Unga politiker: främja ett mindre skadligt nikotinanvändande

Begränsa marknadsföring – men inte smaksättningar. Inför skademinimering i tobaks- och nikotinpolitiken. Och ge konsumenterna möjligheten att själva fatta informerade beslut om skaderisker. Det menade tre av Sveriges politiska ungdomsförbund i en diskussion om nya nikotinprodukter.

Läs även: Ungdomsförbund ryter till mot Non Smoking Generation – ”Odemokratiska”

Seminariet ”Ett rökfritt Sverige – Vad händer sen?” arrangerades av Philip Morris och handlade om framtiden för e-cigaretter, snus och nikotinpåsar som substitut för cigaretter i Sverige. Begreppet tobaksskadereducering var centralt för diskussionen, inte minst i ljuset av att Philip Morris på senare tid uttryckt en vilja att sluta sälja röktobak och istället satsa på rökfria produkter. 

“Vi har tekniken idag för att det ska bli verklighet. Men politiker kan påskynda utvecklingen och vi vill att de pratar om vilka möjligheter som finns idag.” säger Claude Guiron, nordisk vetenskapsdirektör Philip Morris AB

”Politiker har möjlighet att styra utvecklingen”

Skadereducering som en metod för att minska skadorna av rökning en officiell strategi i Storbritannien. E-cigaretter (men även snus och andra rökfria nikotinprodukter) är, enligt Brittiska hälsomyndigheten, minst 95 procent mindre skadliga än cigarettrökning. Rökare uppmanas att byta från rökning till vejpning i återkommande informationskampanjer.

Ulrika Karlsson (m) riksdagsledamot och rådgivare i hälsofrågor inom FN, menar att politiker har goda möjligheter att styra utvecklingen mot ett mindre skadligt nikotinbruk.

“Det är en kittlande tanke att cigaretter skulle försvinna från marknaden. Det är svårt att veta om det går. Men generellt sett så bör vi fokusera på att begränsa de produkter som är kända som skadliga och samtidigt vara mer tillåtande mot mindre skadliga alternativ” sade hon under seminariet.

Måste komma underifrån

Även Sverigedemokraternas ungdomsförbund, Ungsvenskarna, menar att politiken bör vara tydlig när det gäller skaderisker med olika nikotinprodukter. Men även att all förändring måste börja med konsumenterna och inte minst industrin.

“Jag tror det är viktigt att en sådan här förändring kommer underifrån. Och att det kommer från de berörda konsumenterna och inte från politikernas håll. Därmed inte sagt att politiken spelar en stor roll. Vi har ju olika verktyg för att styra, bland annat med olika skattenivåer. I Sverige ser vi idag generella skattehöjningar för alla tobaksprodukter istället. Det var något som både sd och moderaterna röstade emot tidigare i höst” säger Tobias Andersson, talesperson för Ungsvenskarna

Främja utfasning av cigaretter

Réka Tolnai, ordförande i centerpartiets ungdomförbund, CUF, var inne på samma linje. Hon menade samtidigt att politiker har ett ansvar att sprida information och kunskap om skadereducering.

“Vi ser ju att industrin vill fasa ut cigaretter och då är det politikens uppgift att främja detta och inte försöka kontrollera det. Den generellt negativa inställningen till tobak skulle jag säga är kontraproduktiv och främjar inte utvecklingen. Om vi märker att konsumenterna föredrar en hälsosammare produkt, som snus, nikotinpåsar eller e-cigaretter, varför ska vi då sätta upp hinder för det?” säger Réka Tolnai.

Unga ersätter cigaretter med andra produkter

Erik Engstrand, förste vice förbundsordförande moderata ungdomsförbundet, MUF, betonade också vikten av olika skattenivåer, baserade på skaderisk, när det gäller nikotinprodukter. Men han konstaterade även att rökning och att skadereducering inte är en het fråga i politiken. Enligt honom är skadereducering redan ett faktum i Sverige, i synnerhet bland unga.

“Jag upplever det som om rökningen är på väg bort i vår generation. Vi har anammat snuset istället, eller andra alternativ, som e-cigaretter. Jag skulle därför säga att narkotikan är en större fråga, och att skademinimering inom narkotikapolitiken är den största utmaningen den närmaste tiden.” säger Erik Engstrand.

Vill se forskningsbaserad politik

Sveriges riksdag röstade tidigare i år nej till regeringens förslag på ny ANDT-strategi. En av anledningarna var att regeringen valt att inte göra skillnad mellan röktobak och rökfria nikotonprodikter. Riksdagen bad därför regeringen tillsätter en utredning som jämför skaderisker mellan produkterna och därefter föreslår ett nytt ramverk för att motverka skadorna av rökning i Sverige.

“Vi ska ha en forskningsbaserad politik och titta på vad som egentligen fungerar ur ett skademinimeringsperspektiv. Vi måste veta vad som är skadereducering och vad är kontraproduktivt. Det handlar om att ompröva gamla sanningar som bara säger: “om det är skadligt för hälsan så borde vi förbjuda det” säger Réka Tolnai.

Ifrågasätter marknadsföring – inte smaker

Regeringen har även lagt ett förslag om ett omfattande smakförbud för e-cigaretter och e-vätska. Regeringen menar att attraktiva smaker lockar icke-rökare att använda e-cigaretter. Men enligt Réka Tolnai är frågan mer komplicerad. Lockande smaksättningar är inte növändigtvis negativa, menar hon.

“Det är viktigt att de här produkterna får lov att vara attraktiva. För då är det lättare för rökare att byta över. Sen finns det en poäng i att ifrågasätta marknadsföringen. De här nya produkterna har ju lyckats att framstå som “fräsha”, givetvis. Men Istället för att tala om förbud bör vi satsa på utbildning och information. Vilka skadeverkningar har nikotin, och vad bör du veta innan du använder dem? Men jag tror att det är väldigt viktigt att se till att de här nya produkterna finns kvar, just för att möjligheten för rökare att kunna byta” säger Réka Tolnai.

Källor:
Ett rökfritt Sverige, vad händer sen?
Ungdomsförbund ryter till mot Non Smoking Generation – ”Odemokratiska”Gillar du Vejpkollen? Då kan du stödja arbetet med tidningen!

SWISH: 1231093830

Eller stöd kontinuerligt. Bli en Patreon (det vill säga: stödprenumerera på Vejpkollen). Länk till VEJPKOLLEN på PATREONLegg att eit svar

Epostadressa di blir ikkje synleg. Påkravde felt er merka *