Myndigheter i USA: Vanliga e-cigg inte orsaken till lungskadorna ”Undvik okontrollerad THC/cannabis”

Vape 2019 – lungskador av e-cigaretter. 1080 sjuka. 18 döda. Samtliga drabbade har använt e-cigaretter, men nu rapporterar amerikanska myndigheter officiellt den sannolika orsaken till den epidemi av lungskador som drabbat USA de senaste månaderna: Förfyllda tankar med THC (den psykoaktiva delen av cannabis) har visat sig vara den gemensamma nämnaren i 78 procent av de rapporterade fallen, uppger Amerikanska Smittskyddsstyrelsen, CDC.

”Vi uppmanar folk att inte använda e-cigaretter tillsammans med produkter innehållande olagligt tillverkad THC-vätska” skriver CDC på sin hemsida.

CDC går därmed på samma linje som Amerikanska motsvarigheten till livsmedelsverket, FDA. FDA varnade redan för några veckor sedan vejpare att använda THC-produkter som ”köps på gatan”.

Bakgrunden till uttalandet är en sammanställning som CDC publicerade i slutet av veckan, där myndigheten publicerade namnen på de produkter som använts av de insjuknade (ett 100-tal fall i staterna Wisconsin och Illinois). Högst på listan hamnade produkter under namnet ”Dank Vapes”. Dank Vapes är egentligen inte ett e-juice-märke utan en färdigtryckt tom förpackning som kan köpas i mängd från Kina.

Konceptet har lockat många illegala droghandlare som använder förpackningarna för sin försäljning av THC-juice. Marknaden för okontrollerade och framförallt otestade, förfyllda tankar med THC-juice är väldigt stor i USA, både i stater där försäljningen är laglig (men dyr) och i stater där cannabis är olagligt att sälja.

Med på listan finns även förfyllda tankar av märket JUUL, en e-cigarett som blivit väldigt populär bland ungdomar och som delvis ägs av Altria (tobaksjätten Philip Morris med nytt namn). Även så kallade JUUL-poddar misstänks kopieras och säljas på den svarta marknaden, men CDC uttalar sig inte om vilken typ av poddar det rör sig om i de aktuella fallen. Av de 22 procent som uppgav att de använt endast vanlig e-juice rapporterade 77 procent att de använt just JUUL poddar. Resten uppgav andra typer av färdigfyllda och några få andra märken. (JUUL säljs inte i Sverige, reds anm).

Tidigare rapporter har dock visat att det inte verkar vara THC i sig som ligger bakom lungskadorna. Det handlar snarare om tillverkningsprocessen och ämnen som sannolikt använts för att blanda det oljebaserade THC-extraktet i den alkoholbaserade e-juicen. Ämnet E-vitamin har återfunnits i tester från över hälften av de drabbade. E-vitamin är direkt skadligt att inandas då ämnet förvandlas till en oljeliknande substans när det hettas upp. Det kan leda till akuta lunginflammationer som förvärras snabbt. Enligt tidningen Leafly kan e-vitamin finnas i över hälften av de färdigfyllda THC tankar som säljs i USA. Förmodligen i större mängd på den svarta marknaden.

Enligt både CDC och FDA har man dock ännu inte hittat en enskild substans som kopplar samman samtliga drabbade, och ytterligare en studie publicerades i dagarna som antydde en annan möjlig orsak. Forskare i Arizona har analyserat 17 fall där 13 av de 17 uppger att de använt THC-produkter, skriver New Your Times. Resultaten visade på kraftiga lungskador som liknar kemiska brännskador i lungorna, något som nödvändigtvis inte kan kopplas till e-vitamin. Forskarna menar att det är kan vara ett annat okänt ämne som orsakat skadorna.

Professor Michael Siegel, känd forskare inom tobaksprevention, menar dock att den nya rapporten bara ytterligare bekräftar att olagligt tillverkad THC-juice och /eller kopior av andra förfyllda poddar är bovarna i dramat.

”Forskarna i Arizona misstänker direkta kemiska skador på lungorna. Det tyder starkt på någon form av ny förorening, och inte inandning av traditionellt nikotin. Nikotin har används i e-juice i åratal utan att något liknande rapporterats. Dessutom har andra studier visat att de vätskor innehållande nikotin som använts av de drabbade, inte har innehållit några okända föroreningar” skriver Michael Siegel.

Han noterar också att inga direkta fall av lungskador kopplats samman med nikotinhaltiga vätskor som köpts över disk, endast när de drabbade använt både THC- och nikotinprodukter.

”Det är helt enkelt extremt osannolikt att nikotinhaltiga e-vätskor köpt i butik, spelat en roll i det här utbrottet” skriver Michael Siegel.

Läs mer om lungskadorna i USA:
THC-juice orsakar lungskador
Brittiska myndigheter: ”Vanlig vejpning är säker”

Läs mer svenska röster om e-cigg:
DNs ledarsida slår ett slag för vejpning
Vejpshopparna är viktiga

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *