COVID-19, nikotin og e-cigaretter - det bedste fra 2020

Covid-19, nikotinskatter och vejpshoppar. Det gillar ni att läsa om. I alla fall om statistiken från Google och Facebook får bestämma. Vejpkollen tackar för ett händelserikt 2020 och hoppas på ett lika spännande 2021. Med det sagt, här kommer en slags topplista över artiklar och ämnen som har intresserat er, kära läsare, under året som gått.

Det vore löjligt att kalla 2020 för ett normalt år. Med en global pandemi och enorma samhällsomvälvande konsekvenser för att hindra smittspridning, har året för e-cigaretter varit minst sagt turbulent. Och det märks i hur intresset för artiklarna i Vejpkollen sprider sig på nätet.

Nikotin och Covid-19

I absoluta toppen ligger artiklar til Covid 19 och nikotin. Kan nikotin påverka insjuknadet, symptomen och farligheten av en Covid-19 infekton? Ja, det är frågan. Det började med en artiklar i Daily Mail, The Guardian och sedemera Aftonbladet. Rökare drabbades mer sällan av Covid-19 än de borde. Vejpkollen ville gå djupare och kompletterade med kommentarer från några relevanta röster inom nikotin- och e-cigarettforskningen. Samt några ord från vår svenska branschförening, BELC. Nästan 4000 läsare hittade artikeln under 2020. Nyheten fick några uppföljare med lokala forskare, bland andra Louise Adermark från Göteborgs universitet och intresset för frågan har varit konstant under hela året. När ytterligare forskning visade samma resultat som den franska studien, väcktes intresset igen. Dessa artiklar är Vejpkollens mest googlade under 2020.

Men varför ett så enormt intresse för just nikotin och Covid-19? Kanske för att rökare och andra nikotinanvändare hamnade i rampljuset? I ett positivt ljus, dessutom? Har det NÅGONSIN hänt tidigare? Svar: nej. Plötsligt var nikotin något som kanske var lite BRA? Nikotinmotståndare rasade och försökte vifta bort saken. Det lyckades hyfsat bra. De har stora resurser, bra mediekontakter, och det var lätt att “spinna” nyheten till att bara handla om tobaksbolag och ekonomiska intressen. Åtminstone i mer allmänna medier.

Varken vaccin eller medicin

Men forskning är forskning. Och de som intresserar sig för nikotin vet att det finns mängder med data som stödjer uppfattningen att nikotin i sig är ett ganska ofarligt ämne – måhända beroendeframkallande – men inte livsfarligt. Om nikotin minskar risken för covid-19 vet vi inte ännu. Och OM det visar sig vara fallet, så är det, som Anders Tegnell och andra epidemiologer skulle säga, något som har mest betydelse på befolkningsnivå och inte för individer. Nikotin är varken vaccin eller medicin.

You don´t know nicotine

Samtidigt vet vi att nikotin är business på hög nivå. På marknaden finns tobaksbolag, läkemedelsbolag och på senare tid även små oberoende aktörer som handlar med e-cigaretter. Att nikotin inte är okontroversiellt är temat för dokumentären “You don´t know nicotine” som hade streamad premiär a la Covid-19 under hösten. Bra film! Se den!

Ny butik lockade många läsare

Som nummer två på listan hittar vi en artikel som faktiskt dök upp i slutet av 2019. Det handlar om en nedläggning – och en nystart. True Gentlemen´s föddes när Vapor Store, som hade sex butiker i fem städer, gick i konkurs. Två anställda tog över verksamheten i Landskrona och Helsingborg. Närmare 2000 har hittat artikeln via Google och sociala medier under året.

Butiker som säljer e-cigaretter populära

Nyheter om vejpshoppar hör till de mest lästa artiklarna i Vejpkollen överlag. När Cigoteket bytte ägare var många nyfikna på vad som hade hänt. När Ecocig hamnade i blåsväder på grund av påstådda brott mot marknadsföringslagen vaknade vejparna och undrade hur det egenligen står till med svensk lagstiftning. Vejpshopparna var även i fokus när Covid-pandemin krävde nya sätt att hantera försäljning smittsäkert. När Circle K började sälja enklare e-cigg så väckte det både känslor och diskussion. Och så, mitt i pandemin, öppnade dessutom en ny vejpshop mitt i Göteborg. Vejpkollen var givetvis på plats. Totalt har ni läsare klickat er fram över 3000 gånger till artiklar om vejpshoppar. Hoppas på mer av den varan 2021. 

Nikotinskatt, skatt på nikotin och mer skatt

Verkligheten för våra svenska vejpshoppar har förändrats under de senaste åren. Är det inte pandemier, så är det förvirrad rapportering kring hälsorisker med e-cigaretter eller nya lagar og skatter som skakar marknaden. 

Den nya nikotinskatten, som gäller från och med januari 2021. ”Ett dråpslag för vejpning i Sverige” kallas den av folk i branschen. ”Ett effektivt sätt att minska nikotinkonsumtionen” tycker finansdepartementet som ändå räknar med miljonintäkter med den nya skatten på högkoncentrerad nikotin. Förslaget kom i februari och artiklarna har lockat till läsning under hela 2020. Sammantaget har artiklar om nikotinskatten faktiskt lockat i särklass flest läsare under hela året – även om intresset varierar beroende på artikel. Vad man än tycker om skatten, så har den inte kommit som någon överraskning för Vejpkollens läsare.

Och så vill de ta bort smakerna…

Som en överraskning kom däremot smakförbudet i Danmark. Inte för att det var okänt, förslaget kom i december 2019, utan för att det strider mot EU:s lagar. Något som både danska regeringen och danska vejpföretag är väl medvetna om. Vi har inte sett slutet på det här, och räkna med protester, åtminstone på EU-nivå.

Hårdare lagar för e-cigaretter 2021

Och på tal om EU. Nya tobaksdirektivet, även kallat TPD 3, håller på att vaskas fram och 2021 ska bli året när det förhandlas som mest. På bordet ligger just reglering av smaksättningar och skattedirektiv. Konsumentorganisationen ETHRA företräder e-cigarettanvändare inom EU och kommer att ha häcken full under året, tro mig. Vejpkollen kommer givetvis att följa händelseutvecklingen.

Viktigt för hur e-cigaretter regleras är forskningen. Och det blir fokus för nästa artikel om e-cigaretter, vejpning och världen 2020.

Kan du lide Vejpkollen? Så kan du støtte bladets arbejde!

SWISH: 1231093830

Eller støt løbende. Bliv Patreon (det vil sige: støt abonnementet på Vejpkollen). Link til PATREON TRAILER på PATREONSkriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *