Legalisering av e-cigg blir en valfråga i Thailand

Debatten om att legalisera e-cigaretter i Thailand fortsätter. Nu vill landets ekonomi- och socialminister göra vejpning till en valfråga, rapporterar tidningen Bangkok Post.
“Jag kommer att driva frågan om avkriminalisering i det kommande valet” säger socialminister Chaiwut Thanakamanusorn.

E-cigaretter har varit olagliga att sälja, importera och använda i Thailand sedan många år tillbaka. Det är i dagsläget oklart hur många Thailändare som trots detta använder vapes. Enligt statistiken rör det sig om 80 000 användare,  mörkertalet vid sidan av den officiella statistiken är sannolikt hög, enligt myndigheterna. 

“Vi måste sluta låtsas att förbudet mot vejpning och vapes fungerar. Vi har verkligen inte löst problemet” säger socialminister Chaiwut Thanakamanusorn i Bangkok Post.

Turist dömdes till böter

Enligt tidningen lyftes frågan om vejpning nyligen efter att en känd skådespelare som turistade i Pattaya hamnade i blåsväder. Hon stoppades av polisen efter att ha vejpat offentligt, en incident som slutade med en misstänkt muta på motsvarande 10 000 svenska kronor. I debatten som följde händelsen började kraven på legalisering bli allt tydligare.

“I alla länder där e-cigaretter är förbjudna hittar folk sätt både sälja och få tag på dem. Det sker i hemlighet och leder i värsta fall till illegala verksamheter och mutor. Vi ser utvecklingen både online och på de fysiska marknaderna. Vejpning har blivit en del av många människors liv, trots förbudet.” säger Chaiwut Thanakamanusorn.

Beskattning är nyckeln

Istället menar han att e-cigaretter bör bli lagliga att både sälja och använda. Nyligen blev e-cigaretter, trots nuvarande förbud, satta på listan av beskattningsbara produkter, något som Vejpkollen rapporterade om. Enligt Chaiwut Thanakamanusorn är beskattning en nyckelfråga.

“Staten borde se till att ta in skatt på e-cigaretter. Det är ett huvudskäl till att legalisera. På det sättet kan försäljningen gynna befolkningen” säger Chaiwut Thanakamanusorn.

WHO rekommenderar förbud

Enligt Världshälsoorganisationen bör de länder som inte aktivt reglerar e-cigaretter och andra alternativa nikotinprodukter, hellre förbjuda dem. WHO:s rekommendationer har fått konsekvenser i stora delar av Asien. Detta gäller i synnerhet i länder som där andelen rökare är mycket hög och staten har intressen i tobaksproduktion.

WHO:s inställning till vejpning har vid flera tillfällen fått hård kritik från hälsovetare och forskare runt om i världen. Så sent som förra året var bruk av e-cigaretter olagligt i 40 länder medan produkterna är olagliga att sälja men tillåtna att bruka i 32 länder.

Tidigare försök misslyckades

Socialminister Chaiwut Thanakamanusorn har även vid ett tidigare tillfälle föreslagit legalisering av e-cigaretter. Den gången röstades förslaget ner i parlamentet.

Thailand är ett av de länder med flest utlandssvenskar, fler än i Sveriges grannländer Danmark och Finland. Varje år reser 120 000 svenskar till landet för att turista.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *