Carissa Düring: ”Unga behöver stå upp för rätten till säkrare nikotin”

“Konsumentorganisationer är jätteviktiga. Vi kräver säkrare alternativ till cigaretterna och har ett starkt budskap till våra politiker. Samtidigt måste vi som är unga, vi som aldrig började röka, försvara vår rätt att få använda rökfritt nikotin.” Det säger Carissa Düring, Sverigeansvarig för Considerate Pouchers när vi träffas under Global Forum on Nicotine i Warszawa.

Vejpkollen rapporterar från Global Forum on Nicotine 2024.

Warszawa. Polen. Under några dagar samlas aktivister och forskare under ett och samma tak för att prata om skadereducering för nikotinbrukare. Och bland luttrade aktivister från förbudsländer som Brasilien och Mexico och knivskarpa debattörer från Storbritannien hittar vi Carissa Düring, svensk ambassadör för nikotinpåsar via Conciderate Pouchers och ung aktivist för skadereducering.

“Konsumentorganisationer är jätteviktiga. Vi kräver säkrare alternativ till cigaretterna och har ett starkt budskap till våra politiker. Samtidigt måste vi som är unga, vi som aldrig började röka, försvara vår rätt att få använda rökfritt nikotin.” Det säger Carissa Düring, sverigeambassadör för Considerate Pouchers när vi träffas under Global Forum on Nicotine i Warszawa.

Främjar rökfritt nikotinbruk

Global Forum on Nicotine är en årligen återkommande konferens som lockar närmare 400 forskare, aktivister och yrkesverksamma inom området för skadereducering och nikotin. Under några dagar i Warszawa, Polen, anordnar organisationen Knowledge Action Change föreläsningar som på olika sätt belyser rökfria nikotinprodukter och dess roll att hjälpa rökare byta cigarettrökning mot mindre skadliga former av nikotinbruk.

”Vi tar mycket för givet”

Det är åtminstone det som är syftet. Samtidigt handlar diskussionerna mer och mer om att hantera oro och maktlöshet inför kommande restriktioner och eventuella förbud mot produkterna. Rökfria alternativ som e-cigaretter, vejps och nikotinpåsar står högt på förbudslistan i många länder.

“Från svenskt håll tar vi det mesta för givet. Vi tror nog att vi får behålla våra nikotinpåsar för evigt. Tillsammans med snuset så har de blivit självklarheter för oss i vardagen. Men med tanke på vad som händer i andra länder i EU så blir det allt mer uppenbart att de faktiskt kan försvinna även här.” säger Carissa Düring, aktiv i den internationella föreningen Considerate Pouchers.

Det svenska nikotinet

Det är inte första gången som Carissa Düring besöker GFN. Och det lär inte bli sista heller. Hon har varit del av flera paneler, inte bara som representant för Considerate Pouchers, en konsumentorganisation som vill sprida ordet om nikotinpåsar till andra länder än bara Sverige och skandinavien, utan även bara som “svensk”.

“Jo, jag känner ofta att jag lika mycket representerar nikotinpåseanvändare som Sverige över huvud taget. Vi är ju ganska unika i världen, med tanke på hur få som röker här. Snuset har spelat in. Men mycket beror på min generation också – vi som aldrig började röka utan gick direkt till nikotinpåsar eller vejps istället.” säger Carissa Düring.

Ingår i större kontext

Enligt Carissa During är nikotinkonsumenter, inte minst de som är unga idag, centrala i debatten. I den globala kontexten har det hittills varit e-cigaretter, vapes som stått i fokus. Men sedan nikotinpåsarna vuxit i popularitet ser det lite annorlunda ut.

“De flesta pratar om vejps, det är ju den mest kända produkten internationellt. Men båda produkterna ingår i en större kontext. Men, visst, jag får ofta förklara vad nikotinpåsar egentligen är, dess koppling till snuset och varför de är populära bland unga brukare i Svergige” säger Carissa During.

Aktivist av en slump

Hennes eget engagemang för nikotinpåsar började mest av en slump, berättar hon.

“Jag har varit politiskt engagerad ganska länge. Bland annat i den internationella rörelsen “Students for liberty”. Vi träffades nere på kontinenten och det röktes friskt på festerna. De höll till utomhus, ibland bara för att kunna röka. Jag röker inte och tyckte det var kallt att stå ute hela tiden, så jag började dela med mig av mina nikotinpåsar. Om inte annat så att vi kunde vara inne i stället. Det blev lite av en grej till slut. Tog med mig några dosor varje gång och delade ut bland rökarna. De visste egentligen inte vad det var för något, så det blev till att utbilda dem lite. Någonstans där började jag verkligen förstå att vi som är unga har något alldeles speciellt här i Sverige – som få andra länder har.”

Nikotinpåsar internationellt

Och så fortsatte det. Carissa During blev en slags ambassadör i det lilla. Men det väckte en del uppmärksamhet. Snart hörde den nystartade organisationen Considerate Pouchers av sig. Considerate Pouchers startades som ett medborgarinitiativ för att öka medvetenheten om skademinimering i allmänhet, och nikotinpåsar i synnerhet, i Storbritannien.

“De ville sprida verksamheten och frågade om jag ville bli ambassadör i Sverige. Jag är nu en av tre ambassadörer i tre länder” säger Carissa Düring.

”Den första generationen som aldrig rökt”

Hon är ganska lätt att hitta i myllret av luttrade aktivister och forskare i konferenshallen. Inte bara för att hon håller sig framme och pratar med folk lite överallt. Hon är förhållandevis ung också. Till vardags pluggar hon till psykolog i Uppsala. Nu när studierna är avslutade för terminen har hon mer tid för engagemang. Och hon menar att det behövs fler unga konsumentröster i debatten om nikotin.

“Jag är nog en av de yngsta på plats här, skulle jag tro. Det finns så mycket rädsla kring att ta i den här frågan när det gäller oss yngre. Vi är ju den första generationen som aldrig rökte cigaretter. Vi gick direkt på det vita snuset eller på vejps. I dag ser man nästan aldrig någon som röker på festerna längre. Jag tror att de som vill komma framåt i debatten måste våga prata om det. Det verkar ju uppenbarligen inte spela någon roll om de är förbjudna eller inte  – folk, särskilt unga, får tag på de här produkterna ändå.”

Sverige ett fungerande exempel

Hon konstaterar dock att Sverige sticker ut på flera sätt, inte minst när det gäller reglering och restriktioner.

“Vi har ju ett regelverk på plats och det är viktigt att lyfta fram. Vi har åldersgränser, restriktioner av marknadsföring och sådant. Det är väldigt viktigt ur ett långsiktigt perspektiv. Jag tror det här gäller alla skadereducerande nikotinprodukter. Jag hör ju från aktivister från andra delar av världen att det i första hand handlar om att få produkterna lagliga. Det är ju långt ifrån vår situation i Sverige. Men samtidigt är det väldigt användbart, som aktivist, att ha Sverige som ett fungerande exempel att visa upp” säger Carissa Düring.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *