Tobaksbolagen nobbar elektroniska cigaretter

”Myndigheter har ett ansvar att uppmuntra alternativen”

E-cigaretter och andra rökfria produkter skulle rädda livet på många rökare. Men de största tobaksbolagen väljer ändå att satsa mest på traditionella cigaretter. Det visar det nya Tobacco Transformation Index. 

Tobaksbolagen är dåliga på att producera och marknadsföra produkter som minskar skadorna av tobaksrökning. Det visar en ny barometer som mäter hur bolagen investerar i rökfria nikotinprodukter som snus och e-cigaretter.

“Trots åtaganden och löften om att satsa på mindre skadliga produkter, består försäljningen fortfarande till 95 procent av traditionella cigaretter bland de femton största företagen” säger Derek Yach, ordförande och grundare av stiftelsen Foundation for a Smoke Free World, som står bakom Tobacco Transformation Index.

Pensioner driver tobaksbolagen

Tobacco Transformation Index lanseras som ett sätt att påverka utvecklingen av skadereducering inom tobaks- och nikotinindustrin. Syftet är att investerare, hälsoorganisationer och beslutsfattare ska få en tydlig bild av vad tobaksbolagen egentligen gör för att minska skadorna som deras produkter orsakar.

“Banker och pensionsfonder står för 85 procent av investeringarna i de börsnoterade tobaksbolagen. De har stora möjligheter att driva på utvecklingen mot skadereducerande produkter, något som påverkar hälsan för den rökande befolkningen i världen” säger Derek Yach.

8 miljoner dör årligen av rökning

Enligt Fondation for a smokefree world använder idag 1.3 miljarder människor tobak i världen. Och av dessa dör 8 miljoner av sjukdomar kopplade till rökningen. Varje år.

”Rökavvänjning och skadereducerande produkter skulle kraftigt minska antalet döda under de närmaste decennierna” säger Derek Yach.

Myndigheter har ett stort ansvar

Enligt Derek Yach är indexlistan en del av en större strategi att minska rökningen i världen. Men det räcker inte med att tobaksindustrin investerar i mindre skadliga produkter. Myndigheter, inte minst de som skrivit under WHO:s tobakskonvention, har ett viktigt ansvar.

”Riktig utveckling sker först när alla tobaksbolag börjar fasa ut cigaretterna själva. Men för att det ska fungera måste myndigheter lagstifta smart för att främja alternativen. WHO kan hjälpa till genom att uppmuntra tobaksskadereducering” säger Derek Yach.

Förbud ett hinder

Men som det ser ut idag, har WHO och många andra organisationer en väldigt negativ inställning till e-cigaretter. Det påverkar alla länder, men framför allt låginkomstländer där rökningen är som mest utbredd. Men även olika former av förbud mot e-cigaretter som i Danmark, Nederländerna, USA och Indien blir direkta hinder i utvecklingen. Något som bara främjar cigarettförsäljningen, menar Derek Yack.

”Vi behöver bättre strategier för att hantera skadorna som cigaretter och giftiga tobaksprodukter orsakar. Med en gemensam strategi för skadereducering kan vi förmå tobaksindustrin att byta inriktning. Det skulle rädda många liv. Men det går frustrerande långsamt” säger Derek Yach.

Snus och e-cigg ökar långsamt

Det företag som satsar mest på skadereducering, när det gäller marknadsföring och försäljning, är inte oväntat svenska Swedish Match. Snusförsäljning står för nära hälften av försäljningen. De följs av Philip Morris International, vars försäljning av lägre-risk produkter står för 19 procent av den totala. Brittish American Tobacco kommer trea med 5 procent.

Tobacco Transformation Index bygger på 35 olika indikatorer från företagen, bland annat budget för marknadsföring, försäljning och forskning. Listan uppdateras vartannat år.
Foundation for a Smoke Free World är en stiftelse med syftet att arbeta för en rökfri värld inom en generation. Stiftelsen grundades med hjälp av ett bidrag från Philip Morris International 2018, men drivs och fattar beslut oberoende av sin bidragsgivare.

Källor:

Tobacco Transformation Index


Gillar du Vejpkollen? Då kan du stödja arbetet med tidningen!

SWISH: 1231093830

Eller stöd kontinuerligt. Bli en Patreon (det vill säga: stödprenumerera på Vejpkollen). Länk till VEJPKOLLEN på PATREON
Legg att eit svar

Epostadressa di blir ikkje synleg. Påkravde felt er merka *