Flere hospitaler tillader e-cigs - og forbyder cigaretter

Rygning bliver forbudt på flere og flere britiske hospitaler. Men vejpning er tilladt - for at opmuntre rygere.
"Vi vil gerne give flere rygere en grund til at skifte til e-cigaretter," siger John Newton fra Public Health England (PHE).

Flere og flere hospitaler i Storbritannien forbyder rygning på deres område. Samtidig opfordrer hospitalerne rygere til at bruge elektroniske cigaretter ved at opsætte særlige 1TP8-bokse. Denne gang drejer det sig om psykiatrisk behandling i amtet Cumbria.

"Rygning og passiv rygning øger risikoen for en lang række sygdomme. Vi har pligt til at beskytte vores patienter mod dette. Og at skabe et helt røgfrit miljø er en vigtig del af den indsats." siger David Muir, ansvarlig for Cumbria, Northumberland, Tyne and Wear NHS Foundation Trust (CNTW), som driver flere centre for mental sundhed.

E-cigaretter reducerer risici

I Sverige gælder det for det generelle rygeforbud både analoge og elektroniske cigaretter. Men i Storbritannien har hospitalerne sammen med myndighederne en anden tilgang til at reducere rygning.

"Der er ikke noget tidspunkt, hvor det er bedre at fortsætte med at ryge end at skifte helt til e-cigaretter." Siger John Newton, ansvarlig for sundhedsforbedringer hos Public Health England til BBC og siger, at risikoen for skader reduceres med op til 95% for rygere, der skifter fra cigaretter til e-cigaretter.

Ryger mere end gennemsnittet - dør tidligere

Som Vejpkollen tidligere har rapporteret, Mennesker med psykiske problemer ryger betydeligt mere end gennemsnittet. Dødeligheden i gruppen med alvorlige psykiske sygdomme er også betydeligt højere. Den forventede levealder i denne gruppe er 15-20 år lavere end det britiske gennemsnit. Og ifølge NHS er rygning den største årsag.

I mellemtiden viser uafhængige britiske undersøgelser, at E-cigaretter er metoden som fungerer bedst når mennesker med psykiske problemer forsøger at holde op med at ryge, især i kombination med professionel støtte. Britiske sundhedsmyndigheder, medicinske selskaber og sundhedsorganisationer opfordrer derfor aktivt rygere til at skifte til e-cigaretter, hvis viljen er der.

"Vi ønsker at gøre god og forsigtig brug af de muligheder, som e-cigaretter giver rygere, der ønsker at skifte", siger han. John Newton til BBC.

Hospitaler tillader e-cigaretter

Sundhedsmyndighederne har også arbejdet aktivt på at gøre hospitalerne røgfri siden 2018. Flere NHS-hospitaler har siden da forbudt rygning og tilbyder i stedet mulighed for at bruge e-cigaretter. Dette gælder nu også for de psykiatriske institutioner, der drives af Cumbria, Northumberland, Tyne and Wear NHS Foundation Trust (CNTW).

"Dampning er betydeligt mindre skadeligt end rygning, og e-cigaretter kan derfor bruges i bestemte områder", siger David Muir fra CNTW, til Den lokale avis News & Star.

Kilder:

NHS mental health trust forbyder rygning helt på alle steder i det nordlige Cumbria

Derriford Hospital tillader dampning på hospitalets område

8 ting at vide om e-cigaretter

Et randomiseret forsøg med e-cigaretter versus nikotinerstatningsterapi


Kan du lide Vejpkollen? Så kan du støtte bladets arbejde!

SWISH: 1231093830

Eller støt løbende. Bliv Patreon (det vil sige: støt abonnementet på Vejpkollen). Link til PATREON TRAILER på PATREON

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *