Selvät syyt keuhkovaurioiden ja THC-sähkösavukkeiden taustalla Yhdysvalloissa - ja nyt huoli uusista tapauksista kasvaa

Det farliga ämnet vitamin E acetate kan finnas i över hälften av alla THC capslar som används för vejpning av cannabis på den amerikanska marknaden. Det rapporterar webbtidningen vaping360 keskiviikkona. 

Mer och mer tyder nu på att det är just den tillsatsen, som ofta används för att späda ut cannabisextakt i e-juice, är den verkliga orsaken bakom över 400 akuta fall av lipid lunginflammation som drabbat USA, med hittills 5 konstaterade dödsfall.

Trots att uppgifterna än så länge inte bekräftas av Amerikanska smittskyddsinstitutet (CDC) så har dess systerorgan Food and Drug Administration (FDA) förtydligat att de akuta lungskadorna med största sannolikhet drabbat vejpare som använt THC-juice som innehåller stora mängder vitamin E acetate.

Vitamin E acetate, eller tocopherol acetate som är det kemiska namnet, utvecklades ursprungligen för att användas i tvål och sminkprodukter. På senare tid har ämnet dock blivit populärt bland företag som tillverkar THC-haltiga e-juicer. Anledningen är ämnets höga viskositet och förmåga att späda ut THC-extrakt utan att göra e-juicen för tunn.  Marknaden för Cannabis och THC har exploderat i vissa stater där cannabis kan säljas öppet och lagligt, medan den svarta marknaden vuxit i stater där cannabis är olagligt att sälja. Mest populär är färdigfyllda tankar/poddar som monteras på ett litet separat batteri. THC-juicen hettas upp på samma sätt som i en vanlig e-cigarett.

Vitamin E är ofarligt att förtära, men när ämnet hettas upp (som exempelvis när det används i en e-cigarett) bildar ämnet en oljeliknande substans. När substansen kyls ner kan den täppa till porer i lungorna och orsaka akuta inflammationer.
Tillverkare av vitamin e produkter uppger till tidningen Leafy att ämnet används i närmare 60 procent av all e-juice med THC/cannabis i USA.

I skenet av FDA:s uttalande om orsaken bakom dösdsfallen och sjukdomsfallen kritiserar nu ledande hälsoforskare Amerikanska smittskyddsinstitutet för att förleda e-cigarettanvändare i landet. Professor Michael Siegel vid universitetet i Boston, menar att CDC:s märkbara vilja att generellt avråda från vejpning istället för att varna för e-juice med THC, skadar, inte bara folkhälsan, utan riskerar även att fler insjuknar.

– Myndighetens ansvar är att skydda befolkningen. När de inte är tydliga och pekar på den troliga orsaken till utbrotten så skickar de budskapet att det bara är farligt att använda e-cigaretter med nikotin. THC-kapslar berör de inte och då räknar många med att de är helt ok att använda, säger Michael Siegel till webbpublikationen RegWatch.

Han menar också att myndighetens hållnig kring utbrottet hindrar läkare i landet att leta efter rätt saker i sina undersökningar av patienter som drabbats.

– Vi ska inte tro att unga patienter som använt sig av droger berättar det här självmant. Det enklaste är att samtliga patienter som har symptomen testas för THC. Men det rekommenderar inte CDC att läkarna, som måste följa deras riktlinjer, ska göra. På det sättet kommer det här utbrottet att fortstätta handla om vanliga e-cigaretter istället för vejpning med THC. Media och allmänheten får helt fel uppfattning om det här och konsekvenserna blir enorma, menar Michael Siegel.

 Stefan Mathisson

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *