Massiv kritik mot WHO: ”E-cigaretter är lösningen – inte problemet”

”Elektroniska cigaretter är en del av lösningen för flera miljoner rökare – inte problemet!”
Det säger John Britton, professor i epidemiologi vid universitetet i Nottingham. Han är en av flera internationellt aktiva hälsovetare som reagerar med bestörtning över WHO:s kampanj mot e-cigaretter och andra alternativa nikotinprodukter.

I en serie twitterinlägg och facebooktrådar skärper nu Världshälsoorganisationen (WHO) tonen mot e-cigaretter och andra alternativa nikotinprodukter. Enligt WHO:s senaste rapport om tobak i världen är e-cigaretter att betrakta som skadliga. De som säljer produkterna med hjälp av lockande smaksättningar agerar ”kriminellt” enligt WHO.

”Regeringar bör skydda befolkningen från skadorna från elektroniska cigaretter, det  gäller i synnerhet barn, unga och andra utsatta grupper” säger WHO:s ordförande Tedros Adhanom Ghebreyesus i ett pressmeddelande.

Där e-cigaretter inte är förbjudna ska tekniken regleras ännu hårdare, menar WHO.

Massiv kritik från forskare

Uttalandet har fått många tongivande hälsovetare och forskare världen över att reagera. E-cigaretter är en viktig del av exempelvis Storbritanniens strategi för att minska skadorna av rökning i landet. Metoden officiellt rekommenderad via olika vårdinstanser och vejpning med nikotin är idag det mest populära sättet att sluta röka i England.

Minskar rökrelaterade skador

Enligt Brittiska folkhälsomyndigheten är e-cigaretter betydligt mindre skadliga än cigaretter och innebär endast 5 procent av riskerna i jämförelse med rökning. E-cigaretternas popularitet, i kombination med studier som visar att metoden är dubbelt så effektiv jämfört med nikotinläkemedel, gör att Brittiska regeringen räknar med att minska de rökrelaterade skadorna i landet dramatiskt redan inom 10 år.

”Rökrelaterad cancer samt hjärt- och lungsjukdomar orsakade av rökning kommer att försvinna i takt med att cigaretter och förbränning av tobak blir utkonkurrerade av mindre skadliga, rökfria produkter.” Säger Peter Hajek, chef vid Tobacco Dependence Research Unit, Queen Mary University of London till Science Media Centre

Riskerar fler rökare

Enligt Peter Hajek är WHO:s inställning till alternativa niotinprodukter som e-cigaretter därför i det närmaste paradoxal ur ett folkhälsoperspektiv.

”Med tanke på den enorma vinst för folkhälsan som e-cigaretter och rökfria nikotinrodukter kan innebära, är det märkligt att WHO har antagit en så pass sträng attityd mot utvecklingen. Vi riskerar nu att övergången från rökning till rökfria alternativ stannar av.” äger Peter Hajek.

“Borde märkas med hälsovarning”

Han påpekar samtidigt att WHO rekommenderar länder att förbjuda e-cigaretter samtidigt som traditionella rökprodukter går att sälja fritt över hela världen.

”WHO föreslår rent ut att de mindre skadliga nikotinprodukterna förbjuds. Samtidigt förvränger de forskningsresultat som visar att deras analys är fel. Rapporten borde märkas med en stor röd hälsovarning” säger Peter Hajek.

Pengar från privat stiftelse

WHO:s rapport är öppet finansierad av Bloomberg Philanthropies, en privat stiftelse, grundad av politikern och miljardären Michael Bloomberg. Michael Blomberg är känd för sitt ambition att vilja minska rökningen i världen, men även för sitt uttalade motstånd mot skadereducering, e-cigaretter och framför allt olika smaksättningar. Stiftelsen har hamnat i hetluften efter att direkt, eller indirekt, försökt styra hälsopolitiken i flera låg- och medelinkomstländer. Utredningar har visat att stiftelsen delar ut miljoner i anslag till forskning och policyarbete, under förutsättning att det leder till hårdare regler eller helst förbud mot alternativa nikotinprodukter som e-cigaretter.

Gynnar bara cigarettförsäljningen

I USA finansierar Bloomberg anti-tobaksgrupper som Tobacco free kids, en organisation som står ideologiskt nära Non smoking generation i Sverige. Internationellt agerar stiftelsen via The Union, en organisation som drivit frågan om förbud mot e-cigaretter och smaksättningar i länder som Indien, Mexiko och Phillipinerna. The Union har medverkat till grova begränsningar av tillgången till skadereducerande produkter i flera låg- och medelinkomstländer. I länder där andelen rökare redan är väldigt hög gynnar förbuden enbart cigarettförsäljningen enligt kritiker. Det gäller i synnerhet i länder där staten äger hela eller delar av tobaksbolag, samtidigt som tillgången på effektiv rökavvänjning är dålig.

”Oetiskt och anti-vetenskapligt budskap”

Att Bloomberg är inblandad i WHO:s policyarbete är djupt problematiskt menar Clive Bates, grundare av anti-rök organisationen ASH i Storbritannien och numera policykonsult i hållbarhetsfrågor.

”Bloomergs stiftelse gör mer skada än nytta med sina pengar. I det här fallet har stiftelsen mer eller mindre ”hyrt” WHO och använder organisationen som en megafon för ett väldigt oetiskt och anti-vetenskapligt budskap”. Säger Clive Bates till tidningen Filter.

Jämför med vaccinmotståndare

Han får medhåll av Charles Gardner, vd för INNCO, en internationell sammanslutning för skadereducering, grundad av konsumentföreningar från 35 länder.

”Skulle vi acceptera en policy om vaccinering betald av en vaccinationsmotståndare? Eller att FN:s klimatpolicy finansieras av en klimatförnekare? Nej. Så varför är det okej att WHO:s policy för skaderucerande produkter är finansierad av en rik aktivist som förnekar skadereducering och vill förbjuda alternativ till cigaretter? säger han till tidningen Filter.

Ignorerar miljontals före detta rökare

WHO har även tidigare fått hård kritik för sin policy gentemot skadereducering inom tobaksområdet. Trots 20 års insatser ökar rökningen i länder där cigaretter är det enda sättet att nyttja nikotin. I länder som Sverige, England och USA minskar rökningen däremot i takt med att e-cigaretter och snus vinner mark.

”WHO har en fortsatt kortsiktig och ovetenskaplig inställning till problemet med rökning. Man väljer att ignorera miljontals människor som inte lyckats sluta röka med andra medel än e-cigaretter” säger Cliff Douglas, chef vid University of Michigan Tobacco Research Network  och tidigare ordförande i American Cancer Society. 

“Potential att minska dödligheten i världen”

Enligt Cliff Douglas bör den oro som växer bland vejpare tas på stort allvar. Han menar att Världshälsoorganisationen bör omvärdera sin syn på skadereducering för rökare, innan det är för sent.

“Det är ytterst oroväckande att WHO väljer att öka sina ansträngningar för att förstöra den variant av skadereducering vars potential att minska dödligheten och sjukligheten på en global skala är hittills oöverträffad” säger Cliff Douglas till Filter.

Källor:

WHO reports progress in the fight against tobacco epidemic

Science Media Centre

The WHO Emphasizes Its Mission to Destroy Safer Nicotine Alternatives


Gillar du Vejpkollen? Då kan du stödja arbetet med tidningen!

SWISH: 1231093830

Eller stöd kontinuerligt. Bli en Patreon (det vill säga: stödprenumerera på Vejpkollen).Genom att bli en Patreon får du tillgång till historien bakom nyheterna, mer djupgående diskussioner och ett och annat glädjerop från redaktören!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.