”Att förbjuda e-cigaretter leder till fler döda rökare”

Det amerikanska utbrottet av lungsjukdomar, som kopplas till e-cigaretter och olagliga THC-juicer, har inte spridit sig utanför den nordamerikanska kontinenten. Och Brittiska hälsovetare håller fast vid sina råd till vanliga e-cigarettanvändare: att inte oroa sig för att bli sjuka.

”Det som händer i USA, händer inte här i England eller i andra länder där vejpning är väl etablerat. Det är tydligt att det här är ett lokalt problem”
Det säger John Britton, professor och chef vid UK center for Tobacco and Alcohol Studies i Nottingham till tidningen Financial Post.

Över 3.6 miljoner britter använder idag e-cigaretter regelbundet. Brittiska folkhälsomyndigheten uttalade sig därför tidigt kring vad orsakat lungsjukdomarna i USA: E-juice som innhöll THC och ämnet e-acetat. Det handlade aldrig om vanliga e-vätskor eller e-cigaretter. Och det var tydligt redan från början, menar brittiska hälsomyndigheten.

”De här substanserna, oljor i huvudsak, är förbjudna att använda för vejpning i Storbritannien. Samtidigt har vi en hårdare lagstiftning kring e-cigaretter och e-juice i hela Europa jämfört med USA. Det gäller även marknadsföring av produkterna, som inte får rikta sig till unga. Och vi reglerar det noggrant” säger Ann McNeill, professor i tobaks- och drogberoende vid institute of Psychiatry Psychology & Neuroscience vid King’s College London, till Financial Post.

Rökare får fel budskap

Både John Britton och Ann McNeill konstaterar att antalet rökare i Storbritannien minskar i en raskare takt jämfört med USA. En av anledningarna till detta är vejpningen, menar de.

”Det skulle vara väldigt olyckligt om rökare avstår från att använda e-cigaretter på grund av det som händer i USA” säger John Britton.

Han oroar sig även över de förbud mot e-cigaretter som blir verklighet i Indien och vissa stater i USA. De är olämpliga ur folkhälsoperspektiv och skickar fel budskap till rökare.

”Rökare får budskapet att vejpning är farligt och inte, som forskningen visar, 95 procent mindre skadligt än cigaretter. Och det är ju egentligen en no-brainer. Om någon fortsätter röka så förlorar de en dag i livet, för var fjärde dag de röker. Att förbjuda ett alternativ som e-cigaretter betyder att fler människor dör av rökning.” säger John Britton till Financial Post.

Källor:
John Brittons debattinlägg om hysterin kring e-cigaretter

Finncial Post/Reuters: Vaping illness, deaths likely very rare beyond U.S., experts say


Gillar du Vejpkollen? Då kan du stödja arbetet med tidningen!

SWISH: 1231093830

Eller stöd kontinuerligt. Bli en Patreon (det vill säga: stödprenumerera på Vejpkollen). Länk till VEJPKOLLEN på PATREON
Legg att eit svar

Epostadressa di blir ikkje synleg. Påkravde felt er merka *