Startar parti för att rädda e-cigaretter och vejpning

“Om inte politikerna kommer till oss – så får vi komma till politikerna”

Danmark förbjuder smaker i e-juice. Det stod klart efter att alltinget röstat ja till regeringens förslag sent förra året. Nu höjer vejparna i landet sina röster – genom att ge sig in i politiken.

Danska konsumentföreningen för vejpare, DADAFO, startar ett politiskt parti. Anledningen är det kommande förbudet mot smaker i e-juice, som folketinget röstade igenom sent förra året. DADAFO anordnade en demonstration utanför slottet i Köpenhamn, samma dag som partierna debatterade lagförslaget.

“Men ingen lyssnade på oss, användarna. Och ändå är det är vi som drabbas direkt av förbudet. Politikerna försökte inte ens. Och medierna tystade alla våra försök att nå ut. Vi fick ingen plats alls i debatten”, säger Jeanett Bergfriedt Andersen, en av initiativtagarna till Damp-Partiet och aktiv i DADAFO.

Dagen efter demonstrationen i Köpenhamn kom beslutet: alla smaker i e-vätska utom tobak och mentol ska bli olagliga att sälja i Danmark inom en snar framtid.

Redan hårda regler för e-cigg

Danmark har sedan några år tillbaka implementerat det europeiska tobaksdirektivet (TPD) i sina lagar. Det innebär att e-cigaretter är hårt reglerade genom begränsning av marknadsföring, krav på flaskstorlekar, max 20 mg nikotinhalt samt produktregistrering sex månader innan försäljning. Landet har även åldersgräns för köp (18 år). Men ett smakförbud skulle slå hårdare mot landets vejpshoppar än EU-lagen, menar DADAFO. Butikernas försäljning består till stor del av smaksatt e-juice, liksom efterfrågan från kunderna.

Det aktuella lagförslaget ska nu granskas och utformas i flera instanser, bland annat lagrådet. Det är en process som DADAFO och det nybildade Damp-partiet hoppas kunna påverka.

“Tanken är inte att vi ska bli ett parti som ställer upp nästa val, egentligen. Men det är ett försök att göra våra röster hörda, genom uppmärksamheten det kan ge” säger Jeanett Bergfriedt Andersen

Tobaksbolag och läkemedelsindustrin

DADAFO har i dagsläget 3000 medlemmar. För att partiet ska få ställa upp i nästa valrörelse (2023) krävs 20 180 underskrifter. Hittills har Damp-Partiet samlat 500.

“Nu hoppas vi att de flesta vejpshopparna i Danmark stöder oss med information och hjälper oss att skaffa medlemmar. Men vi kämpar mot propagandan från stora tobaksbolag och läkemedelsföretag. Om våra politiker inte pratar och lyssnar på oss kommer det inte att gå väl. Det kan betyda att vi inte har några vejpshoppar kvar om ett halvt år.”

Under våren kommer Damp-Partiet att lansera kampanjer för att få ut budskapet att “Tobaksskadereducering ska vara en politisk prioritet”. Och att smaker i e-juice hjälper rökare att fimpa cigaretterna för gott.

Källor till den här artikeln:
”Tobaksskadereduktion skal vaere en politisk prioritet”

Mer i Vejpkollen:

Klart att Danmark förbjuder smaksatt e-juice

EU stoppar det danska smakförbudet – tillfälligt
Danska regeringen vill förbjuda smaker i e-cigg
Norge häver förbudet mot nikotin i e-juice
USA förbjuder smaker – men vejpshoppar klarar sig


Gillar du Vejpkollen? Då kan du stödja arbetet med tidningen!

SWISH: 1231093830

Eller stöd kontinuerligt. Bli en Patreon (det vill säga: stödprenumerera på Vejpkollen). Länk till VEJPKOLLEN på PATREON
1 Kommentar on “Startar parti för att rädda e-cigaretter och vejpning

Legg att eit svar

Epostadressa di blir ikkje synleg. Påkravde felt er merka *