Fler sjukhus tillåter e-cigg – förbjuder cigaretter

Rökning blir förbjuden på allt fler brittiska sjukhus. Men vejpning är tillåten – för att uppuntra rökare.
”Vi vill ge fler rökare anledning att byta till e-cigaretter”, säger John Newton vid Brittiska Hälsomyndigheten, PHE.

Allt fler sjukhus i Storbritannien förbjuder rökning på sina områden. Samtidigt uppmuntrar sjukhusen rökare att använda elektroniska cigaretter genom inrätta speciella vejprutor. Den här gången gäller det den psykiatriska vården i grevskapet Cumbria.

”Rökning och att andas in rök i andra hand ökar risken för en mängd olika sjukdomar. Vi har en skyldighet att skydda våra patienter från detta. Och att skapa en helt rökfri miljö är en viktig del av det arbetet” säger David Muir, ansvarig för statliga Cumbria, Northumberland, Tyne and Wear NHS Foundation Trust (CNTW), som bland annat driver flera psykiatriska vårdinrättningar.

E-cigg minskar riskerna

I Sverige gäller det allmänna rökförbudet både analoga och elektroniska cigaretter. Men i Storbritannien har sjukhusen, tillsammans med myndigheterna en annan taktik för att minska på rökandet.

”Det finns inget läge när det är bättre att fortsätta röka, än att byta helt till e-cigaretter.” Säger John Newton, ansvarig för hälsoförbättring vid Public Health England till BBC och slår fast att skaderiskerna minskar med upp till 95 procent för rökare som byter cigaretterna mot e-cigaretter.

Röker mer än genomsnittet – dör tidigare

Som Vejpkollen tidigare rapporterat, röker personer som lider av psykiska besvär betydligt mer än genomsnittet. Dödligheten i gruppen med svåra psykiska sjukdomar är också betydlig högre. Livslängden i gruppen är 15-20 år lägre än snittet i Storbritannien.  Och enligt sjukvårdsmyndigheten NHS är rökningen den största orsaken.

Samtidigt visar oberoende brittiska studier att e-cigaretter är den metod som fungerar bäst när personer med psykiska besvär försöker sluta röka, i synnerhet i kombination med professionell stöd. Brittiska hälsomyndigheter, läkarsamfund och hälsoorganisationer uppmuntrar därför aktivt rökare att byta till e-cigaretter, om viljan finns.

”Vi vill på ett bra och försiktigt sätt utnyttja möjligheterna som e-cigaretter innebär för rökare som vill byta” säger John Newton till BBC.

Sjukhus tillåter e-cigaretter

Hälsomyndigheterna har också arbetat aktivt för att göra sjukhusen rökfria sedan 2018. Flera sjukhus under NHS har sedan dess förbjudit rökning och erbjuder istället möjlighet att använda e-cigaretter. Det gäller nu även de psykiatriska inrättningarna som drivs av Cumbria, Northumberland, Tyne and Wear NHS Foundation Trust (CNTW).

”Vejpning är betydligt mindre skadligt än rökning och e-cigaretter får därför användas på anvisade platser” säger David Muir från CNTW, till lokala tidningen News & Star.

Källor:

NHS mental health trust bans smoking completely on all north Cumbria sites

Derriford Hospital to allow vaping in grounds

8 things to know about e-cigarettes

A Randomized Trial of E-Cigarettes versus Nicotine-Replacement Therapy


Gillar du Vejpkollen? Då kan du stödja arbetet med tidningen!

SWISH: 1231093830

Eller stöd kontinuerligt. Bli en Patreon (det vill säga: stödprenumerera på Vejpkollen). Länk till VEJPKOLLEN på PATREON

Legg att eit svar

Epostadressa di blir ikkje synleg. Påkravde felt er merka *