Brett politiskt stöd för skadereducering i Storbritannien

Högre nikotinhalter, bättre information till rökare om risker med e-cigaretter samt höjda åldersgränser. Det föreslår en bred politisk kommitté i Storbritannien.

”E-cigaretter räddar liv. Vi måste se till att det budskapet når varenda rökare i landet” 

Det säger Dave Jones, konservativ ledamot i brittiska parlamentet. Tillsammans med representanter för en partiöverskridande kommitté konstaterar han att myndigheterna måste satsa mer på skadereducerande nikotinprodukter. Om man vill nå målet om ett rökfritt England 2030.

”E-cigaretter spelar en viktig roll”

Samtidigt som Sveriges riksdag vill se en utredning om skillnader i skadeverkningar mellan olika nikotinprodukter, går brittiska politiker nu ut och kräver ännu fler åtgärder för att locka rökare bort från tobaksrökning.

”E-cigaretter spelar en viktig roll i att hjälpa rökare sluta röka. Vi kommer att fortsätta bygga våra åtgärder på evidens och se till att e-cigaretter förblir öppet tillgängliga på marknaden” sade ungdomshälsominister Jo Churchill i EcigIntelligence,

Vill se höjda åldersgränser

Samtidigt överväger kommitén att föreslå höja åldersgränsen för både tobak och alternativa nikotinprodukter. En åtgärd för att hindra unga från att börja röka, eller vejpa. Brittiska läkaresällskapet föreslår en 21-årsgräns, något kommittén förordade i sin presentation för parlamentet.

Ifrågasätter EU:s nikotingränser

Även gränsen för nikotinhalter diskuterades när kommittén presenterade sina förslag. Liksom i andra länder har Storbritannien en  högsta gräns på 20 mg/ml. Men enligt brittiska studier är den gränsen inte byggd på vetenskaplig evidens. För många rökare, i synnerhet de som lider av psykiska besvär är den lågt satta nikotingränsen ett hinder för att byta från cigaretter till e-cigaretter.

”Det är viktigt att rökare har möjliget att hitta en tillfredställande nivå för nikotinet i sin e-cigarett” skriver kommittén som utmanar gränsen som satts genom Europeiska tobaksdirektivet.

Rökare får fel information

Brittiska läkaresällskapet, Royal College of Physicians, har även efterlyst bättre information om den relativa risken med elektroniska cigaretter kontra rökning. Enligt flera studier tror rökare att e-cigaretter innebär högre eller samma risker som cigarettrökning. Något som inte bygger på kunskap eller är grundat i aktuell vetenskap, enligt förbundet. Riskerna är bara fem procent eller mindre jämfört med rökning, menar Royal College of Physicians.

”Vi måste se till att informationen till rökare är evidensbaserad och visar fördelarna med att byta nikotinkälla. Staten bör förbereda en större informationsksmpanj för att åtgärda misdförstånden” sade Mary Glindon, Labourpartiet.

Under sommaren kommer brittiska parlamentet att lägga fram ramverket för en ny 5-års plan för tobakspolitiken.

Källor:
Both sides in UK agree government plan should do more to promote vapingGillar du Vejpkollen? Då kan du stödja arbetet med tidningen!

SWISH: 1231093830

Eller stöd kontinuerligt. Bli en Patreon (det vill säga: stödprenumerera på Vejpkollen). Länk till VEJPKOLLEN på PATREON
Legg att eit svar

Epostadressa di blir ikkje synleg. Påkravde felt er merka *