”Att hjälpa rökare att sluta, är det viktigaste en läkare kan göra”

Colin Mendelsohn är läkaren som går mot strömmen. I ett land där e-cigaretter mer eller mindre är förbjudna hjälper han läkare och rökare att förstå tekniken och hur vejpning kan leda till rökfrihet.

”Att hjälpa rökande patienter att sluta är bland det viktigaste en läkare kan göra. Det borde vara prio ett, men motståndet mot det mest effektiva hjälpmedlet är stort” säger Colin Mendelsohn, aktuell med boken ”Quit smoking – Start vaping” 

Australien 2021. Landet med några av världens mest omfattande tobakslagar. Trots detta är det svårare att köpa e-cigaretter (eller snarare e-vätska med nikotin) än analoga cigaretter. Vejpare, eller för den delen rökare, som vill använda e-cigaretter för att hålla ciggen borta, måste numera få nikotinet utskrivet på recept.

”Men det är ytterst få läkare som skriver ut det. Runt 400 har medicinskt tillstånd för att få göra detta, men av dem är det få som vet tillräckligt om vejpning för att kunna skriva ut ett korrekt recept” säger Colin Mendelsohn.

“Hemsk att se alla som misslyckas”

Colin Mendelsohn är läkare. Samtidigt aktivist och debattör i frågan om skadereducering. Han har jobbat och forskat kring rökavvänjning i flera decennier. Han är allmänläkare men driver även en sluta-röka-klinik i Sydney. 

“När man jobbar så nära rökare är det hemskt att se alla som kämpar, och misslyckas, att sluta röka. Gång på gång. Det är patienter som testat allt, och som ändå faller tillbaka till rökningen. De får bara sämre självförtroende och till slut påverkar det läkaren också” säger Colin Mendelsohn till Vejpkollen.

Började rekommendera e-cigaretter

När e-cigaretter dök upp på marknaden blev han nyfiken. Och efter ett besök i Storbritannien, där många kollegor började lägga fram lovande studier om säkerhet och risker, bestämde han sig. Han sammanfattade de brittiska studierna i en rapport om vejpning i en av landets medicinska tidskrifter. Och började därefter råda vissa patienter att testa tekniken. 

”Vejpning är speciellt då det låter rökaren använda nikotin samtidigt som invanda rutiner och beteende inte behöver förändras särskilt mycket. Det är det som gör att e-cigaretter förebygger återfall, även på lång sikt. Och jag märkte att det fungerade. En tredjedel av de svåraste fallen slutade röka nästan omedelbart. Och detta utan hjälp av mediciner eller nikotinläkemedel”

“Den mest effektiva metoden”

För Colin Mendelsohn var det inte förvånande när Cochrane Reviews Tobacco Addiction Group 2020 konstaterade att vejpning hjälper dubbelt så många rökare att sluta jämfört med traditionella nikotinläkemedel. Inom kretsarna för skadereducering hade det varit känt länge. Att hälsoriskerna med vejpning är små, även om de inte är obefintliga, jämfört med rökning, har blivit konsensus bland forskare på fältet. 

”Evidensen är det som ska leda arbetet mot rökning. Inte ideologier som bygger på förutfattade meningar om nikotin. Vi vet att rökningen dödar, och att e-cigaretter är det mest effektiva verktyget för att sluta röka. Riskerna är förhållandevis små och vi vet att e-cigaretter kraftigt minskar riskerna med nikotinberoende” säger Colin Mendelsohn.

Lagarna hindrar rökare

Samtidigt har opinionen och lagstiftning gått åt andra hållet, konstaterar Colin Mendelsohn. Resultatet är att e-cigaretter numera är mindre tillgängliga än analoga cigaretter i vissa länder. I Australien har olika kampanjer från olika i intresseorganisationer fått brett politiskt stöd. Det är sedan länge förbjudet att köpa nikotinhaltig e-vätska över disk i Australien.  Och sedan oktober går det inte heller att importera för eget bruk, utan att riskera höga böter. 

Colin Mendelsohn suckar.

“Reglerna gör det väldigt svårt för rökare att ens kunna testa en effektiv e-cigarett. I kombination med rent felaktiga budskap från olika läkare, myndigheter och intresseorganisationer har det lett till stora missuppfattningar om e-cigarettens risker och nytta.” säger Colin Mendelsohn.

“Måste misslyckas för att få hjälp”

I länder som Storbritannien och Nya Zealand har e-cigaretter lyfts fram som ett rekommenderat verktyg för att sluta röka. Ironiskt nog även i Australien. Men enligt de läkaretiska riktlinjerna i Australien ska e-cigaretter endast rekommenderas till rökare efter att alla andra metoder misslyckats. 

“Först ska rökaren testa med nikotinläkemedel, champix och så vidare. Och misslyckas. Det är bisarrt, egentligen. En rökare först måste misslyckas flera gånger med att sluta röka, innan läkaren kan gå vidare med den mest effektiva metoden. Det är väldigt nedslående och cyniskt och inte etiskt försvarbart.” säger Colin Mendelsohn.

Vill sprida kunskap

Han påpekar även att läkarnas kunskaper, men kanske framför allt och attityd till både e-cigaretter och nikotin, är ett påtagligt problem. Det var en av anledningarna till att boken “Quit smoking – Start vaping“ kom till. 

“Jag orkade inte med alla myter och felaktig information, bland läkare, sjukvårdspersonal, politiker och rökare. Jag ville presentera de vetenskapliga bevisen på ett tydligt sätt. Alla måste kunna fatta informerade beslut utifrån vetenskapen som faktiskt finns tillgänglig. Boken innehåller över 400 vetenskapliga referenser” säger Colin Mendelsohn.

