Rökare löper större risk vid coronainfektion

Men att sluta röka hjälper infektionsförvaret direkt

Rökning ökar risken av en infektion av coronavirus. Detta enligt en ny studie i The Lancet, som granskat 78 corona-fall i Kina. Enligt studien ökar sannolikheten för komplikationer, eller dödsfall, med 14 gånger, skriver Aftonbladet.

”Det kan bero på att de hade rökrelaterade sjukdomar från början, till exempel KOL. Forskningen är i sin linda, men varningslampan tänds, säger Matz Larsson, överläkare vid hjärt-lung-fysiologiska kliniken på Universitetssjukhuset Örebro till Aftonbladet.

Rökstopp hjälper mot infektion

Vejpkollen har tidigare rapporterat om att rökare är en av riskgrupperna när det gäller coronavirus. Samtidigt visar flera studier att de som slutar röka förbättrar sin hälsa redan efter några veckor. Detta gäller oavsett om de använder e-cigaretter eller andra nikotinprodukter för att hålla cigaretterna borta. Även enligt hjärt- och lungläkaren Matz Larsson, är ett rökstopp förmodligen ett bra sätt för att minska riskerna vid coronainfektion

”Det tror jag absolut, det har påverkan på hela hälsan. Hjärtat mår bättre redan efter ett par dagars rökfrihet. Och infektionsförsvaret borde rimligtvis börja återhämta sig” säger han till Aftonbladet.

95 procent säkrare enligt Brittiska myndigheter

Enligt svenska Folkhälsomyndigheten är vejpning (e-cigaretter) inte ett rekommenderat sätt att sluta röka. Men i bland annat Storbritannien konstaterar motsvarande myndighet, Public Health of England, att vejpning är 95 procent mindre skadligt än rökning. Och enligt Brittiska cancerfonden (Cancer Research UK) är e-cigaretter i kombination med stöd från läkare och terapi det mest effektiva sättet att fimpa i dagsläget.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *