bauld, professor i folkhälsa.

Vejpning har blivit det mest populära hjälpmedlet bland rökare som försöker fimpa i England. 30 procent av de som gjorde ett sluta-röka-försök under 2020 använde e-cigaretter, jämfört med 20 procent som använde annan nikotinersättning. Det konstaterar Brittiska regeringen i pressmeddelande. 

”Att ha en medicinskt licensierad e-cigarett tillgänglig för recept är ett steg i rätt riktning. Varje åtgärd från läkemedelsverket att gör det till en realistisk möjlighet är bra.” säger John Britton, läkare och tidigare ansvarig för tobaksfrågor vid Brittiska Läkaresällskapet, till Science Media Center.

Miljoner vejpare helt rökfria

E-cigaretter och e-vätskor är idag reglerade konsumentvaror och läkare har endast kunnat rekommendera e-cigaretter till rökare, inte skriva ut dem på recept. 

Statistik från landets statligt finansierade sluta-röka-centran visar att närmare sjuttio procent av klienterna som använde e-cigaretter hade slutat röka helt under åren 2020 till 2021. Enligt organisationen ASH (Action on Smoking and Health) har närmare två tredjedelar av landets 3,6 miljoner vejpare slutat röka helt. 

Jämna ut klasskillnader

Samtidigt röker fortfarande 14 procent av befolkningen. Och skillnaderna mellan fattiga och rika är stor när det gäller rökning. Upp till 24 procent röker i typiska arbtetarklassområden jämfört med 8 procent i mer välbeställda stadsdelar. Detta hoppas den brittiska regeringen ändra på, genom att uppmuntra företag att ansöka om medicinskt godkännande för någon av sina produkter. Något som varit möjligt länge, men som ingen valt att göra.

“Möjligheten att skriva ut e-cigaretter på recept kan öppna dörren för att jämna ut skillnaderna när det gäller rökning. Britter ska få samma möjligheter att sluta röka, var de än bor” säger socialminister Sajid Javid i ett pressmeddelande.

”Var tredje rökare har inte testat”

Bland hälsovetare och forskare inom tobak och skadereducering tas beskedet emot med blandade känslor. 

”Även om det finns goda bevis för att e-cigaretter form av konsumentprodukter kan hjälpa rökare att sluta, så vet vi också att en av tre rökare i Storbritannien inte ens har testat en e-cigarett”, säger Linda Bauld, professor i folkhälsa vid universitetet Edinburgh.

Kan stärka förtroendet för e-cigaretter

Linda Bauld, som sedan länge engagerat sig för att göra e-cigaretter säkrare och mer tillgängliga för rökare i England, menar att möjligheten att få en e-cigarett på recept kan stärka förtroendet för vejpning som ett säkert verktyg för rökavvänjning.

”Rökare oroar sig för hur säkra e-cigaretter egentligen är. Och det finns grova missuppfattningar om de relativa riskerna med e-cigaretter jämfört med tobak.. En medicinskt godkänd produkt kan fungera som en garanti för vissa. Samtidigt får även de som inte anser sig ha råd med en e-cigarett chansen att testa tekniken” säger Linda Bauld till CNN.

Inte bara positivt

Men förslaget får även viss kritik från andra hälsovetare. Robert West, professor i hälsopsykologi, har liksom Linda Bauld engagerat sig för att göra e-cigaretter mer tillgängliga. Och han menar att receptbelagda e-cigaretter inte bara är något positivt. 

“Det har sedan tidigare varit möjligt för e-cigaretttillverkare att söka medicinsk prövning av sina produkter. Ingen har dock gjort det. Något som sannolikt beror på de höga kostnaderna det skulle innebära”, säger Robert West. 

Endast tobaksbolag som har råd

Robert West menar att e-cigaretter på recept snarare riskerar hämma utvecklingen.

“Rökare har redan tillgång till säkra och effektiva e-cigaretter utan recept. Risken är att det endast är företag med enorma tillgångar som lyckas få en produkt godkänd som läkemedel. Sannolikt är det bara de stora tobaksbolagen som klarar en sådan process. Och eftersom tobaksbolagens vejpprodukter, generellt sett, är ganska ineffektiva vid rökavvänjning så riskerar vi att få en situation där medelmåttiga produkter blir godkända och de bästa inte blir det.” säger Robert West till Science Media Center.

E-vätska på recept inget nytt

Uppmaningen från Brittiska hälsodepartementet kan leda till att England blir det första landet i världen med en medicinskt prövad e-cigarett på marknaden. I flera andra länder, däribland Sverige, har däremot myndigheter, efter påtryckningar från läkemedelsföretag, försökt få e-vätska med nikotin klassat som läkemedel. I Australien är all nikotinhaltig e-vätska sedan oktober 2021 olaglig att sälja eller importera utan recept från läkare.Gillar du Vejpkollen? Då kan du stödja arbetet med tidningen!

SWISH: 1231093830

Eller stöd kontinuerligt. Bli en Patreon (det vill säga: stödprenumerera på Vejpkollen). Länk till VEJPKOLLEN på PATREONLämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *