Svenske politikere: "Godt, hvis e-cigaretter reducerer rygning"

Er e-cigaretter et fornuftigt alternativ til cigaretter? Vejpkollen stillede spørgsmålet til alle partier i parlamentet. 
"Hvis man kan holde op med at ryge ved hjælp af e-cigaretter, er det godt", siger Lena Emilsson (S&D).

- BEMÆRK: Siden Vejpkollen publicerede artiklen, har den svenske regering meddelt, at de ønsker at forbyde aromaer i e-væske.

Reklame:
Kontakt Lena Hallengren.
Til alle vejp'ere: Vil du beholde varierede smage i din e-juice? Send en e-mail til socialministeren og fortæl hende, hvorfor smagsvarianter er vigtige! Klik på banneret og følg instruktionerne.


"Samlet set har knap to procent af befolkningen i Sverige brugt e-cigaretter inden for de seneste 30 dage, hvoraf en tredjedel har gjort det dagligt. Det var mest almindeligt blandt mænd og i aldersgruppen 17-29 år. Det var også betydeligt mere almindeligt at have brugt e-cigaretter blandt dem, der ryger almindelige cigaretter."

Skriv derefter Centralforeningen for Alkohol- og Narkotikainformation, CAN, i sin rapport om svenskernes brug af e-cigaretter. 200.000 svenskere siger, at de bruger e-cigaretter. En tredjedel, eller omkring 70.000 svenskere, bruger e-cigaretter dagligt. Daglig brug tyder på, at e-cigaretter erstatter tobaksbrug - i det mindste delvist.

I lyset af dette ønskede Vejpkollen at vide, hvad svenske politikere mener om e-cigaretter, og hvordan de ser vejping som en metode til at holde op med at ryge.

S: "Vigtigt at reducere antallet af rygere"

Lena Emilsson, ordfører for Socialdemokraterne i tobaksspørgsmål, har et restriktivt syn på vejping og e-cigaretter. Samtidig ser hun nogle positive aspekter.

"Det er vigtigt at reducere antallet af rygere, fordi tobaksrygning forårsager så meget skade. Hvis man kan holde op med at ryge ved hjælp af e-cigaretter, er det godt. Men det er også bedre ikke at bruge e-cigaretter ud fra et sundhedsmæssigt synspunkt. " siger hun til Vejpkollen.

"Vigtigt at bryde vanen"

Lena Emilsson siger, at traditionelle rygestopmetoder har fordele frem for e-cigaretter. Efter hendes mening er det vanen, der skal brydes, lige så meget som nikotinafhængigheden.

"Det bedste er at holde op med at ryge uden at skifte til noget andet værktøj, der minder dig om rygning. Hvis man ikke kan det, har e-cigaretten en funktion. Men rygestop handler også om at bryde alle rygevaner. Ulempen, som jeg ser det, er, at e-cigaretter minder så meget om rygning. Derfor tror jeg mere på plastre eller tyggegummi," siger hun til Vejpkollen.

"Mere forskning"

Hun får følgeskab af Karin Rågsjö, Medlem af socialudvalget for Venstre. 

"Vi bør først og fremmest se på, om det virker til at stoppe med at ryge. Jeg er bange for, at det bliver et sikkerhedstæppe i stedet. Og vi har brug for mere forskning. Vi vil ikke foreslå noget, som viser sig at være farligt," siger hun til Vejpkollen.

Den samme oplevelse som en cigaret

Ifølge forskningsinstituttet Cochrane Det er netop de samme erfaringer, der har vist, at e-cigaretter virker bedre end traditionelle nikotinpræparater for rygere. I en rapport fra 2020 En systematisk gennemgang af forskellige rygestopundersøgelser viser, at e-cigaretter er dobbelt så effektive sammenlignet med plastre og tyggegummi.

"I modsætning til tyggegummi og plastre giver e-cigaretter rygere en oplevelse, der ligner en cigaret. De får nikotin og følelsen af at ryge uden at udsætte sig selv eller deres omgivelser for cigaretrøg", skriver han. forskerne i rapporten.

KD: Risiko for, at rygere bruger begge dele

Michael Anefur, talsmand for Kristendemokraterne i tobaks- og alkoholspørgsmål, har et forsigtigt positivt syn på e-cigaretter som rygestopmetode. Men han ser også risici ved metoden.

"Hvis det er sådan, at e-cigs erstatter almindelig tobaksrygning, så er det godt, forudsat at e-cigs er mindre farlige. Men der er den samme risiko som ved at erstatte rygning med snus, dvs. at det for en del mennesker ender med både rygning og snus," siger han til Vejpkollen.

Forskning: Dobbeltbrug kan være positivt

Dobbeltbrug har været genstand for debat blandt forskere i de seneste år. Spørgsmålet er, om rygere, der også bruger e-cigaretter flere skadelige stoffer end før. En undersøgelse fra USA foreslog, at risikoen for slagtilfælde øget på grund af dobbelt anvendelse. Det viste sig dog ikke at være tilfældet, og undersøgelsen blev trukket tilbage på grund af en usikker analyse, der skyldtes utilstrækkelige data. I mellemtiden viser nyere forskning, at en Dobbelt anvendelse kan give fordele for folkesundheden generelt. Rygere, der bruger e-cigaretter sammen med cigaretter, er mere tilbøjelige til at holde op med at ryge over tid.

Forskellige syn på e-cigaretter

De britiske myndigheder råder aktivt rygere til at skifte til e-cigaretter. Myndigheden for folkesundhed i Sverige Det gør det dog ikke. Og det er noget, der styrer Centerpartiet syn på spørgsmålet.

"Der findes flere dokumenterede, sikre og effektive metoder til rygestop, som anbefales af Folkhälsomyndigheten i Sverige. Men e-cigaretter anbefales ikke til rygestop i Sverige. Disse anbefalinger er et anliggende for ekspertmyndighederne, ikke for politikerne", siger Centerpartiets talsmand. Amanda Florin til Vejpkollen.

SD: Fokus på nikotinophør

Sverigedemokraterne Christina Östbergmedlem af socialudvalget for det svenske socialdemokrati, siger, at fokus bør være på nikotinafhængighed.

"Der er meget at vinde, hvis folk holder op med at ryge, både sundhedsmæssigt og økonomisk. Men vi vil hellere se tiltag, der fuldt ud fokuserer på støtte til rygestop eller tiltag, der fører til fuldstændig eliminering af nikotinafhængighed," siger hun til Vejpkollen.

Vejpkollen har aldrig fået svar fra De Grønne og De Liberale på, hvordan de ser på e-cigaretter som rygestopforanstaltning. Disse partier har dog besvaret lignende spørgsmål i parlamentet. Læs mere om dette her!

De moderate svarer i en individuel artikel her.

Læs mere om e-cigaretter og svensk politik her:
Svenske politikere tror på forbud mod smagsstoffer i e-juice
Smagsforbud: "En ekstremt høj pris at betale for en mavefornemmelse"


Kan du lide Vejpkollen? Så kan du støtte bladets arbejde!

SWISH: 1231093830

Eller støt løbende. Bliv Patreon (det vil sige: støt abonnementet på Vejpkollen). Link til PATREON TRAILER på PATREON
Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *