Regeringen vill förbjuda smak i e-vätska

Regeringens utredare föreslår att samtliga smaker i e-cigaretter och e-vätska blir förbjudna från och med Maj 2022. Undantaget är tobakssmaker, men förbudet gäller både vätskor med och utan nikotin. Reaktionerna från oroliga e-cigarettanvändare fick sociala medier att koka.

“Snälla, förstör inte vår och andras chans till bättre hälsa”
Så skriver undersköterskan Karolin Mikkkola, 30 som slutade röka med hjälp av e-cigaretter för fyra år sedan. Hon reagerade direkt när hon läste om regeringens utredning, som föreslår ett förbud mot alla smaksatta e-vätskor, med undantag för tobakssmaker. I ett brev till socialministern berättar hon sin historia.

“Jag började röka tobak när jag var 13 år. Första gången jag lyckades sluta röka var när jag var 23 år gammal och väntade mitt första barn. Efter det föll jag tillbaka och gjorde sedan samma resa två gånger till. När jag var 27 år gammal blev jag tipsad om e-cigaretter. Tack vare en helt fantastisk juice med smak av päron bestämde jag mig för att ge det en chans. Jag hade aldrig klarat det med en juice som smakar tobak, för det smakar fruktansvärt.” skriver Karolin Mikkola till socialminister Lena Hallengren.

Smaken av jordgubbar blev avgörande

Karolin Mikkola berättar att smakerna i e-vätskan varit avgörande, inte bara för henne utan även hennes familj.

“Min mamma är 51 år gammal. Förra året köpte jag en e-cigarett till henne och hennes sambo, med olika smaker. De båda slutade med vanliga cigaretter efter att ha missbrukat tobak sedan tonåren. Idag är deras favoriter jordgubbe med milkshake och kaka samt en läsk med smak av söt rabarber, färska jordgubbar och nyplockade hjortron. Vi är alltså vuxna människor som älskar dessa söta smaker. Vi hade inte kunnat komma ifrån tobak utan dem.” skriver Karolin Mikkola.

CAN: Få icke-rökare använder e-cigg

Enligt regeringens utredning använder företagen i första hand smaksättningar för att locka icke-rökande användare att börja använda e-cigaretter. Som Vejpkollen tidigare berättat är det här en inställning som är väl spridd inom de olika partierna i riksdagen. En åsikt även socislminustern delar.

”Olika smaksättningar lockar ungdomar in i ett nikotinberoende” skrev socialminister Lena Hallengren på DN debatt senast förra veckan.

Enligt Centralupplysningen för alkohol och narkotika, CAN, som regelbundet mäter användandet av e-cigaretter i Sverige har mellan 30 och 40 procent av elever i årskurs 9 till 2:an i gymnasiet testat e-cigaretter. När det gäller regelbundet användande ser det dock annorlunda ut.

“Majoriteten av de som har använt e-cigaretter har endast provat det någon gång, medan en (1) procent i båda årskurserna gör det dagligen eller nästan dagligen. Precis som i den vuxna befolkningen var det vanligare att elever som rökte hade provat e-cigaretter, än att elever som inte rökte hade gjort detsamma.” enligt CAN.

Utredaren: smakerna är inte skadliga

Farorna med e-cigaretter är inte särskilt väl utforskade, menar regeringens utredare Ingeborg Simonsson. Nikotinet, som är den största gemensamma nämnaren mellan e-cigaretter och analoga cigaretter orsakar inte cancer, konstaterar hon. Inte heller de aktuella smakämnena bedöms som riskfyllda, enligt Ingeborg Simonsson.

“I dagsläget finns ingen data som visar att specifika smaksättningar, som används i EU, medför risker för användare av e-cigaretter vid upprepad exponering. Koncentrationerna av skadliga ämnen som kommer i från smaksättningen är så låga att de inte medför någon substantiell ökning av de befintliga riskerna för skador på luftvägarna” skriver Ingeborg Simonsson.

Samtidigt bildar upphettning eventuellt andra ämnen i ångan som ändå vara skadliga för kroppen. Även här är utredningen hänvisad till små studier.
“Men att hjärt- och kärlsystem kan skadas har stark evidens” skriver Ingeborg Simonsson

Myndighet: endast fem procent av risken

Liknande utredningar i Storbritannien och USA har dock kommit till andra slutsatser när det gäller e-cigaretter och dess påverkan på kroppen. Brittiska hälsomyndigheten har i flera rapporter konstaterat att eventuella skador på hjärta och kärl är betydligt lägre för e-cigarettanvändare än för rökare. Enligt Brittiska hälsomyndigheten är riskerna med e-cigaretter sannolikt mindre än fem procent av riskerna kopplade till röktobak. Men enligt den svenska regeringens rapport bör e-cigaretter inte jämföras med analoga cigaretter när det gäller eventuella skadeverkningar. 

“Det är fråga om en produkt som är så pass olik röktobak. Det är inte meningsfullt att försöka kvantifiera riskerna med e-cigaretter i förhållande till användningen av röktobak. Jämförelser med röktobak riskerar dessutom att leda till att e-cigaretterna framstår som mindre farliga än de egentligen är.” skriver Ingeborg Simonsson.

I Storbritannien rekommenderar hälsomyndigheten sedan flera år e-cigaretter som ett skadereducerande alternativ till cigaretter. Folkhälsomyndigheten i Sverige gör det däremot inte.

Tusentals drabbade av ett smakförbud

Therese Ström, e-cigarettanvändare och debattör, menar att utredningen missar målet. Och att regeringens förbud mot smaksättningar kommer att få förödande konsekvenser.

“Vi är tusentals i Sverige som räddat våra liv med de här produkterna. Tyvärr kommer nog många gå tillbaka till den extremt dödliga röktobaken om man går vidare med detta. Smakerna som regeringen föreslår leder uppåt väggarna fel. Och en svart marknad, med okontrollerade och potentiellt farliga produkter kommer vara ett faktum. Det känns extremt sorgligt” säger Therese Ström till Vejpkollen

”Risk att vi går tillbaka till cigaretter”

Även Karolin Mikkola fruktar det värsta, både för sig själv och sin familj.

“Tror inte att någon av oss skulle gå över till tobakssmak. Anledningen till att vi lämnat cigaretter är för att det smakar så mycket bättre att vejpa. Finns det bara tobakssmak är nog risken stor att vi går tillbaka till cigaretter” säger hon till Vejpkollen.

Måttlig exponering av produkter

I utredningens förslag ingår även resriktioner av skyltning i fysiska butiker. Utredningen vill se regler för ”måttlig expnering” av e-juice och e-cigaretter, ett förslag som lobbyorgasationen och tankesmedjan Tobaksfakta deklarerade tidigare i vår.

Regeringen kommer nu att skicka utredningens förslag på remiss och sedan lägga fram lagförslag i riksdagen. Om förslaget går igenom ska den nya lagen gälla från och med maj 2022.

Vejpkollen har sökt utredaren Ingeborg Simonsson för en kommentar.


Gillar du Vejpkollen? Då kan du stödja arbetet med tidningen!

SWISH: 1231093830

Eller stöd kontinuerligt. Bli en Patreon (det vill säga: stödprenumerera på Vejpkollen). Länk till VEJPKOLLEN på PATREON
4 Kommentarar on “Regeringen vill förbjuda smak i e-vätska

  1. Varför ständigt detta moraliserande över ”beroende”? Om folk använder nikotin i former som inte orsakar allvarliga sjukdomar och för tidig död och njuter av det så är det lika oproblematiskt som kaffedrickande. En del använder inte ens nikotin dagligen utan bara ibland, feströker. Även för dem skulle det vara en hälsovinst att byta till en vejp. Podden ”Hälsa för ohälsosamma” med psykiatern David Eberhard har flera gånger tagit upp ämnena skademinimering på tobaksområdet, snus och e-cigg. Det är tydligt att det finns en politisk skiljelinje i synen hur mycket staten ska bestämma vad vi får göra med våra egna kroppar. Socialdemokraterna har en mycket paternalistisk syn på människor. Att dem ständigt pratar om att ”skydda barnen” ser jag mest som ett svepskäl, dem ser hela den vuxna befolkningen som omyndiga barn när det kommer till att kunna hantera sådant som kan innebära vissa risker, nikotinprodukter, mat som kan vara onyttig och alkohol. Vi förväntas inte kunna fatta sådana beslut själva. Om man kunde köpa en flaska vin i en vanlig privat butik, ja då påstås det att vi inte skulle kunna hantera det utan bli alkoholister.

  2. Sveriges regering är så dubbel moral Ecigg har skadat tobaksindustri rejält ,tänker du verkligen på människors hälsa förbjud Alkohol ,stäng systembolaget, stäng snus och vanliga cigarett företag , nej det gör ni inte föratt ni får jätte mycket pengar från dessa , tyvär så bor vi i ett diktatorisk värld och Sverige är en av dom .

  3. Hej jag har rökt i 40 år och är glad jag gått steget från vanlig cigaretter till vape , men efterfrågar vape utan smaktillsatts. Tycker att både med smak och utan smak ska säljas. Anledningen till detta är att jag vill så lite som möjligt utsätta min kropp för sötningsmedel som är mkt skadligt för kroppen , trots att de är i mkt små mängder. Kroppen utsätts för mkt smpgradiga förgiftningar som på sikt leder till sjukdomar och ohälsa. Har kan man ytterligare välja bort ett skadligt ämne förutom tobaken och samtidigt behålla nikotinet och röken som jag är ute efter. Fortfarande inte helt bra , men bättre än det andra alternativet. Deanna

    1. Hej Deanna! Ursäkta sent svar här. Det har alltid gått att köpa e-vätska helt utan smaktillsatser. E-juice består igrunden av glycerin (VG) och propylenglykol (PG), med eller utan nikotin, som vanligtvis tillsätts separat. De flesta välsorterade vejpshopparna säljer detta, antingen i en blandning som är redo att vejpa (viktigt att välja rätt ratio mellan glycerin och pg 50/50 för små system, 70/30 för större). Om du däremot bara använder engångsmodeller är det svårare att hitta en variant helt utan smaktillsatser – det säljer helt enkelt inte och få företag skulle ha råd att lägga pengar på att tillverka en sådan variant. Om du använder engågsvarianter idag, är det i så fall enklast att byta till ett enklare poddsystem – där du fyller på med e-vätska själv. Svårare än så är det inte. Kan tillägga att det även går att minska nikotinhalten i e-vätska till den nivå du vill ha, på samma sätt – blanda som du vill helt enkelt 😉

      Stefan, redaktör och sedan många år vejpare som gör det mesta själv

Legg att eit svar

Epostadressa di blir ikkje synleg. Påkravde felt er merka *