Ett enormt motstånd mot vejpning

I boken svarar han på frågor som rör relativa risker mellan rökning och vejpning, hur e-cigaretter fungerar vid rökavvänjning och varför tekniken blivit så kontroversiell.

“Det finns ett enormt motstånd, inte bara i Australien, utan överallt. Och som jag ser det handlar det inte om de vetenskapliga beläggen. Det är tydligt att vejpning är betydligt mindre skadligt än rökning. Och att de fungerar bra som rökavvänjning”

Ideologi och vinstintressen i fokus

Debatten har blivit mer ideologisk, menar Colin Mendelsohn. Och då hamnar vetenskap och evidens i skymundan. 

”Det finns allt från en uppriktig oro för att tobaksbolagen bara vill locka nya kunder, till att icke-rökande ungdomar ska testa. Men det finns även rent ekonomiska intressen. Vissa verksamheter riskerar att förlora sin finansiering om e-cigaretter och skademinimering tar mer plats i den politiska diskussionen.” säger Colin Mendelsohn.

“Läkare tror att nikotin orsakar cancer”

En av de stora frågorna handlar om nikotinet. Hur skadligt är nikotin, om det frikopplas från rökningen? Varför fungerar vissa leveransmetoder bättre vid rökavvänjning än andra? Colin Mendelsohn tror att en majoritet bland läkare inte vet tillräckligt om nikotin för att kunna fatta livsviktiga beslut för patienterna. Än mindre för att våga skriva ut det på recept.

“En undersökning i USA visade att 80 procent av läkarkåren tror att nikotin orsakar KOL, Cancer och hjärtsjukdomar. Vilket helt enkelt inte stämmer. Vi har säkerligen samma situation här i Australien” säger Colin Mendelsohn.

Viktigt att rökare får förtroende

I Storbritannien har myndigheterna förenklat processen för att e-cigaretter ska bli möjliga att skriva ut på recept. Något som Colin Mendelsohn ser som positivt, men med reservation.

“Jag har egentligen ingenting emot en medicinsk modell för e-cigaretter. Men det får inte vara den enda vägen, som här i Australien. Samtidigt: en del personer litar bara på sin läkare. Då kan det vara användbart med möjligheten till recept och på så sätt ge tekniken förtroende. Men receptmodellen här i Austratĺien kommer inte att fungera. Läkare vet inte hur de ska använda möjligheten – och då blir det, tvärtom, skadligt” säger Colin Mendelsohn.

Hoppas att utbildning hjälper

Genom föreningen ATHRA – Australian Tobacco Harm Reduction Association, erbjuder han utbildning för läkare som har funderingar kring vejpning i Australien. 

“Läkare är ofta konservativa och väldigt riskmedvetna. Men om de får evidensen tydligt förklarad för sig och börjar förstå principen med skadereducering, kan det faktiskt leda till en viktig förändring.”

Hur har ditt engagemang för vejpning och e-cigaretter påverkat dig i din yrkesroll?

“Jag har jobbat med rökavvänjning i många år och har väl upplevt motstånd mot alla former av nya nikotinläkemedel och mediciner. Som champix till exempel, det var också kontroversiellt när det kom, omgivet av rykten och missuppfattningar. Engagemanget för e-cigaretter har dock lett att jag inte blir inbjuden att tala på konferenser anordnade av läkemedelsbolag längre. Och jag blir ofta anklagad för att jobba för tobaksföretag, vilket jag aldrig har gjort eller kommer att göra. Och så är det ju en del kollegor som inte hör av sig längre.”

Tror på framtid för skadereducering

Förutom över 400 referenser till vetenskapliga studier och rapporter, innehåller Quit Smoking Start Vaping 15 vittnesmål från före detta rökare som slutat med hjälp av e-cigaretter. Några från Colin Mendelsohns klinik, men även politiker och andra läkare som använder e-cigaretter. Han tror att vejpningen har en framtid – även om det tar längre tid för tekniken att etablera sig än det borde.

“Jag står dagligen öga mot öga med före detta rökare, som fått sitt liv tillbaka genom vejpning. Politiker eller aktivister som kämpar med näbbar och klor mot e-cigaretter ser aldrig detta. I dagsläget är det bara absoluta risker med e-cigaretter som står i fokus, och oron för de få ungdomar som testar dem. Överdrifter av riskerna är vanliga, oftast ogrundade och mer retoriska än rimliga.”

Kommer det att ske någon förändring, tror du?

“Jag tror att antalet användare behöver nå en kritisk massa, som i Sverige med snuset. Då går det inte att ignorera frågan längre och politiker kommer att fatta rimliga beslut istället för att komma med förödande lösningar, som förbud. Under tiden är det viktigt att möta argumenten med fakta, och att nå rökare med korrekt information” säger Colin Mendelsohn till Vejpkollen.

Boken Quit Smoking Start Vaping kan du hitta här!Gillar du Vejpkollen? Då kan du stödja arbetet med tidningen!

SWISH: 1231093830

Eller stöd kontinuerligt. Bli en Patreon (det vill säga: stödprenumerera på Vejpkollen). Länk till VEJPKOLLEN på PATREON2 Kommentarar on “”Att hjälpa rökare att sluta, är det viktigaste en läkare kan göra”

    1. Hej! Du får nog vara mer specifik ;-). Om ingen direkt källa finns i Vejpkollens artiklar, beror det på att det är ett orginalmaterial. Artikeln i fråga bygger på en intervju med Colin Mendelsohn (som ägde rum i mitten av december). Han har en hemsida också (länk till denna hittar du i artikeln, samma som länk till boken). Eller var det något annat du tänkte på? 🙂

      mvh Stefan Mathisson, ansvarig utgivare och redaktör

Legg att eit svar

Epostadressa di blir ikkje synleg. Påkravde felt er merka *