Filmen som ska påverka rökare och politiker

Vejparen och YouTubern Karl-Åke Johansson vill hjälpa rökare att sluta röka. Nu lanserar han en liten film som ska nå politiker, myndigheter och journalister. Och det handlar om e-cigaretter.

E-cigaretter, eller vejpning, regleras hårt i Sverige. 18:års gräns, begränsade nikotinhalter, kontroll på vilka produkter som får finnas på marknaden och skatt på nikotinvätskor. Enligt lag råder dessutom reklamförbud för företagen som säljer elektroniska cigaretter.

”Vi har en folkhälsomyndighet som vägrar inse vilken otrolig nytta e-cigaretter skulle kunna vara för folkhälsan” säger Karl-Åke Johansson, IT-tekniker, engagerad e-cigarettsnvändare och före detta storrökare.

E-cigg mindre skadliga än cigaretter

Idag använder över 100 000 svenskar e-cigaretter. Majoriteten av dem är nuvarande eller före detta rökare. Men de borde vara fler, menar Karl-Åke Johansson. Forskning visar är e-cigaretter är betydligt mindre skadliga jämfört med traditionella cigaretter. Rökare som kan byta till e-cigg förbättrar sin hälsa, även om de fortfarande använder nikotin. Men det handlar inte bara om rökarna, menar Karl-Åke Johansson.

”Rökningen kostar sjukvården cirka 70 miljarder kronor per år. Med 70 miljarder extra skulle vi inte ha några vårdköer kvar. Att få rökare att byta till e-cigaretter skulle kunna frigöra en stor del av dessa pengar för andra ändamål. Om politikerna bara vaknade och såg sanningen” säger Karl-Åke Johansson.

”Sluta röka helt eller dö”

Men det är svårt att få ut budskapet, menar han. Folkhälsomyndigheten har en avvaktande negativ inställning till e-cigaretter och andra produkter som kan minska skadorna av tobsksrökning. Och politiker lagstiftar därefter.

“Vi är ett litet land och har en folkhälsomyndighet som oresonligt vägrar inse vilken otrolig nytta e-cigaretterna skulle kunna vara för folkhälsan. Deras attityd till rökning är “sluta helt eller dö”. Harm reduction, skadereducering, är ett styggelseverk för dem. Det är den verklighetsbilden som trummas ut och det påverkar naturligtvis även intresset för e-cigaretter bland rökare.” Säger Karl-Åke Johansson.

Bättre än läkemedel enligt forskning

Myndigheternas inställning till vejpning är en av de stora anledningarna till att förhållandevis få rökare testar vejpning för att sluta röka i Sverige, menar Karl-Åke Johansson. Enligt en färsk rapport från Cochrane library, som sammanställer forskningsläget för behandlingar inom vården, ökar e-cigaretter möjligheten att sluta röka med det dubbla, jämfört med andra nikotinläkemedel.

”Företagen får inte säga något”

Karl Åke Johansson efterlyser nu mer engagemang i frågan. I synnerhet från politiker och hälsovetare.

“Vi behöver en politisk attitydförändring. Idag växer bara antalet användare genom mun till mun metoden. Reklamförbudet gör att företagen som säljer inte ens får tala om vilken nytta rökare har av e-cigaretter för att sluta, än mindre propagera för det” säger han.

Saknar intresseorganisation

Samtidigt behöver användarna organisera sig, menar Karl-Åke Johansson. Det är något som vejpare i många länder gjort. I Danmark har Danska vejpföreningen, Dadafo, över 3000 medlemmar.

”Vi saknar definitivt en intresseorganisation som talar för oss. De svenska vejpföretagen har en organisation, men den stora skaran av användare har ingen röst” säger Karl-Åke Johansson.

”Filmen är ett verktyg”

Han hoppas nu att filmen åtminstone ska väcka lite uppmärksamhet. Om inte annat bland rökare.

“Filmen skall vara ett verktyg på många plan. Den ska tala till rökare, som står i valet och kvalet att testa e-cigaretter. Den ska kunna skickas till media, för att ändra deras inställning. Men förhoppningen är även att nå politiker och ge dem en annan bild av rökning och e-cigg.” säger Karl-Åke Johansson.

Hur sprider du filmen? 

“Via sociala medier. Facebook, är ett kraftfullt media. Den ligger även på YouTube kanalen Elite 100. Genom att sprida den i vejpgrupperna, och uppmana till delning, kan den nå förvånansvärt rätt.”

Har du fått några reaktioner?

“Jag har fått många reaktioner. Den finaste var nog: ”Jag satt och grät, samtidigt som jag kramade min vejp””

Vad fick dig att göra ”Rädda liv”?

“Musikstycket. Det var egentligen det som startade det hela. Damian Morter, som gjort musik och text till låten ”Hard to breathe” , är en en av våra äldsta e-cigg recensenter på YouTube. Jag hörde honom sjunga låten för några år sedan och sedan dess gått och funderat på vad man kan göra med den. Budskapet är ju så klockrent. Med min Youtube kanal har ju kunskapen om video och mixning vuxit, och då fick jag idén. Blev så glad när Damian erbjöd mig att använda hans musik gratis. Jag har faktiskt en engelsk version av filmen på gång också.

Se filmen ”Rädda liv!” Här:

https://youtu.be/G0fr6EG7SDU

Gillar du Vejpkollen? Då kan du stödja arbetet med tidningen!

SWISH: 1231093830

Eller stöd kontinuerligt. Bli en Patreon (det vill säga: stödprenumerera på Vejpkollen). Länk till VEJPKOLLEN på PATREON
Legg att eit svar

Epostadressa di blir ikkje synleg. Påkravde felt er merka *