Smakförbud: “Ett extremt högt pris att betala för en magkänsla”

”Smaksättningar i e-vätskor är viktiga och utan dessa kommer ex-rökare att falla tillbaka till vanliga cigaretter.” Det säger Thomas Dallmann, svensk e-juicetillverkare i en kommentar till Vejpkollens granskning av hur svenska politiker ställer sig till smakförbud för e-cigaretter.

Läs även: Svenska politiker tror på förbud av smaker i e-juice

Efter Vejpkollens granskning av hur svenska politiker ser på smaker och e-cigaretter har många reagerat. Frågan har ännu inte debatterats offentligt i Sverige. Inte desto mindre ställer sig en majoritet av de politiska partierna positiva till att förbjuda smaksättningar i e-vätska. Liknande förbud gäller redan i Finland och snart även i Danmark.

“Vi som har koll på e-cigaretter kan bara vädja till politikerna att se det positiva som e-cigaretter för med sig. Ett betydligt minskat nikotinberoende jämfört med cigaretter. En betydligt minskad risk för cancer. Möjlighet till helt nikotinfri e-vätska eller e-vätska med olika nikotinstyrkor. Detta är ett bra sätt att trappa ner i sitt nikotinberoende. Men det verkar ju inte spela någon roll.” säger Thomas Dallmann, som driver e-juiceföretaget Liquid Wonders till Vejpkollen.

Hårdare restriktioner att vänta

Flera politiker menar att mer forskning om hälsoeffekter är avgörande för hur framtiden ser ut för e-cigaretter. Samtidigt råder en allmän uppfattning att ungdomar ska skyddas från att använda produkterna. I regeringens strategi för att minska rökningen ingår därför varken e-cigaretter andra eller rökfria nikotinprodukter. Snarare tvärt om. I en utredning tillsatt av regeringen förväntas förslag på hårdare restriktioner än de som finns idag.

Ex-rökare faller tillbaka till rökning

Men enligt Thomas Dallmann är det ologiskt att en politisk nollvison för cigaretter innefattar restriktioner av ett alternativ som e-cigaretter. Obroende forskning visar att e-cigaretter är effektiva för att minska tobaksbruket, menar han. För en rökare kan e-cigaretter minska riskerna med ett aktivt nikotinberoende med mer än 95 procent. Och Thomas Dallmann menar att även yngre förlorar på att tillgängligheten till e-cigaretter minskar.

“Det politikerna inte ser är att om e-cigaretter blir mindre tillgängliga, så kommer ungdomar som redan har har ett riskbeteende, att testa det som finns till hands. Det vill säga, vanliga cigaretter. Genom ett förbud mot smaker så är risken även stor att alla ex-rökare faller tillbaka till vanliga cigaretter. Och ungdomar löper mycket större risk att anamma ett skadligare nikotinberoende” säger Thomas Dallmann till Vejpkollen.

”Att rökare gillar tobakssmaker stämmer inte”

Kristdemokraten Michael Anefur menar att rökare borde kunna nöja sig med tobakssmaker för att hålla sig borta från cigaretterna. Fritte Vanecek, e-cigaretthandlare och aktiv i Branschorganisationen för e-cigaretter (BELC) menar å sin sida att ett sådant påstående bygger på skakiga grunder. Att rökare skulle föredra tobakssmaker framför andra smaker stämmer inte alls, menar han.

“Det är en rätt vanlig föreställning är att en tobaksrökare vill ha tobak istället för jordgubbsmilkshake eller fruktcocktail i sin e-cigg. Men så ser inte försäljningen ut. Jag blir förvånad över att man inte förstår bättre. De borde titta på lite statistik, istället för att göra banala vedertaganden. Våra politiker ”killgissar” istället för att söka lite kvalificerade uppgifter” säger Fritte Vanecek.

Väljer andra smaker till slut

Han får medhåll av e-juicetillverkaren Linus Gustafsson, som driver företaget Koyuki Vapor. 

“Tobakssmakerna kan fungera som inkörsport för tobaksrökare. Men majoriteten tenderar att senare vända sig till andra smaker, som inte har tobaksprofiler. Det syntes bland annat när butiker i USA redovisade sina säljsiffror inför ett smakförbud i USA” säger Linus Gustafsson. ”När e-cigarettanvändare i inom EU blev tillfrågade, var det vanligaste svaret att de skulle återgå till traditionella cigaretter ifall smakerna skulle begränsas till endast tobakssmaker”

Högt pris för en ”magskänsla”

En begränsning till endast tobakssmaker, skulle dessutom vara förödande för lokala e-juicetillverkare och vejpbutiker, menar Linus Gustafsson.

“Resultatet av ett smakförbud skulle vara att majoriteten av de berörda företagen skulle behöva lägga ner sin verksamhet. Många skulle kastas ut i arbetslöshet, intäkterna till skattekassan skulle minska och folkhälsan skulle försämras. Det är ett extremt högt pris att betala för en ”magkänsla” att smakerna är inkörsporten för unga.” säger Linus Gustafsson.


Du kan läsa mer om Vejpkollens graskning här:
Svenska politiker tror på förbud av smaker i e-juice


Gillar du Vejpkollen? Då kan du stödja arbetet med tidningen!

SWISH: 1231093830

Eller stöd kontinuerligt. Bli en Patreon (det vill säga: stödprenumerera på Vejpkollen). Länk till VEJPKOLLEN på PATREON
1 Kommentar on “Smakförbud: “Ett extremt högt pris att betala för en magkänsla”

  1. Det är dags att vejparna tar eget ansvar och börjar blanda själv istället, DIY. Med några favoritessenser hemma kan man hålla sig borta från ciggen. Så har jag gjort sen 2015, började blanda efter att ha lagt 500 på köpejuice som sen inte fanns kvar att köpa, här finns mina recept https://forum.e-liquid-recipes.com/u/Klickmans

Legg att eit svar

Epostadressa di blir ikkje synleg. Påkravde felt er merka *