Kalifornien förbjuder smaksatt e-juice

Femte delstaten som begränsar utbudet av e-cigaretter

Smaksatt e-juice får inte längre säljas i Kalifornien. Men cigarrer, piptobak och vanliga cigaretter kommer att få vara kvar i butikerna. Nu reagerar hälsovetare och rättviseaktivister mot ett beslut som riskerar att slå omkull hundratals företag inom e-cigarettbranschen.

Kalifornien blir den femte delstaten som förbjuder smaksatt e-vätska i USA. Beslutet kom trots de protester som strömmat in under sommaren. Och det är inte bara vejpare och e-cigarettanvändare som reagerar. Även hälsovetare och grupper som bevakar frihet och mänskliga rättigheter har lagt sig i debatten. 

En av dem är debattören Guy Bentley aktiv vid Reason Foundation som bevakar skattepolitik och konsumenträttigheter i USA.

”E-cigaretter har visat sig, bortom rimligt tvivel, vara ett mindre skadligt alternativ till cigaretter. Och en stor mängd studier bevisar att de är till och med är mer effektiva än nikotintuggummi och plåster för att sluta röka. Många experter inom folkhälsan har varnat för att ett förbud mot smaksatt e-juice kommer att öka användandet av traditionella cigaretter” skriver Guy Bentley på Reason.com

Ska skrämma unga från e-cigaretter

Enligt politiker och lobbygrupper i Kalifornien är ett förbud mot smaksatt e-juice ett säkert sätt att hindra ungdomar från att använda elektroniska cigaretter. Men enligt Guy Bentley är den analysen vansklig. I synnerhet då flera studier visar att ungdomar som testar e-cigaretter antingen redan är rökare eller bara nyfikna på vad det är för något.

“Det är inte olika smaker som driver ungdomarna. Enligt både myndigheter som CDC är det nyfikenhet och risktagande personligheter som är drivkraften.” skriver Guy Bentley.

Han är inte ensam om den analysen. En studie som nyligen blev publicerad i grannlandet Kanada visar samma mönster. Nyfikenhet och kompistryck stack ut i de 800 studier som analyserats för att få klarhet i varför vejpningen ökar bland ungdomar. 

Rökningen ökar när smaker försvinner

Och enligt Guy Bentley kommer förbudet i Kalifornien att få stora konsekvenser. Både för folkhälsan och för ekonomin. I San Fransisco, där ett liknande förbud nyligen blev klubbat, har mätningar visat att vejpare i stor utsträckning återvänder till rökningen igen. Samtidigt stänger vejpshopparna, vars stora inkomstkälla alltid varit smaksatt e-juice.

“Kritiker och förbudsivrare har helt missat vilken roll smakerna spelar när rökare byter till e-cigaretter. Även om syftet med ett förbud inte är att öka mängden rökare så är det just det som händer. Och det är oförlåtligt” skriver Guy Bentley.

Beslutet om smakförbud i Kalifornien måste skrivas under av guvernören innan det får effekt. Tidigare har delstaterna Massashusetts, New Jersey, New York och Rhode Island begräsat smaksättningar som får finnas i e-vätska.


Gillar du Vejpkollen? Då kan du stödja arbetet med tidningen!

SWISH: 1231093830

Eller stöd kontinuerligt. Bli en Patreon (det vill säga: stödprenumerera på Vejpkollen). Länk till VEJPKOLLEN på PATREON
Legg att eit svar

Epostadressa di blir ikkje synleg. Påkravde felt er merka *