Svenska politiker: ”Bra om e-cigaretter minskar rökningen”

Är e-cigaretter ett klokt alternativ till cigaretter? Vejpkollen ställde frågan till samtliga partier i riksdagen. 
”Kan man sluta med tobaksrökning med hjälp av e-cigaretter är det bra” menar Lena Emilsson (s)

— OBS: Sedan Vejpkollen publicerade artikeln har svenska regeringen meddelat att de vill förbjuda smaksättingar i e-vätskan.

Annons:
Kontakta Lena Hallengren.
Till alla vejpare: Vill du behålla varierade smaker i e-juicen? Mejla socialministern och berätta varför smaker är viktiga! Klicka på bannern och följ instruktionerna.


“Sammanlagt har knappt två procent av befolkningen i Sverige använt e-cigaretter under de senaste 30 dagarna, varav en tredjedel har gjort det dagligen. Det var vanligast bland män, samt i åldersgruppen 17-29 år. Det var även betydligt vanligare att ha använt e-cigaretter bland dem som är rökare av vanliga cigaretter.”

Så skriver Centralförbundet för alkohol- och narkotikaupplysning, CAN, i sin rapport om hur svenskar använder e-cigaretter. 200 000 svenskar uppger att de använder e-cigg. En tredjedel, det vill säga runt 70 000 svenskar, använder e-cigaretter dagligen. Dagligt användande tyder på att e-cigaretterna ersätter användandet av tobak – åtminstone delvis.

I skenet av detta ville Vejpkollen veta vad svenska politiker tycker om e-cigaretter och hur de ser på vejpning som metod för att sluta röka.

S: ”Viktigt att få ner antalet rökare”

Lena Emilsson, talesperson för Socialdemokraterna i tobaksfrågor har en restriktiv syn på vejpning och e-cigaretter. Samtidigt ser hon vissa positiva aspekter.

“Det är viktigt att få ner antalet rökare eftersom tobaksrökning ger så stora skador. Kan man sluta med tobaksrökning med hjälp av e-cigaretter är det bra. Men man ska helst inte använda e-cigaretter heller, ur hälsosynpunkt. ” säger hon till Vejpkollen.

”Viktigt att bryta vanan”

Lena Emilsson menar att traditionella sluta-röka-metoder har fördelar jämfört med e-cigaretter. Som hon ser det är det vanan som ska brytas, lika mycket som nikotinberoendet.

“Det bästa är att sluta röka utan att byta till något annat verktyg som påminner om rökning. Om man nu inte kan det fyller e-cigaretten en funktion. Men att sluta röka handlar om att man måste bryta med alla rökvanor också. nackdelen som jag ser det att e-cigaretter påminner så mycket om rökning. Därför tror jag mer på plåster eller tuggummin” säger hon till Vejpkollen.

”Mer forskning”

Hon får medhåll av Karin Rågsjö, ledamot för Vänsterpartiet i socialutskottet. 

“Vi borde först och främst titta på om det fungerar för att sluta röka. Jag är orolig för att det blir en snuttefilt istället. Och vi behöver mer forskning. Vi vill ju inte föreslå något som visar sig vara farligt” säger hon till Vejpkollen.

Samma upplevelse som en cigarett

Enligt forskningsinstitutet Cochrane är det just likheterna i upplevelse som gör att e-cigaretter visat sig fungera bättre än traditionella nikotinläkemedel för rökare. I en rapport från 2020 visar en systematisk genomgång av olika sluta-röka-studier att e-cigaretter är dubbelt så effektiva jämfört med plåster och tuggummi.

“Till skillnad från tuggummi och plåster ger e-cigaretten rökare en upplevelse som liknar den de får av en cigarett. De får i sig nikotin, och samtidigt känslan av att röka, utan att utsätta sig själva eller omgivningen för cigarettrök” skriver forskarna i rapporten.

KD: Risk att rökare använder båda

Michael Anefur, talesperson för Kristdemokraterna i tobaks- och alkoholfrågor har en försiktigt positiv syn på e-cigaretter som rökavvänjning. Men även han ser risker med metoden.

“Om det är så att e-cigg ersätter vanlig tobaksrökning så är det bra, under förutsättning att e-cigg är mindre farliga. Dock finns väl samma risk som med att ersätta rökning med snus, det vill säga att för ett antal personer slutar det med att man både röker och snusar” säger han till Vejpkollen

Forskning: Dubbelanvänande kan vara positivt

Just dubbelanvändande har väckt debatt bland forskare under de senaste åren. Frågan är om rökare som även använder e-cigaretter får i sig fler skadliga ämnen än tidigare. En studie från USA antydde att risken för stroke ökade på grund av dubbelanvändande. Detta visade sig dock inte stämma och studien drogs tillbaka på grund av en osäker analys till följd av otillräcklig data. Senare forskning visar samtidigt att ett dubbelanvändande kan innebära fördelar för folkhälsan i stort. Rökare som använder e-cigaretter parallellt med cigaretter har större chans att sluta röka, över tid.

Olika syn på e-cigaretter

Brittiska myndigheter rekommenderar aktivt rökare att byta till e-cigaretter. Folkhälsomyndigheten i Sverige gör det däremot inte. Och det är något som styr Centerpartiets syn på frågan.

“Det finns ett flertal beprövade, säkra och effektiva metoder för rökavvänjning som rekommenderas av Folkhälsomyndigheten. E-cigaretter är däremot inte rekommenderat för rökavvänjning i Sverige. Dessa rekommendationer är en fråga för expertmyndigheterna, inte för politiker” säger centerpartiet presstalesperson Amanda Florin till Vejpkollen.

SD: Fokus på nikotinavvänjning

Sverigedemokraternas Christina Östberg, ledamot i socialutskottet för SD menar att fokus ska ligga på nikotinberoendet.

”Det finns mycket att vinna om människor slutar med tobaksrökning, både hälsomässigt och ekonomiskt. Men vi ser hellre åtgärder som fullt ut fokuserar på stöd för avvänjning eller åtgärder som leder till att nikotinberoendet försvinner helt” säger hon till Vejpkollen.

Vejpkollen har fick aldrig svar från Miljöpartiet och Liberalerna om hur de ser på e-cigaretter som rökavvänjning. Dessa partier har dock svarat på liknande frågor i riksdagen. Läs mer om detta här!

Moderaterna svarar i en enskild artikel här.

Här kan du läsa mer om e-cigaretter och svensk politik:
Svenska politiker tror på förbud av smaker i e-juice
Smakförbud: “Ett extremt högt pris att betala för en magkänsla”


Gillar du Vejpkollen? Då kan du stödja arbetet med tidningen!

SWISH: 1231093830

Eller stöd kontinuerligt. Bli en Patreon (det vill säga: stödprenumerera på Vejpkollen). Länk till VEJPKOLLEN på PATREON
Legg att eit svar

Epostadressa di blir ikkje synleg. Påkravde felt er merka *