Bråttom att tycka till om EU-skatter på e-vätska

EU kommissionen vill sätta en minimigräns för skatter på e-juice med nikotin. Syftet är att minska bruket av rökfria nikotinprodukter. ETHRA manar nu snusare och vejpare att tycka till om EU:s planer på att harmonisera skatterna på tobak och e-vätska – innan det är försent.

”EU-kommissionen har uttryckligen sagt att de inom ramen för sin nya EU Beating Cancer plan, tänker använda skatter, smakförbud och andra restriktioner för att begränsa e-cigaretter och andra nikotinprodukter. Det kommer bara leda till att fler Europeer fortsätter röka” skriver kosumentorganisationen Ethra, European Tobacco Harm Reduction Advocates, på sin hemsida.

Jobbar för låga skatter

Enligt Ethra bör skatter på e-vätska och andra skadereducerande produkter som snus och nikotinpåsar vara så låga som möjligt. 

“Harmoniserade skatter bör inte hindra att enskilda länder väljer en skadereducerande strategi för att minska rökningen i landet. Därför bör EU göra tydlig skillnad mellan röktobak och rökfri tobak när det gäller skatterna. Systemet borde bygga på att fler byter cigaretter mot mindre skadliga alternativ – från högrisk till lågrisk” skriver Ethra.

Beskattningen ska ta hänsyn till hälofrågor men samtidigt vara ett etiskt hållbart svar på den aggressiva beskattningen på röktobak, menar organisationen, som är ett samarbete mellan konsumentföreningar i de 27 medlemsländerna. Enligt en undersökning bland 35 000 vejpare, som Ethra nyligen tagit fram, är priset på e-cigaretter ett stort hinder för de som använder både e-cigaretter och röktobak, att byta över helt till vejpning.

Konsumenter får tycka till

I vissa länder, som Sverige, är redan e-juice beskattad (upp till 4 kronor per milliliter). I Tyskland röstade parlamentet senast förra veckan igenom en skatt på e-vätska och Danmark förväntas göra detsamma. Samtidigt har Estland slopat skatten på e-vätska med motivationen att minska svarthandeln med e-juice.

EU kommissionen har länge planerat att jämna ut skatteskillnaderna mellan länderna, bland annat för att minska gränshandel. Men både konsumenter, företag och organisationer får först tycka till om planerna på harmoniserade skatter på både tobak och rökfria nikotinprodukter. Deadline för detta är den 22 juni.

“Det är viktigt att alla som använder alternativa nikotinprodukter för att sluta röka gör sina röster hörda. Även om många frågor kretsar kring röktobak så har vissa frågor i formuläret stor betydelse för framtiden” skriver Ethra på sin hemsida.

”Behöver inte svara på alla frågor”

Enligt Ethra är det lätt att registrera sig (med google-konto eller liknande) för att svara på EU-kommissionens frågor.

“Det är inte nödvändigt att svara på alla frågor egentligen. Viktigast är frågor i avsnitt 3 samt personuppgifter i avsnitt ett” skriver Ethra.


Länk för att TYCKA TILL OM EU_SKATTER PÅ E-VÄTSKA OCH NIKOTINPRODUKTER. (Steg: Gå till enkäten, Registrera dig och börja svara!)


Källor:
URGENT CALL TO ACTION FOR EU TAX CONSULTATION
ETHRA – Tax Talking PointsGillar du Vejpkollen? Då kan du stödja arbetet med tidningen!

SWISH: 1231093830

Eller stöd kontinuerligt. Bli en Patreon (det vill säga: stödprenumerera på Vejpkollen). Länk till VEJPKOLLEN på PATREON
Legg att eit svar

Epostadressa di blir ikkje synleg. Påkravde felt er merka *