Vejpare ratar läkemedel – ”Började bara röka igen”

Vejpare har i snitt gjort fem försök att sluta röka, innan de testade e-cigaretter. Det visar en undersökning bland 3000 före detta rökare i Nederländerna. Samtidigt uppger över 75 procent av deltagarna att de provat andra hjälpmedel innan de lyckades fimpa helt, med hjälp av vejpning. 

Det är konsumentorganisationen Acvoda, som tillsammans med branschföreningen Esigbond, som frågat 3000 holländska vejpare hur de ser på olika typer av rökavvänjning. 

”Tre fjärdedelar hade testat olika preparat. 31 procent uppgav att de börjat röka igen efter att de använt nikotinplåster, tuggummi eller nikotinspray.” skriver organisationerna i ett gemensamt pressmeddelande.

Smaker nykeln till framgång

Frågan är aktuell i Nederländerna sedan regeringen beslutat att kraftigt begränsa utbudet av smaker i e-cigaretter och e-vätska. Liksom i andra länder är det oron för att unga lockas att använda e-cigaretter, som ligger bakom beslutet. Men enligt kritiker är det stora utbudet av smaker nyckeln till framgång för rökare som fimpar, oavsett ålder.

Hänvisar till nikotinläkemedel

De som försvarar förbudet menar dock att rökare redan har goda möjligheter att sluta röka, genom att använda olika läkemedelsklassade preparat.

Men det är något som går stick i stäv med svaren i undersökningen, menar Acvoda och Esigbond.

”Vår undersökning visar att läkemedel inte är tillräckliga. 43 procent svarade att de inte kunnat sluta röka om det inte vore för e-cigaretter. 81 procent säger att smaksättningen varit avgörande för att kunna byta från rökning till vejpning” skriver organisationerna.

Inte populära bland vejpare

Det utbredda missnöjet med tillgängliga nikotinläkemedel kan vara en starkt bidragande orsak till att de inte fungerar vid rökstopp, menar Acvoda och Esigbond. När de bad deltagarna rangordna olika sluta-rökametoder hamnade nikotintuggummi och plåster lägst på listan. Nikotinspray var något mer populärt, men inte nämnvärt.

”Att så många uppenbart inte ens gillar produkterna kan delvis förklara varför traditionella läkemedel och metoder inte hjälper, just den här gruppen” skriver organisationerna.

E-cigaretter lockar storrökare

I dagsläget finns runt 400 000 vejpare i Nederländerna. Av personerna i undersökningen hade 96 procent varit rökare innan de började använda e-cigaretter. Majoriteten, 70 procent, räknades dessutom som storrökare (minst ett paket cigaretter om dagen). Medelåldern var 46 år. 

Många upplever bättre hälsa

E-cigaretter minskar hälsoriskerna för rökare med över 95 procent, enligt brittiska läkaresällskapet Royal college of Physicians. Enligt RCoP är reglerade e-cigaretter lika säkra som nikotinläkemedel vid rökstopp, om än mer effektiva.

”90 procent säger att de upplever bättre hälsa sedan de bytt helt från rökning till vejpning. 30 procent uppger även att en läkare bekräftat hälsoförbättringen” säger Esigbonds ordförande Emil t’ Hart.

Oroande smakförbud

Det nederländska smakförbudet skulle träda i kraft i Juli, 2022 men är nu uppskjutet till 2023.

”Med tanke på att majoriteten av vejparna uppger att de hade fortsatt röka cigaretter om det inte vore för vejpning, och att smakerna bidrar till framgången, så är det som håller på att hända mycket oroande” säger Emil ’t Hart.

Källor till den här artikeln:

Three quarters of Dutch e-cigarette users would still smoke without the e-cigaretteGillar du Vejpkollen? Då kan du stödja arbetet med tidningen!

SWISH: 1231093830

Eller stöd kontinuerligt. Bli en Patreon (det vill säga: stödprenumerera på Vejpkollen). Länk till VEJPKOLLEN på PATREON1 Kommentar on “Vejpare ratar läkemedel – ”Började bara röka igen”

  1. Initiativtagaren till detta ”smakförbud” i Nederländerna var tydligen en herre vid namn Paul Blokhuis som tillhör ett litet kristet calvinistiskt parti med enbart 3% av rösterna. Tyvärr så ingick hans parti i en koalition där han var motsvarande vår socialminister. Hans argument var helt och hållet moralistiska, man skulle ”tänka på barnen”.

Legg att eit svar

Epostadressa di blir ikkje synleg. Påkravde felt er merka *