”Skademinimering är en mänsklig rättighet”

Kampen mot rökning är inte bara en kamp mot tobaksindustrin – det är lika mycket en kamp mot lobbyorganisationer som vill hindra utvecklingen av produkter som kan minska skadorna av cigaretter. Det menar Atakan Befrits, aktivist och en nyckelperson bakom flera organisationer i kampen om en rökfri värld.

PORTRÄTT: Det började egentligen när Atakan Befrits, en kräfthandlare från Stockholm, blev utkastad från den Turkiska myndigheten för import och utlandshandel. Atakan Befrits hade nämligen fått en affärssidé: Tänk om snuset, som hade hjälpt hela hans familj att sluta röka, kunde göra samma underverk i hans gamla hemland Turiket, där närmare 40 procent av männen röker. Han skulle bara få ett formellt tillstånd och sedan sätta igång och rädda liv.
Men det gick inte riktigt som han tänkt sig.

”Jag blev utkastad från myndigheten för import med fötterna först, upplyst om att snus var “värre än knark och porr tillsammans”. Jag blev helt paff och trodde det var ett stort missförstånd. Men det visade sig att någon svensk institution hade spridit en massa osanningar om snus hos Turkiska myndigheter. Jag kokade av ilska. Och ville ändra på det.” säger Atakan Befrits.

Snus, e-cigg och skadereducering

Det har gått 14 år sedan dess. Resan har varit lång. Atakan Befrits är nu en luttrad aktivist på global nivå, ligger bakom grundadet av flera lokala och internationella kamporganisationer – samtliga delaktiga i ett krig där skadereducerande produkter svävar mellan acceptans och totalförbud.

“För 14 år sedan var det här en icke-fråga. Snuset fanns i Sverige. Det hjälpte folk att sluta röka. Men det blev aldrig officiellt erkänt. Swedish Match använde begreppet skademinimimering i sin marknadsförning och så var det inte mer med det. Det var först när e-cigaretter dök upp på marknaden som det här med skadereducering blev en het potatis” säger Atakan Befrits till Vejpkollen.

En mänsklig rättighet

Han menar att tobaksskadereducering, tillgången till nikotin i en mindre farlig form än cigaretter, är en mänsklig rättighet. Och att vejpning, precis som snus, gjort det tydligt hur illa ställt det är med synen på mänskliga rättigheter i flera länder.  

“Det handlar om rätten till ett hälsosammare liv, oavsett vilka dåliga val man gjort tidigare. Vi har ett klimat där mänskliga rättigheter bara gäller de som inte röker. Det blir en moralisk fråga – och det är helt acceperat. Det har väl pågått länge, men nuförtiden är den inställningen helt öppen” säger Atakan Befrits.

Moraliska förbud

Och han har inte mycket till övers för den svenska modellen för tobaksprevention. Där andra kanske ser förebyggande åtgärder ser Atakan Befrits ett systematiskt arbete med förbud, stigmatisering och skrämselpropaganda som främsta verktyg. Men skrämseltaktik fungerar inte för de rökare som har väldigt svårt att sluta, menar han. Det spelar ingen roll hur många friheter som försvinner.

“Vi ser egentligen inga problem med att vara emot personlig frihet i Sverige. Det öppnar för prohibitionism och moraliska förbud. Tyvärr så har den inställningen varit tongivande i debatten om e-cigaretter och andra rökfria nikotinprodukter över hela världen. Det svenska inflytande i frågan om skademinimering är stort och det har tyvärr förstört mer än det byggt upp” säger Atakan Befrits.

Konsumenternas röster

Idag är han mest aktiv i INCCO – en internationell organisation han var med om att grunda. INNCO är en paraplyorganisation för oberoende konsumentdrivna föreningar runt om i världen. Målet är att främja skademinimeringen som metod för att minska rökningens skadeverkningar.

“Vi är EN röst för 1,4 miljarder nikotinanvändare. INNCO representerar de som bytt bort cigaretterna mot något bättre, men samtidigt en röst för de som inte ens får chansen att göra det. Vi är skitmånga som berörs av den här politiken, helt enkelt. Nikotinanvändare får i regel aldrig vara med i debatten på samma villkor som de ”etablerade” anti-rökrorganisationerna. Vi stängs medvetet ute, med en slags nedvärderande motivering om att vi skulle gå ”tobaksbolagens ärenden” säger Atakan Befrits.

De som vill förbjuda nikotin

Det är inte lätt att synas, än mindre att skaffa sig inflytande, konstaterar han. Organisationen är i princip portad från alla officiella konferenser och hearings om e-cigaretter och snus i världen. Det gäller även i Sverige där organisationer som Tobaksfakta och Vi som inte röker (VISIR) aktivt portar både internationella som lokala representanter för brukarföreningar till både sina egna, m en även andras konferenser.

”Det är ofta samma folk som jobbar inom de här nätverken. De delar en förbudsmentalitet och har moraliska värderingar so härstammar ur nykterhetsrörelsen. De anser att nikotin ska klassas som narkotika, i princip. Vi som tycker annorlunda får inte komma till tals, och om vi gör det så ser de till att någon klipper till oss på nosen snabbt. Deras “tobacco endgame” är egentligen detsamma som att förbjuda nikotin helt och hållet. Då passar det inte att någon dum och ociviliserad användare säger emot.”

E-cigaretter är öppet mål

I Sverige har vi snuset, en tobaksprodukt där forskningen visar på få skador, jämfört med cigaretter. Med närmare en miljon användare och en väl utyggd industri är det är en produkt som få politiker vill ge sig på, konstaterar Atakan Befrits.

”E-cigaretter däremot, är öppet mål. Antagonisterna kan säga vad de vill egentligen, utan mothugg. De är inte intresserade av några relativa mått i debatten. Nikotin är demonen och skademinimering är djävulen själv. Hur stor är risken jämfört med ingenting? Det bli alltid viktigare för dem, när de driver sina kampanjer.” säger Atakan Befrits.

Nya samarbeten för skadereduering

Han hoppas ändå att skadereducering som idé kan sprida sig, trots motståndet. Forskare från hela världen, tillsammans med universitet och hälsoorganisationer vill, och kan, ändra på situationen, menar han. Om inte annat genom inofficiella samarbeten över landsgränserna.

”Det växer sakta fram nya internationella plattformar för att lyfta fram bra och trovärdig vetenskap om tobaksskadereducering. Forskare som hjälper varandra. Det kan handla om att bidra till, men även agera medförfattare, till studier, via olika universitet runt om i världen. Om många är inblandade ökar intresset från både läkare och myndigheter. Det ökar också intresset för att lyssna på vad forskningen egentligen visar.” säger Atakan Befrits.

”E-cigg utan smak”

Framtiden för e-cigaretter i Sverige är något oviss. Mycket kan hända inom de närmaste åren. Allt beror på hur myndigheterna väljer att agera, menar Atakan Befrits.

”I värsta fall så har vi bara e-cigg utan smak om 10 år. Inte bara i Sverige utan hela EU. Snuset förblir nog som det är. I bästa fall har våra hälsomyndigheter hittat ett sätt att kombinera både snus och e-cigg på marknaden för rökavvänjning. Men det är kanske att hoppas på för mycket.”

Först nikotin – sedan choklad och läsk

Och enligt den före detta kräfthandlaren, står mycket på spel. Inte minst för den miljard människor som faktiskt röker i världen. Rökningen har en otroligt stor effekt för individuell hälsa och vår ekologi. Om förbudspolitiken, med punktskatter och begränsningar av produkter som har en potential att skademinimera fortsätter så väntar värre saker runt hörnet, menar han.

“Jag jobbar inte bara för säkrare tobaksprodukter. Jag känner mig som en hemlig agent för alla industrier som står näst på tur. Alkohol, choklad, läsk, godis. Det är kanske svårt att se det, men den här lobbyverksamheten har visat att det går att tuta i folk hur många konstigheter som helst. Om de bara bestämmer sig för det. Självklart inspirerar det andra att ge sig på allt om vanligt folk tycker är roligt”

Läs mer:

International Network of Nicotine Consumer Organisations (INNCO)

15 Year Conference – om framtiden för WHO:s tobakskonvention (där Atakan Befrits medverkar)


Gillar du Vejpkollen? Då kan du stödja arbetet med tidningen!

SWISH: 1231093830

Eller stöd kontinuerligt. Bli en Patreon (det vill säga: stödprenumerera på Vejpkollen). Länk till VEJPKOLLEN på PATREON
1 Kommentar till "”Skademinimering är en mänsklig rättighet”"

  1. Jag kom att tänka på att Nils Bejerot, den svenska drogpolitikens fader ju var maoist, alltså anhängare av en totalitär ideologi. Det skulle vara intressant att kolla upp figurerna i den svenska antinikotinlobbyn, om dom eventuellt har kopplingar till ljusskygga rörelser, totalitära ideologier, frikyrkor o.s.v. Om jag inte minns helt fel så fanns det personer med nazistsympatier i IOGT-NTO.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *