Nytt lagförslag bekymrar vejpare i USA

Men Vita Huset motsätter sig nytt smakförbud

House of representatives har röstat igenom ett lagförslag som förbjuder smaker i alla e-cigarettprodukter i USA. Förslaget går emot Donald Trumps nya lag som endast förbjuder smaker i färdigfyllda tankar och lämnar e-vätska som säljs separat orörda.

Lagsförslaget innebär även ett förbud mot smaksatta cigaretter inklusive mentol samt högre skatter på e-cigaretter. Enligt flera bedömare kommer Donald Trump att lägga ett så kallat veto mot lagen i senaten, skriver tidningen Market Watch

Enligt förespråkarna för lagförslaget skulle ett totalt smakförbud stoppa användandet av e-cigaretter bland ungdomar. Men enligt flera bedömare skulle avsaknaden av smaker på marknaden endast leda till fler rökare, som väljer cigaretter framför e-cigaretter. Även bland ungdomar.

Riskerar att stänga vejpshoppar

”Smakförbud skyddar inte amerikanska ungdomar. Det leder bara till stängda vejpshoppar och en enorm svart marknad” skriver Vapor Technology Association, VTA i ett pressmeddelande.

VTA är en lobbygrupp som representerar vejpföretagen i USA, det vill säga de 15 000 mindre vejpshoppar som verkar över landet.

Under hösten och vintern har flera Amerikanska städer och stater valt att hantera användandet av e-cigaretter bland ungdomar med olika typer av förbud mot produkterna. Enligt VTA är det uppenbart att det inte fungerar. Orsaken är att det egentligen inte är smakerna som lockar ungdomar i första hand, utan ren nyfikenhet. Detta är en åsikt som stöds av myndigheternas egna statistik, där ungdomar nämner nyfikenhet och närstående som använder e-cigg, som de främsta orsakerna.

”Vad vi vet är däremot att smaker är väldigt viktiga för vuxna e-cigarettanvändare, som vill sluta röka. Smaker är även basinkomsten för de 15000 vejpshoppar som säljer dem. Det handlar om 150 000 jobb som kan gå förlorade” skriver VTA i sitt pressmeddelande

Vita Huset: Emot modern forskning

Lagförslaget ska nu behandlas i Senaten, där många bedömare misstänker att Trump kommer att lägga ett veto och aktivt stoppa lagen.

”Förslaget innehåller delar som går emot modern forskning om skadereducering för rökare” skriver Vita Huset i en kommentar till lagen. ”Det begränsar tillgången på mindre skadliga produkter för rökare på marknaden”

Du kan läsa mer på Vejpkollen:

Begränsat smakförbud räddar vejpshoppar

Felaktiga slutsatser om risker med e-cigg – forskning dras tillbaka

Legg att eit svar

Epostadressa di blir ikkje synleg. Påkravde felt er merka *