Amanda, 25 – ”Jag har fått bort det riktigt farliga, rökningen”

Hon är 25 år gammal och har använt nikotin sedan tidiga tonåren. Amanda Seguel började som rökare, men gick snart över till vejps och nikotinpåsar.
“Just nu använder jag faktiskt inte nikotin över huvud taget. Men jag vill inte säga att det kommer att vara för evigt. Jag gillar snus och skulle aldrig kunna röka igen. Men att lägga press på på sig själv leder bara till ångest. Då går det inte att sluta” säger hon när vi träffas på Hisingen i Göteborg.

***

— Under våren 2023 samarbetade Vejpkollen med Convenience Stores Sweden News för att skildra det svenska nikotinbruketbortom statistiken. Det här är ett reportage i något modifierad version mot orginalet som publicerades i CSS News. —

Hon växte upp i början av 2000-talet i Uddevalla. Och hon kommer från en rökande familj, berättar hon. Mamma och pappa röker. Mormor likaså. Morfar har sin pipa.

“Jag har verkligen växt upp med rökning. Min syster rökte tidigare men vejpar nu istället. Mamma och pappa var noga med att jag inte fick vara med när de rökte, men lukten från någon som rökt hänger ju kvar. För mig har det betytt trygghet, en hemmadoft, om man får säga så.”

Dansar över hela världen

Amandas pappa kom till Sverige från Chile på 80-talet, på flykt undan högerregimen och Augusto Pinochet. Mamma är svensk, men Amanda har även rötter i Finland. Hon beskriver sig själv som “inte tillräckligt mycket Chilenare och inte tillräckligt svensk” för att passa in i någon särskild grupp. Men att hon är något av en kosmopolit, blir tydligt ju längre vi pratar. Trots sina unga 25 år har hon sett en hel del av världen. Som engagerad dansare, trumslagare och klädansvarig på sambaföreningen Abunda i Göteborg har det blivit en hel del resor.

“Vi har uppträden och spelningar ganska ofta i perioder. Så det har blivit resor till allt ifrån Frankrike till Sydafrika. Det är ganska intensivt, men väldigt roligt” säger Amanda Seguel när vi träffas en solig sommareftermiddag i Göteborg.

“Det måste smaka gott”

Hon tog sitt första bloss på en cigarett när hon var 13, berättar hon. 

“Det tror i alla fall att det var i den åldern. Det var nog lite grupptryck inblandat, men ändå inte så märkvärdigt. Jag var ju van att folk rökte omkring mig och jag tänkte väl: Varför inte testa? Men samtidigt tänkte jag: Varför ska jag röka?. Så det dröjde ett tag innan jag “började röka på riktigt”

Smaken var viktig, minns hon. Vanliga cigaretter lockade inte alls.

“Nej, det tyckte jag inte alls om. Om jag nu skulle röka så skulle det vara gott. Så det fick bli mintcigaretter. Då var det ok.” berättar hon.

Började röka mer utomlands

Tonårens rökande blev aldrig särskilt intensivt, minns hon. Feströkandet övergick förvisso sakteligen till vardagsrökning, men det rörde sig inte om många cigaretter per dag. Hon gick estetisk linje på gymnasiet i Uddevalla och rökningen var mer en social än ett direkt behov, berättar hon.

“Jag rökte väl som mest när jag var mellan 16 och 20. Det var ju en del av det sociala livet, på fester och i rökrutor. Det eskalerade däremot när jag var 21 och åkte till Sydkorea för att studera i ett år. Jag besökte även Japan vid den tiden. Därborta rökte de som tokar. Rökrummen på krogarna var alltid fulla. På klubbarna var det fritt fram att röka överallt. Till och med jag, som kan gilla doften av rök och parfym, tyckte det var obehagligt. Det blev lite bättre om man rökte själv, men ändå”

Slutade röka tvärt

Efter en festkväll med taekwandoklubben i Sydkorea, “en kväll med alldeles för mycket alkohol” och intensivt rökande tog det stopp för Amanda.

“Jag mådde så dåligt och plötsligt kunde jag bara associera rökningen med att må illa. Då var det inte gott längre. Jag har provat flera gånger efteråt och det gav mig ingen njutning längre. Jag slutade röka helt och hållet, mest av den anledningen.

“Lite väl mycket Banana Ice”

Nu har hon inte rökt på nästan tre år. Men nikotinet vill hon fortfarande ha i livet, konstaterar hon. Något som ger lite lugn i stressen, antingen på jobbet eller på fritiden. Hon har testat det mesta, bland annat att vejpa, mest engångsecigg, något som hon först såg som lite töntigt.

 “Det är många i min generation så tycker så, tror jag. En vejp? Hur gammal är du egentligen, klarar du inte av en riktig cigg? är något man kan höra på festerna. Men så finns det de som har med sig sju olika engångsecigg med alla möjliga smaker som de ska testa under kvällen. Jag blev väl lite nyfiken på vad det handlade om egentligen” berättar hon och konstaterar att det blev lite “väl mycket banana ice” under en period.

“Ja, herregud. Jag satt med min lilla eciggpenna hela tiden. Det blev alldeles för mycket för mig. Då la jag ner det, åtminstone på vardagarna”

Nikotinpåsar passade jobbet

Nu föredrar hon nikotinpåsar. “det vita snuset”. Förutsatt att det är rätt styrka och att det smakar gott.

“Jag började jobba på restaurang och då blev det ett smidigt sätt att få lite lugn på jobbet. Det får inte snurra för mycket. Och det får inte synas för mycket under läppen. Jag har lärt mig vad som funkar för mig”

Vi pratar om nikotinberoende och hur hon tänker om det. Är det ett problem att behöva en stimulant för att känna sig lugn?

“Jag är ganska lugn när det gälller just nikotinet. Det har ju funnits runt mig hela livet och har väl inte tänkt så mycket på det. Jag har ju fått bort det riktigt farliga, rökningen, och nu är det bara nikotinet kvar. När jag är redo att sluta med det så tar jag tag i det.”

Kör nikotinfritt – för tillfället

Och för tillfället använder hon inte nikotin överhuvudtaget, visar det sig. 

“Jag är sjukskriven på grund av utmattning och är väldigt yr hela tiden. Det är helt enkelt inte trevligt att få den där “snurren” när allt redan snurrar ändå. Då avstår jag hellre. Jag har väl någon tanke på att jag kan fortsätta så, men jag vet att livet har en tendens att komma emellan, så ingenting är definitivt”

Lugnande effekt

Hon menar att motivationen att sluta måste komma inifrån, inte genom saker hon inte kan kontrollera. Som en sjukskrivning.

“Nej, om det är något jag vet så är det att inte fungerar att sluta om jag inte gör det på helt egna villkor. Nikotinet har en lugnande effekt på mig och när livet hoppar till så vet jag att det är skönt att ha något under läppen. Jag är nog ingen beroendepersonlighet egentligen. Om jag bestämmer mig för att sluta med något så kan jag göra det. Jag har ju gjort mig av med röken och det känns bra. Det andra kanske kommer sen.” säger hon och berättar att hon har en stock dosor som “ligger och dräller” hemma i lägenheten vid Vågmästareplatsen i Göteborg.

Förstår att det verkar skrämmande

När vi träffas råder en ganska intensiv debatt om de “nya” nikotinprodukterna och hur unga använder dem tidigt. Det pratas om en “nikotinfälla” och att unga inte förstår riskerna med produkterna. Hon tillhör den generation unga kvinnor som i allt större utsträckning börjar använda nikotinportioner. Och hon förstår att det kan verka lite skrämmande.

“Nuförtiden ser jag sällan folk som röker. Det är mycket vanligare att någon har en liten vejp i handen, eller en nästan osynlig prilla under läppen. Jag kan förstå att man oroar sig för det. Samtidigt är det ju absolut INGEN som kan ha missat att vitt snus innehåller nikotin och att det kan vara skadligt för kroppen. Jag är ju sån att jag faktiskt läser på lite grann så att jag vet vad jag ger mig in på. Men visst, alla gör ju inte det – på samma sätt som en del godkänner villkoren för en app efter att bara har scrollat snabbt ner till ok-knappen”

“Många skulle vara rökare annars”

Hon tror att ungdomar har fattat att rökning inte är hållbart längre. Det luktar och syns för mycket i en värld där vuxna hela tiden finns i närheten. Särskilt i skolan.

“Och om någon lärare kommer på dig så ringer de hem till föräldrarna och tar paketet. Och då måste du gå och skaffa ett nytt, om och om igen. Med snus och e-cigg så är det lättare att få vara ifred. Jag menar, vem ser att du snusar på lektionen? Vissa påsar är så tunna att det inte går att se när du använder dem. Jag tror att många som snusar eller vejpar är de som annars skulle vara rökare. Men det kommer det givetvis vara ganska många som börjar direkt med snus. Det kanske inte är perfekt, men i grunden så ser jag det här som det “nya” sättet att röka”

“Vi har lärt oss använda nikotin i Sverige”

Hon tror att både e-cigaretter och det nya vita snuset kommer att spela allt större roll för att färre röker, inte bara i Sverige. 

“Men det är svårt för rökande fransmän att fatta grejen. De tror ju att snus är livsfarligt. Och det är kanske inte så konstigt. Jag har träffat fransoser som ser sig själva som “väldigt nikotinvana”  lite macho, kanske. Sen stoppar de in något med jättehög nikotinstyrka under läppen, kräks och svimmar på toaletten och får åka till sjukhuset.” skrattar hon “Vi här i Sverige har ju lärt oss det där – att inte överdriva utan hitta det som fungerar istället”

“Tar det som det kommer”

Vi tar bilderna till reportaget i skuggan av en restaurang. Till hösten hoppas hon på att plugga på universitetet. Målet är att lämna restaurangvärlden och bli studievägledare. Hur det blir med snuset och nikotinet får hon, som sagt, se.

“Just nu blir det ingenting på ett tag. Jag kanske tar en vejp på en fest, om jag känner för det. Men jag vet att om jag sätter för hög press på mig själv så leder det bara till en massa ångest. Och då går det inte att sluta. Jag tycker det är bättre att ta det som det kommer” säger hon och strosar mot sin lägenhet på Hisingen i ett sommarvarmt Göteborg.


Det rökfria landet?
Här kan du läsa fler artiklar i serien om svenskt nikotinbruk: ”Reportage från ett Rökfritt land”

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *