Färre återfall – med frukt- och godissmaker

Smaker i e-cigg är viktiga för att undvika återfall till cigaretter, liksom nikotinstyrka och hårdvara. Det visar en ny brittisk studie.
”De som slutar röka lyckas genom att gå över till mer avancerade apparater i kombination med att de går från tobskssmaker till frukt-, godis- och bakverkssmaker”

E-cigaretter har blivit det mest populära sättet för att sluta röka i Storbritannien. Men hur påverkar det varierade utbudet av produkter rökarnas möjligheter att fimpa för gott? Det ville en forskargrupp i England ta reda på. Studien, som finansierades av Cancer Research UK, granskade över 370 användare som fick svara på frågor om vilken typ av e-cigarett de använde när de började vejpa, vilken typ de använder nu och hur dessa val påverkade risken för återfall.

Forskarna fokuserade på tre olika varianter av e-cigaretter: enkla ofyllbara cig-a-likes, mindre, fyllbara vejp-pennor samt mer avancerade system med separat batteri och tank. Man tittade även på nikotinstyrkor och val av smaksättning i e-juicen.

Enklare apparater inte lika effektiva

De allra flesta i studien hade börjat med en hög nikotinstyrka (18mg/ml). 45 procent började med en vejp-penna, medan 38 procent började med en cig-a-like. 

Av de som lyckdes sluta röka helt uppgav 70 procent att de senare hade bytt till ett mer avancerat system med separat tank och batteri.

”Samtidigt visade det sig att de som började med en cig-a-like återföll till rökning, i mycket större omfattning än de som började med ett mer avancerat system eller enklare vejp-pennor. Endast två av de tillfrågade uppgav att de var rökfria och fortfarande använde en cig-a-like” skriver forskarna.

Minskar nikotinstyrkan med tiden

När det gäller nkkotinstyrkor såg forskarna även här ett tydlig mönster. De som började med låg nikotinstyrka i kombination med en mindre kraftfull e-cigarett återföll oftare till rökningen. Samtidigt visade det sig att de allra flesta, som lyckades sluta röka, gradvis minskade nikotinstyrkan i takt med att de skaffade sig en mer avancerad apparat.

”Leveransen av nikotin är beroende av både effekt i apparaten och kunskap om hur den används bäst” menar forskarna. ”En tumregel verkar också vara att nikotinstyrkan förhåller sig till hur de tidigare rökvanorna såg ut”

Frukt- och godis ersatte tobakssmaker

Även valet av smaksättning varierade. Bland nybörjare valde fler att använda olika tobakssmaker. Men med tiden ökar variationen. Dagliga användare föredrog oftare fruktsmaker (28 procent) jämfört med menthol (25 procent) och tobak (26 procent).

”Vår studie visar att valet av e-cigarett och e-vätska kan ha betydelse för hur stor risken för återfall blir. De som börjar med en enklare apparat och samtidigt låg nikotinhalt löper större risk att misslyckas. Vi ser ett mönster som visar att de som lyckas gör det genom att gradvis gå över till mer avancerade apparater i kombination med att de går från tobskssmaker till frukt-, godis- och bakverkssmaker” skriver forskarna i Harm Reduction Journal.

Källor:

Reported patterns of vaping to support long-term abstinence from smoking: a cross-sectional survey of a convenience sample of vapers


Gillar du Vejpkollen? Då kan du stödja arbetet med tidningen!

SWISH: 1231093830

Eller stöd kontinuerligt. Bli en Patreon (det vill säga: stödprenumerera på Vejpkollen). Länk till VEJPKOLLEN på PATREON
Legg att eit svar

Epostadressa di blir ikkje synleg. Påkravde felt er merka *