Krönika. Sverige brukar framhållas som ett gott exempel på hur bruket av nikotin kan skifta från rökning till rökfritt. Hur det blivit så illustreras bäst genom ett besök på tax-free-shoppen på Landvetter – som också råkar vara första stoppet på Vejpkollens väg mot E-cigarette summit i Washington.
Stannade till vid tax-free shoppen på Landvetter, på väg till Washington och en av flera årliga konferenser om vejpning och e-cigaretter – E-cigarette summit Washiington 2025. Det blir en dag sprängfylld med forskning, politik, debatter och kloka människor. Som det ska vara när det handlar om människor, beroenden, njutningar och problematiska marknader. E-cigarette summit-konferenserna sker vid sidan av en marknad där lösningarna kan vara lika kontroversiella som effektiva. Eller om man vänder på det – potentiellt förödande, repressiva och kontraproduktiva. Så ser den politiska verkligheten ut när det gäller e-cigaretter och rökfritt nikotin. Men den akademiska världen möter sällan den “verklighet” man debatterar kring. E-cigg summit är från början ett sätt att åtgärda just detta.
Men hur ser egentligen verkligheten ut när det gäller skadereducering på nikotinmarknaden?
Sverige brukar ofta framhållas som ett gott exempel på hur bruket av nikotin kan skifta från rökning till rökfritt. Och det går givetvis att visa på bild också. Snus och påshyllan täcker väl över ¾ av nikotinavdelningen i Landvetters tax-free shop. E-cigaretter har tagit plats strax under cigaretterna. En liten hylla och det är ok, men inte perfekt skulle jag säga.

Och det är viktigt.
Bilden av Landevetters flygplats nikotinutbud är trots sina brister (öka vejputbudet!) ganska representativt för hur vi använder nikotin här i Sverige. 5 procent röker, 2 procent vejpar och 20 procent snusar (vitt eller tobak). Och för de som undrar (exempelvis Non Smoking Generation) så är det här en förklaring till att svenska regeringen (äntligen, enligt vissa) börjat ta strid för att bevara nikotinpåsar som ett attraktivt alternativ till cigaretter på marknaden, även inom EU.
För i andra länder ser det verkligen inte ut så här, varken på nikotinmarknaden i stort, och verkligen inte i butiker eller på flygplatsernas tax-free shoppar.

Popcornlunga – den perfekta bilden
Ett huvudtema för E-cigarette summit i år är information. Hur kan myndigheter, hälsoorganisationer och forskare bli mer tydliga att informera om risker, relativa risker och absoluta risker i sin kommunikation med medborgare och beslutsfattare?
Låter som ett evigt tema i den här debatten och lika aktuell i USA som i Europa och resten av världen. Ett gott exempel på detta är rapporter om kopplingen mellan vejpning och sjukdomen bronchiolitis obliterans, även känd som popcornlunga – “popcorn lung”. Nyligen stod en kommissionär i EU parlamentet och yrade om att “vi nu har sett att vejpning orsakar sjukdomen”. Tämligen absurt.
Skitsnack deluxe
För oss som följt vejpning som fenomen i några år känner igen mönstret. Var och vartannat år flyter “popcorn”-diskussionen in i den mediala mittfåran. Det blir en bild på en ungdom med syrgasmask – arga föräldrar (ur medelklassen mest) som pratar om hur deras oförstörda barn lurats in i tron att “vejpning är ofarligt” – och läkare som varnar för smaker och “långtidseffekter vi inte känner till”. Medialt guld. Informativt skräp.
Popcornlunga vs Chronic stiff lip?
Att popcornlunga orsakas av vejpning är, som tur är, inget annat än en myt, utan vetenskaplig koppling eller evidens. Diskussionen har pågått i snart 15 år, trots att både Brittiska cancerfonden och Brittiska NHS tydligt redivisar hur det ligger till i verkligheten. De fallstudier, som av en del institut läggs fram som bevis handlar uteslutande om bruk av e-cigg som innehåller cannabisolja – en e-vätska som tillverkas och innehåller helt andra ingredienser än en nikotinhaltig e-vätska. Det handlar om enskilda fall. Det blir som att jämföra äpplen och päron.
Det har nu visat sig att historierna bygger på instagram-inlägg som lyfts upp som sanningar i “riktiga” medier utan att passera “gå”. Källan är dessutom ofta samma pr-byrå, som ägnar sig åt att förvandla snaskiga poster i sociala medier till click bait för tidningarna. Vejpkollen har skrivit om detta tidigare, och kommer sannolikt att göra det igen.
I USA har nikotinpåsar nyligen tagit fart på marknaden, precis som e-cigaretter för ungefär 15 år sedan Frågan är vilken obskyr sjukdom som kommer att tillskrivas nikotinpåsar i framtiden? Jag gissar på något i stil med “chronic stiff lip” eller ”balongtunga”. Vad tror ni?
Vejpa lugnt
Stefan Mathisson
Resande redaktör
Vejpkollen.se
Och numera även den danska upplagan
Vapetjek.dk
Jag skulle tro att ”facial bone-rot” eller liknande kommer att användas och det skulle ju ”förklara” snusgropen.