Tupakoitsijoilla on suurempi riski sairastua koronatulehdukseen

Tupakoinnin lopettaminen auttaa kuitenkin suoraan infektioiden ehkäisyssä

Tupakointi lisää koronavirusinfektion riskiä. Näin todetaan The Lancet -lehdessä julkaistussa uudessa tutkimuksessa, jossa tarkasteltiin 78 koronavirustapausta Kiinassa. Tutkimuksen mukaan komplikaatioiden eli kuoleman todennäköisyys kasvaa 14-kertaiseksi, kirjoittaa Aftonbladet.

"Se voi johtua siitä, että heillä oli alusta alkaen tupakointiin liittyviä sairauksia, kuten keuhkoahtaumatauti. Tutkimus on vasta alkuvaiheessa, mutta varoitusvalo on syttynyt", sanoo Matz Larsson, Örebron yliopistollisen sairaalan sydän- ja keuhkofysiologian klinikan ylilääkäri. Aftonbladetille.

Tupakoinnin lopettaminen auttaa ehkäisemään infektioita

Vejpkollen on aiemmin raportoitu että tupakoitsijat ovat yksi riskiryhmä koronaviruksen suhteen. Samaan aikaan todisteet osoittavat, että useita tutkimuksia tupakoinnin lopettaneet parantavat terveyttään jo muutaman viikon kuluttua. Tämä pätee riippumatta siitä, käyttävätkö he sähkösavukkeet tai muut nikotiinituotteet pitämään savukkeet poissa. Myös kardiologi Matz Larssonin mukaan tupakoinnin lopettaminen on luultavasti hyvä tapa vähentää koronavirusinfektion riskiä.

"Olen ehdottomasti sitä mieltä, että sillä on vaikutusta koko terveyteen. Sydän voi paremmin jo muutaman päivän tupakoimattomuuden jälkeen. Ja infektioiden puolustusjärjestelmän pitäisi kohtuullisesti alkaa palautua", hän kertoo Aftonbladetille.

Yhdistyneen kuningaskunnan viranomaisten mukaan 95 prosenttia turvallisempi

Ruotsin kansanterveysviraston mukaan vejpning (sähkösavukkeet) ei ole suositeltava tapa lopettaa tupakointi. Mutta Yhdistyneessä kuningaskunnassa ja muualla sama viranomainen toteaa, Englannin kansanterveys, että vejpning on 95 prosenttia vähemmän haitallista kuin tupakointi. Cancer Research UK:n mukaan sähkösavukkeet yhdessä lääketieteellisen tuen ja hoidon kanssa tehokkain tapa lopettaa tupakointi tänään.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *