Varning till vejpare i Singapore: ”Böter eller fängelse”

Det lilla landet, med välkänt benhårda regler för ungefär allt, kastar handskarna i sitt nystartade krig mot e-cigaretter. Skyhöga böter och fängelsestraff väntar besökande vejpare i Singapore.

Singapore är känt som ett land med blytunga regelböcker. Att det är förbjudet och förenat med böter att till exempel kasta skräp eller spotta på allmän plats är något de flesta svenskar har hört talas om. Att störa ordningen genom förargelseväckande beteende eller att exempelvis slåss på allmän plats kan ge fängelse, höga böter eller båda. Går man än längre så är smuggling, framställning och innehav av mycket små mängder narkotika förenat med dödsstraff, vilket även är påföljden för de allra grövsta brotten. Överhuvudtaget är straffsatserna på olika brott betydligt strängare jämfört med Sverige.

Cigaretter ja, men inte snus och nikotinpåsar

Enligt ”Sweden abroad” är det olagligt att föra in allt från snus och nikotinpåsar till tuggummi i landet och ska man dit på besök gör man klokast i att läsa på kring vad som gäller.
”Det är i nuläget inte förbjudet att föra in cigaretter till Singapore. Det finns dock ingen tullfri kvot och man måste därför i princip betala både tull och skatt” skriver Sweden Abroad

Regelverket gör att Singapore å ena sidan klassas som den renaste staden i Sydostasien, och tropiska sjukdomar är sällsynta. Men å andra sidan kan det kanske vara lite läskigt att turista på ett ställe där en utspottad portionssnus ger dig som turist samma status som Clark Olofsson.

Krig mot e-cigg

En extra varning går nu ut till alla vejpare. Det lilla landet och tillika staden med samma namn lägger inget emellan på sina regler kring e-cigaretter. Myndigheterna planerar att intensifiera kontrollerna vid luft-, land- och sjökontrollpunkterna under de kommande månaderna, med start på Changi Airport, som en del av en krigsförklaring mot vejpning. 

Screenar efter vejps

Enligt ett meddelande från Hälsoministeriet (MOH) och Hälsoskyddsmyndigheten (HSA) kommer inkommande passagerare att kunna screenas för e-cigaretter och komponenter i ankomsthallarna, skriver Channelnewsasia. Konsekvenser blir kanske föga förvånande just böter. 

Bötfäller på plats

Förutom vid gränserna så kommer kontrollerna att intensifieras på platser som det centrala affärsdistriktet, köpcentrum, parker, rökplatser samt uteställen som barer och klubbar. Myndigheterna beskriver dessa som ”offentliga heta punkter” och där kommer överträdare att bötfällas på plats. Sedan den 1 december 2023 har handhavare från den ”Nationella miljöbyrån” (ja, de har en sådan) fått befogenhet att vidta åtgärder mot personer som använder eller äger e-cigaretter.

Stor insats

För att krydda paketet lite extra så inleds även ett samarbete med ”Kommunikations- och informationministeriet” samt ”Myndigheten för information och kommunikationsteknologi” för att upptäcka och ta bort försäljning och annonsering av vejpprodukter online. Landet övervakar redan den olagliga försäljningen av vejpprodukter via sociala medier och meddelandeplattformar.

Vejpande barn riskerar risbastu

Inhemskt så tas det krafttag på landets skolor. Även om det inte rör besökare så kan det ju vara intressant att veta att elever som tas på bar gärning kan vänta sig ”avstängning eller risbastu”. I alla fall pojkar. De kommer sedan att placeras på avhjälpningsprogram där ”rådgivare kommer att guida dem genom sin avhjälpningsresa för att åstadkomma långsiktig beteendeförändring,” skriver Hälsoministeriet. 

Böter eller fängelse för vejpare

Rent krasst kan en vejpare som åker dit räkna med böter på 2 000 singaporeanska dollar, vilket motsvarar ungefär 15 400 kronor. De som importerar, distribuerar eller säljer produkter möter ”strängare straff, inklusive möjlig fängelsevistelse”.

Källor till den här artikeln:
Singapore to step up enforcement against vapes at Changi Airport and other checkpoints

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *