Protester mot nytt smakförbud i Holland

Endast ”tobakssmaker” får finnas kvar – för de som vill sluta röka med e-cigaretter

Från och med våren 2021 förbjuder regeringen i Nederländena alla smaksatta e-juicer, förutom ”tobakssmaker”. Nu protesterar vejpare i landet och uppmanar alla européer som använder e-cigaretter att ta ställning.

Enligt Nederländernas ungdoms- och hälsominsister Paul Blockhuis lockar goda smaker i e-cigaretter ungdomar att i slutända börja använda vanliga cigaretter.

”En rökfri generation måste också vara en e-cigarettfri generation” säger han till tidningen DutchNews.nl

Paul Blockhuis menar att ”tobakssmaker” räcker för att nuvarande rökare ska kunna sluta röka med hjälp av vejpning. Samtidigt visar ny forskning på området att det snarare är i princip alla smaker, förutom just tobakssmak, som leder till flest rökstopp genom vejpning.

Vejpare protesterar

Den holländska regeringens beslut har mött stark kritik. Enligt flera debattörer ignorerar regeringen att e-cigaretter (och dess varierade smaker) hjälper tusentals rökare att sluta röka varje år. Och att detta bidrar till den allmänna folkhälsan. Och nu har Nedeländska vejpare startat en namninsamling för att stoppa beslutet.

”Regeringen påståenden om smaker och hur de används är helt grundlösa. Smaker är ett av huvudskälen till att rökare går över till e-cigaretter. Återförsäljare följer de åldergränser som finns och deras kunder är oftast före detta rökare.” Skriver vejparna i anslutning till namninsamlingen.

Hittils har över 8000 underskrifter från hela EU har samlats in.

”Rökare fortsätter att röka”

Enligt den belgiske forskaren Frank Baeyens, professor i psykologi vid universitetet i Leuven, missar politiker målet när de reglerar e-cigaretter på samma sätt som tobaksprodukter. Belgiens regering för samma resonemang som sina motsvarande Holländska kollegor och införde senast förbud mot online-försäljning av e-cigaretter i landet.

”Taktiken för att få rökare att sluta röka fungerar redan dåligt. Och det blir inte bättre av att regeringar ger rökare intrycket av att e-cigaretter är lika skadligt som vanliga cigaretter. Samtidigt blir det svårare att påpeka hälsofördelarna för rökarna. Ingen marknadsföring av e-cigaretter är ju tillåten. Ett förbud av smaker ger rökare färre anledningar att välja e-cigaretter framför cigaretter. Kontentan är att rökare fortsätter att röka vanliga cigaretter istället.” säger Frank Baeyens i tidningen DH (översatt via ETHRA News)

Bättre om ungdomarna vejpar

Och enligt Frank Baeyens är argumentet att ungdomar lockas till att röka vanliga cigaretter via e-cigaretter dåligt underbyggt.

”Det finns egentligen ingenting som pekar på att så är fallet. Inte i Belgien eller i andra länder. Forskningen visar snarare att icke-rökande ungdomar som testar e-cigaretter sällan blir långtidsanvändare. Däremot ser vi att rökningen minskar kraftigt samtidigt som vejpningen ökar bland ungdomar. Det har också visat sig att de ungdomar, som har en tendens att börja röka, är samma individer som har en tendens att börja vejpa. Det handlar alltså om ett riskbeteende som fanns hos individerna redan från början. Vi måste därför ställa frågan om det i sanningens namn inte är är en bra utveckling om ungdomar väljer e-cigaretter framför tobak.” säger Frank Baeyens

NYTT: Tyck till om det nederlänska förbudet av smaker i e-vätska! Länken hittar du HÄR! Texten är på nederländska, men kontentan hittar du i citatet ovan i texten.


Gillar du Vejpkollen? Då kan du stödja arbetet med tidningen!

SWISH: 1231093830

Eller stöd kontinuerligt. Bli en Patreon (det vill säga: stödprenumerera på Vejpkollen). Länk till VEJPKOLLEN på PATREON

2 Kommentarar on “Protester mot nytt smakförbud i Holland

  1. För 2 år sedan räddade smakerna mitt liv!

    Jag kunde sluta med tobak och vanliga cigaretter och istället övergå till e-cigg och få en hälsosammare livsstil utan 100-tals giftiga ämnen!

    Att ta bort smaker på e-cigaretter är en oerhört dålig ide då många jag känner har tack vare dessa smaker kunnat sluta med cigaretter och gått över på e-cigaretter!

  2. En oerhört dålig ide att förbjuda smaker. Att kunna välja bland smaker är en stor betydande viktig detalj för rökaren. Själv har jag varit rökfri och utan cigaretter i 10 år tack vare e-cigaretter och varierande smaker. Många jag känner tycker inte ens om tobakssmaken från en cigarett och tycker det är bra att olika smaker finns som urval att välja mellan.

Legg att eit svar

Epostadressa di blir ikkje synleg. Påkravde felt er merka *