Regeringens hårda linje mot rökfri nikotin – får kritik

Regeringen vill minska användandet av rökfria nikotinprodukter, som e-cigaretter och snus. Det står klart sedan regeringen lämnat sitt förslag på ny ANDT-strategi
”Det hade varit bättre att fokusera på de medicinska skadorna av tobak, det vill säga, sätta huvudfokus på att minska rökningen” säger David Josefsson (m), som är kritisk mot förslaget.

Regeringen släppte under veckan sin proposition för en ny ANDT-strategi. Strategin ska vara vägledande för det politiska arbetet med alkohol, narkotika, doping och tobak. I det 100 sidor långa dokumentet ställer regeringen upp målen för de kommande fem åren. Och förutom narkotika, alkohol och tobak vill regeringen även fokusera på tobaksfria produkter, som nikotinpåsar och e-cigaretter. Bland annat genom att begränsa smaksättning.

“Möjligheten att förbjuda eller på annat sätt reglera smaktillsatserna i e-cigaretter bör analyseras” skriver regeringen i sitt förslag.

Låg andel rökare i Sverige

Sverige har idag lägst andel rökare i Europa. Enligt Eurobarometer röker endast 7 procent av Sveriges befolkning, vilket är lågt jämfört med 23 procent som är snittet i EU. Bruket av nikotin är dock lika högt i Sverige som i övriga EU. Orsaken är att 20 procent av svenskarna använder snus och liknande produkter. Två procent använder e-cigaretter. Enligt Eurobarometer använder 20 procent av svenska rökare snus eller nikotinpåsar som substitut när de slutar röka.

Vill minska tillgängligheten

Men nu vill regeringen skärpa åtgärderna för att begränsa tillgängligheten på alternativa nikotinprodukter. Målet är att minska risken för unga börjar använda nikotin. Enligt Centralförbundet för alkohol- och narkotikaupplysning, CAN använder runt en procent av barn i åldrarna 14 till 17 e-cigaretter dagligen eller nästan dagligen. Det är vanligare att unga som redan röker, testar e-cigaretter, enligt CAN.

“Nikotin har exempelvis negativa effekter på hjärta och kärl. Därför bör en försiktighetsprincip tillämpas genom att nikotinprodukter regleras som skadliga produkter. Tillgänglighetsbegränsande insatser är avgörande för att minska bruket av tobaks- och nikotinprodukter, minska skillnader i hälsa och särskilt skydda barn och unga” skriver regeringen i sin proposition.

M: ”Huvufokus bör ligga på rökningen”

Moderata riksdagsledamoten David Josefsson menar att regeringen är inne på fel spår. Både när det gäller e-cigaretter och andra alternativa nikotinprodukter som snus och nikotinpåsar.

“Ett mer nyanserat förhållningssätt hade varit att, som med alkoholen, verka för att minska de medicinska skadorna av tobak, det vill säga sätta huvudfokus på att minska rökningen” skriver David Josefsson i en motion till riksdagen.

Måste skilja på olika nikotinprodukter

Enligt David Josefsson bör en ny ANDT-strategi skilja på olika typer av nikotinprodukter. Snus, e-cigaretter och traditionella cigaretter har väldigt olika effekter på hälsan, menar han. Regeringens ANDT-strategi verkar handla mer om ideologi än om folkhälsa, enligt den Göteborgske riksdagsledamoten.

“Vi måste fokusera på skadorna av respektive produkter. Det blir konstigt om politiken bara syftar till att minska tobaks- och nikotinbruket. Om fyra personer slutar snusa men tre av dem börjar röka har vi förvisso minskat det samlade tobaksbruket, men i praktiken vore det naturligtvis en folkhälsoförlust.” säger David Josefsson till Vejpkollen.

Cigaretterna är det riktiga problemet

ANDT-propositionen ska upp till debatt i riksdagen senare i vår. David Josefsson misstänker att förslaget går igenom, men hoppas på en bredare debatt i framtiden.

“Nikotin är för all del inte hälsosamt. Men precis som alkohol är det en del av vår kultur och det går att bruka på mer eller mindre skadliga sätt. Det finns en större öppenhet kring skadereducering bland partierna idag jämfört med tidigare, i alla fall i oppositionen. Debatten har blivit mer mogen. Samtidigt finns det starka krafter som driver frågan om olika förbud. Men vi måste fokusera på det riktiga problemet – rökningen” säger David Josefsson.

Inväntar översyn av regler

Regeringen inväntar nu en utredning och översyn av tobaksfria nikotinprodukter som ska vara färdig den 31 mars. 

”Utredningen ska analysera och ta ställning till om regelverket  kring e-cigaretter och påfyllningsbehållare bör skärpas och föreslå nödvändiga författningsändringar. Utifrån utredningens kommande förslag kommer regeringen att föreslå nya regler i syfte att minska barns och ungas tillgång till tobaks- och nikotinprodukter” skriver regeringen.

Källor till den här artikeln:
En förnyad strategi för politiken avseende alkohol, narkotika, dopning, tobak och nikotin samt spel om pengar 2021–2025

Ett nytt förhållningssätt till tobakspolitiken – det är skillnad på tobak och tobak
CAN – Vad är e-cigaretter och hur vanligt är det?

Gillar du Vejpkollen? Då kan du stödja arbetet med tidningen!

SWISH: 1231093830

Eller stöd kontinuerligt. Bli en Patreon (det vill säga: stödprenumerera på Vejpkollen). Länk till VEJPKOLLEN på PATREON
2 Kommentarar on “Regeringens hårda linje mot rökfri nikotin – får kritik

  1. Vad kan vi göra för att bli hörda? Man blir så sjukt frustrerad när det som räddat ens liv (efter 25 år av cigaretter) blir nermonterat med felaktigheter och lögner. Jag slutade röka med hallonsmak, hade vapen smakat tobak så hade jag nog inte ens brytt mig. Tobakslagarna jämför cigaretter och vapes på ett vis som helt saknar logik, och de svenska tullbestämmelserna vad gäller vape juice är rent ut sagt löjliga. Så, vad kan vi göra? Känns nästan som om vi behöver ett nationellt vapeförbund som kan föra vår talan på heltid mot dessa ignoranta tokar, jag skulle gladeligen betala en medlemsavgift för det!

Legg att eit svar

Epostadressa di blir ikkje synleg. Påkravde felt er merka *