Vejpare tar strid för e-cigg i USA – ”Sista chansen”

Ett regelverk som hotar att radera den oberoende amerikanska e-cigarettbranschen. Det har fått vejpare att demonstrera utanför Vita Huset.
”Om inte något ändras genast, betyder det slutet för den oberoende vejpbranschen i USA” Säger Tristan Thompson, ordförande i United Vapers Alliance, en konsumentdriven organisation som står bakom demonstrationen.

Den stora amerikanska marknaden för elektroniska cigaretter kan förändras i grunden efter den 9 september. Från och med då kräver FDA (USA:s livsmedelsverk) tillstånd för varje produkt som idag finns för försäljning i vejpshopparna. Det gäller allt från e-juice till moddar och tankar.

Tillstånd som kostar miljoner

En ansökan om tillstånd är baserad på ett regelverk som skapats för att kontrollera cigaretter och andra tobaksprodukter. Den ska bland annat innehålla detaljerad information, med bakomliggande vetenskapliga studier, som visar vilka hälsoeffekter produkten har. Studier som företagen själva måste bekosta. En enda ansökan beräknas kosta motsvarande 2 till 4 miljoner kronor.

”Tänk dig nu att ett en juicetillverkare har 100 juicer. I fem olika nikotinstyrkor. Varje variation i produkten behöver ett unikt tillstånd. Det blir 5.5 miljarder kronor. Vilken småföretagare har råd med det?” Säger Amanda Wheeler som driver vejpshoppar i tre delstater, till tidningen InsideSources.

Tobaksbolagen tar över e-cigaretterna

Svaret är ganska enkelt. De företag som lämnat in ansökningar är förvisso få. Men gemensamt för dem är att de helt, eller delvis, har stora tobaksbolag i ryggen. Enklare produkter som små slutna poddsystem, med få smakvariationer, har varit utmärkande för den tobaksägda delen av e-cigarettbranschen. Det är även där pengar och intresse att söka tillstånd finns. Den första produkten som fick tillstånd att säljas under den nya regleringen var inte helt oväntat Philip Morris heat-not-burn satsning, IQOS. Även företag som JUUL, delvis ägt av Phillip Morris,  Myblu (Imperial brands) och Logic (Japan Tobacco) har, enligt egna uppgifter, ansökningar inne.

Oberoende har inte råd att söka tillstånd

Men där den tobaksägda marknaden domineras av enklare produkter med begränsat smakutbud, definieras den oberoende marknaden av helt andra produkter. En mängd mindre juiceföretag levererar e-vätskan. Hårdvaran kommer ofta från Kina. Variationen av smaksatt e-juice och olika typer av e-cigaretter utgör i princip hela utbudet för USA:s 14 000 mindre vejpshoppar. Och om tillverkarna inte får sina ansökningar godkända, kommer dessa produkter snart att försvinna från hyllorna.

”Företagare börjar redan nu slå igen. Det går inte att förnya hyreskontrakt samtidigt som du inte vet vad du får sälja i din butik” säger Tristan Thompson till Vejpkollen. ”Samtidigt slår tillverkare igen eftersom de inte har råd med en ansökan. Det får en kedjeeffekt som drabbar hela branschen”

“Rimligt att de flesta lägger ner”

Enligt Niklas Linder, ordförande i Svenska Branschföreningen för elektroniska cigaretter, är läget allvarligt. 

”Om drygt en vecka förbjuds i princip samtliga vejpprodukter i USA från att säljas på den amerikanska marknaden. Det verkar rimligt att de flesta företag får lägga ner” säger Niklas Linder till Vejpkollen.

Och vad som händer sedan går bara att spekulera i, menar han.

”Fler än 10 miljoner aktiva vejpare som plötsligt inte ska få handla – eller kommer shopparna hålla öppet ändå? Det här kan sluta precis hur som helst” säger Niklas Linder.

Fler amerikanska juicer i Sverige

Svenska vejpshoppar och e-cigarettanvändare kommer också att märka av situationen i USA. Men inte i någon större utsträckning, tror Niklas Linder. Åtminstone inte just nu.

”I Sverige har vi förhållandevis få amerikanska produkter i utbudet, det rör sig i princip om enstaka e-juicer/shortfills”

Istället kan den svenska marknaden faktiskt räkna med ett större utbud amerikanska juicer i framtiden, tror Niklas Linder.

”Tillverkare i USA med goda leverantörskedjor i Europa ligger inte riktigt lika illa till eftersom de har fler marknader att sälja produkterna på (t ex Sverige). Vi kommer nog se en och annan produkt försvinna, men också ett större tryck från amerikanska företag som behöver nya marknader att sälja sina produkter på.” säger Niklas Linder till Vejpkollen

Hoppas på Donald Trump

Men för en stor andel amerikanska vejpare återstår bara osäkerhet. Och många analytiker spår en växande svart marknad för den som vill fortsätta vejpa med olika smaksättningar. Men president Donald Trump skulle kunna kliva in och stoppa FDA och förändra processen för ansökningar. Det är i alla fall något Tristan Thompson och tusentals UVA-anhängare hoppas på.

”Jag är bara en konsument. Men jag kräver att få tillgång till skadereducerande produkter som hjälper folk att sluta röka. En president kan begränsa en myndigheernas befogenheter genom en så kallad exekutiv order. Det har hänt förr. Vi demonstrerar för att det ska ske nu också.” Säger Tristan Thompson till Vejpkollen.

Stoppade ett nationellt smakförbud

Förra året organiserade av UVA en demonstration utanför Vita Huset där 3500 vejpare tog ställning mot ett hotande, nationellt smakförbud. Då ville Donald Trump mer eller mindre förbjuda alla smaksättningar i e-vätska förutom tobak och mentol. Men efter att ha lyssnat på protesterna och insett konsekvenserna av ett förbud backade Trump. Och när ett förbud väl kom, var det begränsat till endast vissa smaker i förfyllda poddsystem – den typ av e-cigarett som, enligt vissa organisationer, lockar minderåriga att testa vejpning.

13 miljoner amerikaner använder e-cigg

Men med närmare 13 miljoner e-cigarettanvändare spridda över hela landet, så blir vejparnas röster viktiga, i synnerhet under ett valår. Förra valet avgjordes med bara några tusen röster i vissa viktiga stater.

“Och vårt budskap är tydligt. Den här frågan är viktig för alla vejpare. Och Trump riskerar att förlora oss i de viktiga swing-staterna om han inte gör något i den här frågan” säger Tristan Thompson.

Följ demonstrationen på Twitter under hashtagen:
#PMTAreform
#wevapewevote

Källor:

United Vapers Alliance hemsida

ONE VOICE | Vapers Rally to Save the Vape, Washington, DC – RegWatch (YouTube)


Gillar du Vejpkollen? Då kan du stödja arbetet med tidningen!

SWISH: 1231093830

Eller stöd kontinuerligt. Bli en Patreon (det vill säga: stödprenumerera på Vejpkollen). Länk till VEJPKOLLEN på PATREON

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *