Utah förbjuder smaksatt e-juice – men inte i vejpshopparna

Förbuden mot försäljning av smaksatt e-vätska fortstätter i USA. Men i Utah väljer myndigheterna en ny väg. Smaksatt e-juice blir förbjuden att sälja. Men inte i vejpshoppar, som bara säljer e-cigaretter och tillbehör, rapporterar TV-stationen 02 KUTV

”En växande mängd bevis pekar på att vejpning av oreglerade THC-juicer ligger bakom det stora utbrottet av lungsjukdomar under senaste tiden” säger Dr Joseph Myner vid Utahs hälsodepartement. ”Särskilt unga människor har drabbats och vi vet att många unga börjar med att vejpa med smaksatt nikotin innan de börjar använda THC-produkter.”

Han menar att vejpshoppar, som har en betydligt bättre ålderskontroll än exempelvis bensinmackar, vanliga närbutiker och stormarknader, ska vara de enda butikerna där smaksatt e-juice får säljas, åtminstone under en begränsad period.

”Genom att förflytta försäljningen av nikotinhaltiga smaksatta e-juicer till specialistaffärer kommer vi att reducera antalet unga användare som senare går över till THC-användande” säger Joseph Myner.

I Utah har 71 personer insjuknat i sjukdomen som orsakats av felaktigt tillverkad e-juice innehållande cannabis blandat med ämnet e-acetat som bildar olja vid upphettning. E-acetat används uteslutande i THC-juicer som säljs billigt på svarta marknaden i USA. E-acetat förekommer inte i reglerad THC-juice eller vanlig e-juice med nikotin (eller utan).

Myndigheterna tar även hjälp av vejpshopparna på andra sätt. Butikerna åläggs att tydligt upplysa sina kunder om faran av att vejpa okontrollerade THC-produkter, bland annat genom obligatoriska anslag vid entrèn.

”Ett av våra bästa verktyg för att hantera det här utbottet är kommunikation. Det är högsta prioritet att kommunicera direkt till den grupp som löper störst risk att utveckla sjukdomen” säger Ryan Bartlett som jobbar med med tobakskontroll vid hälsomyndigheterna, till TV-stationen 02 KUTV

Det plötsliga utbrottet av lungsjukdomar, som alltså inte kopplas till vanliga e-cigaretter utan oreglerad THC-juice, har hittills drabbat 800 personer i USA. 13 dödsfall har rapporterats.

Legg att eit svar

Epostadressa di blir ikkje synleg. Påkravde felt er merka *