Stort svenskt forum för e-cigaretter släckt av Facebook

Ett av Sveriges största forum för e-cigg på Facebook, Vape Club Sweden, stängdes plötsligt ner under måndagen. Och på mindre än ett ögonblick var tre år av diskussioner, svar på viktiga frågor och ångande bilder borta för alltid.

”Vi förlorade all samlad information, tips och tricks, nybörjarguider, länkar till instruktionsvideos, live-sändningar och handchecks. Och säkert en massa medlemmar. Det är för mycket för att räkna upp, säger Teus Matteusson, som tillsammans med Pontus Henriksson och flera andra grundade Vape Club Sweden, till Vejpkollen

”Väldigt fritt forum”

Vape Club Sweden har funnits i tre år och var, med över 3200 medlemmar, ett av Sveriges största forum för e-cigarettanvändare. Gruppen drog igång tillsammans med idén om ett fritt forum, där den enda regeln var sunt förnuft, berättar coilmakaren Teus Matteusson

”Efter att det blivit osämja i en annan stor grupp om vad man hade för handcheckar, tips om butiker och så vidare så tog vi beslutet att starta en ny grupp. Vi hade från början bara en regel: använd sunt förnuft. De blev några fler efter några incidenter, men vi har hållit fast vid att det ska vara fritt,  säger Teus Matteusson.

Blandat innehåll – och konflikter

Vape Club har varit ett forum där frågor om vejpning, rökstopp och krånglande moddar blandats med inlägg från svenska vejpshoppar. Men den höga takhöjden har även skapat konflikter då och då, konstaterar Teus Matteusson

“De som missköter sig har blivit portade under en period, hur länge beror på vad som har hänt. Vi har blivit strikta där” säger han.

Grupper med liknande namn stängda

Vad som orsakade nedstängningen är svårt att spekulera i, menar Teus Matteusson. Men även andra grupper med vejpning som tema och liknande namn har försvunnit på senare tid.

”För en tid sedan jagade Facebook illegal handel och vi lyfte då ut köp-och säljposter till en ny grupp. Vi hann få några strikes före det, men den sista skulle räknas bort inom en månad. Jag antar att de hann hitta ytterligare nåt fel Vi fick ingen riktig förklaring från Facebook om varför de stängde oss och vår överklagan gick inte igenom.

Viktig information om e-cigaretter

Forum på Facebook har länge varit viktiga källor för information kring elektroniska cigaretter. Inte bara i Sverige. Vissa internationella forum har över 75 000 medlemmar.

”FB grupper ger oss en viktig gemenskap, även om man inte drar jämnt med alla. Men tillsammans så kan vi övervinna det mesta, vi måste bara jobba åt rätt håll, säger Teus Matteusson.

Skapade nytt forum direkt

Och bara några timmar efter stängningen var en ny grupp skapad: V@pe Club Sweden.

”Vi börjar med clean slates, ett nytt blad, så att säga. Det är många som känner att vi får en ny chans. De flesta kommer nog att hålla extra koll så det inte blir likadant igen,  säger Teus Matteusson till Vejpkollen.

Nya, liksom gamla V@pe Club Sweden 18+, har strikt åldersgräns på 18 år och kräver att de som söker medlemskap svarar på frågor innan de släpps in. Länken hittar du här:

V@pe Club Sweden 18+


Gillar du Vejpkollen? Då kan du stödja arbetet med tidningen!

SWISH: 1231093830

Eller stöd kontinuerligt. Bli en Patreon (det vill säga: stödprenumerera på Vejpkollen). Länk till VEJPKOLLEN på PATREON

1 Kommentar on “Stort svenskt forum för e-cigaretter släckt av Facebook

  1. Så otroligt sorgligt att Facebook inte inser vilken positiv effekt elektroniska cigaretter har för den globala folkhälsan.
    Men kanske inte så konstigt. Miljarder pumpas ner i lobbyisternas fickor av tobaksindustrin och, inte att förglömma, från Pharma industri, som har massor att förlora på utebliven försäljning av verkningslösa avvänjningpreparat.

Legg att eit svar

Epostadressa di blir ikkje synleg. Påkravde felt er merka *