Unge politikere: fremme et mindre skadeligt nikotinforbrug

Begræns markedsføring - men ikke smagstilsætninger. Indfør skadesminimering i tobaks- og nikotinpolitikker. Og giv forbrugerne mulighed for at træffe informerede beslutninger om skader. Sådan lød det fra tre af Sveriges politiske ungdomsorganisationer i en diskussion om nye nikotinprodukter.

Læs også: Ungdomsorganisationer kritiserer ikke-ryger-generationen for at være "udemokratisk"

Seminaret "Et røgfrit Sverige - hvad sker der nu?" var arrangeret af Philip Morris og fokuserede på fremtiden for e-cigaretter, snus og nikotin pouches som erstatning for cigaretter i Sverige. Begrebet reduktion af tobaksskader var centralt i diskussionen, ikke mindst i lyset af, at Philip Morris for nylig har udtrykt en villighed til at stoppe med at sælge røgtobak og i stedet fokusere på røgfrie produkter. 

"Vi har teknologien i dag til at få det til at ske. Men politikerne kan fremskynde udviklingen, og vi vil have dem til at tale om de muligheder, der findes i dag." siger Claude GuironNordisk videnskabsdirektør Philip Morris AB

"Politikerne har mulighed for at styre udviklingen"

Skadesreduktion som en metode til at reducere skaderne ved rygning. officiel strategi i Storbritannien. E-cigaretter (men også snus og andre røgfrie nikotinprodukter) er ifølge det britiske sundhedsministerium mindst 95 procent mindre skadelige end cigaretrygning. Rygere opfordres til at skifte fra rygning til vejpning i regelmæssige informationskampagner.

Ulrika Karlsson (m), medlem af parlamentet og sundhedsrådgiver i FN, mener, at politikerne har gode forudsætninger for at styre udviklingen i retning af et mindre skadeligt nikotinforbrug.

"Det er en fristende tanke, at cigaretter vil forsvinde fra markedet. Det er svært at vide, om det er muligt. Men generelt bør vi fokusere på at begrænse produkter, der er kendt for at være skadelige, mens vi er mere tolerante over for mindre skadelige alternativer," siger hun. i løbet af seminaret.

Skal komme nedefra

Sverigedemokraternas ungdomsorganisation, Ungsvenskarna, mener også, at politikken skal være tydelig omkring de skader, som forskellige nikotinprodukter forårsager. Men de mener også, at enhver forandring skal starte hos forbrugerne og ikke mindst hos industrien.

"Jeg synes, det er vigtigt, at forandringer som denne kommer nedefra. Og at den kommer fra de berørte forbrugere og ikke fra politikerne. Dermed ikke sagt, at politik spiller en stor rolle. Vi har forskellige værktøjer til at styre tingene, herunder forskellige afgiftsniveauer. I Sverige ser vi i dag i stedet generelle afgiftsstigninger på alle tobaksprodukter. Det var noget, som både Socialdemokraterne og Moderaterne stemte imod tidligere på efteråret." Tobias Andersson, Talsmand for de unge svenskere

Fremme af udfasning af cigaretter

Réka TolnaiFormanden for Centerpartiets ungdomsorganisation, CUF, var enig. Hun sagde også, at politikerne har et ansvar for at sprede information og viden om skadesreduktion.

"Vi kan se, at industrien ønsker at udfase cigaretter, og det er politikernes opgave at fremme det og ikke forsøge at kontrollere det. Jeg vil sige, at den generelt negative holdning til tobak er kontraproduktiv og ikke fremmer udviklingen. Hvis vi kan se, at forbrugerne foretrækker et sundere produkt som snus, nikotin pouches eller e-cigaretter, hvorfor skal vi så sætte barrierer op for det?" siger Réka Tolnai.

Unge erstatter cigaretter med andre produkter

Erik Engstrand, Den første næstformand for Moderat Ungdom (MUF) understregede også vigtigheden af forskellige beskatningsniveauer for nikotinprodukter, baseret på risikoen for skade. Men han bemærkede også, at rygning og skadesreduktion ikke er et varmt emne i politik. Ifølge ham er skadesreduktion allerede et faktum i Sverige, især blandt unge mennesker.

"Jeg føler, at rygning er på vej væk i vores generation. Vi har taget snus til os i stedet eller andre alternativer som e-cigaretter. Så jeg vil sige, at stoffer er et større problem, og at skadesreduktion i narkotikapolitikken er den største udfordring i den nærmeste fremtid." siger Erik Engstrand.

Ønsker at se forskningsbaseret politik

Det svenske parlament stemte tidligere i år Nej til regeringens forslag til en ny ANDT-strategi. En af grundene var, at regeringen havde valgt ikke at skelne mellem røgtobak og røgfrie nikotinprodukter. Riksdagen bad derfor regeringen om at nedsætte en udredning, der skulle sammenligne skaderisikoen mellem produkterne og derefter foreslå nye rammer for at modvirke rygningens skadevirkninger i Sverige.

"Vi er nødt til at have en forskningsbaseret politik og se på, hvad der rent faktisk virker ud fra et skadesreduktionsperspektiv. Vi er nødt til at vide, hvad der er skadesreduktion, og hvad der er kontraproduktivt. Det handler om at genoverveje gamle sandheder, der bare siger: "Hvis det er sundhedsskadeligt, skal vi forbyde det". Réka Tolnai.

Sætter spørgsmålstegn ved markedsføring - ikke ved smag

Regeringen har også foreslået en omfattende smagsforbud for e-cigaretter og e-væske. Regeringen argumenterer for, at attraktive smagsvarianter tiltrækker ikke-rygere til at bruge e-cigaretter. Men ifølge Réka Tolnai er spørgsmålet mere kompliceret. Attraktive smage er ikke nødvendigvis negative, siger hun.

"Det er vigtigt, at disse produkter får lov til at være attraktive. For så er det lettere for rygerne at skifte. Og der er en pointe i at sætte spørgsmålstegn ved markedsføringen. Disse nye produkter har selvfølgelig formået at fremstå som "friske". Men i stedet for at tale om forbud bør vi fokusere på uddannelse og information. Hvad er de skadelige virkninger af nikotin, og hvad skal man vide, før man bruger dem? Men jeg synes, det er meget vigtigt at sikre, at disse nye produkter fortsat er tilgængelige, netop for at rygere kan skifte," siger Réka Tolnai.

Kilder:
Et røgfrit Sverige, hvad sker der nu?
Ungdomsorganisationer protesterer mod ikke-ryger-generationen - "udemokratisk"Kan du lide Vejpkollen? Så kan du støtte bladets arbejde!

SWISH: 1231093830

Eller støt løbende. Bliv Patreon (det vil sige: støt abonnementet på Vejpkollen). Link til PATREON TRAILER på PATREONSkriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *