De bryr sig inte om du dör – och rökare är inte värda att rädda

Den här texten riktar sig till alla vejpare i Sverige. Nej, den riktar sig till alla vejpare OCH rökare i Sverige. Jag är arg just nu. Men det reder sig. ”Anger is a gift” eller hur var det? Det är dags att ställa sig på barrikaderna och ta strid för att rädda liv. Nu!Det här är en debatterande artikel. Åsikterna är den namngivna skribentens egna. Kommentera eller kontakta redaktionen om du vill svara!

Regeringens förslag att förbjuda smaksättningar i e-cigaretter ligger nu på riksdagens bord. Alla e-cigaretter och e-vätskor måste smaka ”tobak” från 2023. Det är ingen nyhet egentligen. Vejpkollen har skrivit om det vi flera tillfällen det senaste åren. Men det gör detsamma. Det är först nu som regeringens planer ska börja slingra sig genom det politiska rummet.

”Tobakssmak räcker – det är de ju vana vid”

Det kommer säkert att föhandlas, kohandlas och bytas politiska tjänster hit och dit. Förslaget kan mycket väl gå igenom, även om oppositionen generellt verkar vara emot ett smakförbud. Men:
“Vad betyder väl fruktsmaker för en rökare? Vilken vuxen människa vill ersätta ciggen med söt jordgubbssmak? Tobakssmak är väl helt tillräckligt, de är ju vana vid det, dessa rökare.”
Jag har hört alldeles för många politiker resonera på det sättet, för att känna mig lugn.

Rena sprutor och e-cigaretter

Men ett smakförbud handlar om så mycket mer än bara smaker. Det handlar om värdighet och mänskliga rättigheter. Lika mycket som narkomaner bör ha tillgång till rena sprutor bör rökare ha tillgång till skademinimerande alternativ. E-cigaretter måste få smaka gott – annars lockar cigaretterna mer.
Varför är det så svårt att förstå?

Men regeringen skriver:

”Skälen för att införa ett smakförbud, och då särskilt behovet av att skydda barn och unga, väger tyngre än risken att någon e-cigarettanvändare, som flera remissinstanser påpekar, till följd av smakförbudet väljer att återgå till att röka eller att färre rökare byter till e-cigaretter.”

Ni förstår väl vad våra folkvalda socialdemokratiska politiker menar? De försöker inte ens linda in det.

Rökare får dö – för barnens skull

Regeringen menar att DU är inte värd att skydda. DU – rökare eller före detta rökare – är inte VÄRD att rädda. Så enkelt är det det. För barnens skull?

Riskerna med att en tonåring festar med en tjuvköpt e-cigg någon gång i månaden skulle alltså vara STÖRRE än riskerna med att en vuxen människa fortsätter att röka ett paket cigaretter om dagen, istället för att byta till e-cigaretter? Ja, det är precis så vår regering resonerar. Det spelar alltså det ingen roll om rökaren är tonåringens mamma eller pappa. Eller mormor, farmor, faster, farbror. Rökaren (avnormaliserad och lagom stigmatiserad) är inte värd att skydda. För barnens skull? Det är så att man blir mörkrädd. Det är ju en dödlig politik, på riktigt.

Relativa risker är på riktigt, regeringen

Man pratar om risker som om det vore något absolut, som om risker inte vore relativa. Men risker är PER DEFINITION relativa. Det är farligare att åka bil utan säkerhetsbälte, än att åka bil med säkerhetsbälte. Risken att dö av cancer är STÖRRE om du äter tre påsar chips om dagen än om du äter en påse chips i veckan (akrylamid, vet ni, det är ju cancerframkallande).

Det är astronomiskt mycket farligare att röka än att vejpa. Det är även extremt mycket farligare om en tonåring festar med ett paket cigaretter, än om hen festar med en engångs e-cigg.

Men “So what” säger regeringen.

Ser hellre att du röker

Regeringen tycker för all del också att e-cigaretter är ett bättre alternativ än cigaretter – även om det verkar ta emot lite. Det går liksom inte att säga emot vetenskapen, eller för den delen sin egen utredning. Varken nikotin eller smaksättningar innebär några dödliga risker egentligen, skriver regeringen. Men det spelar ingen roll. Till syvende og sist VILL regeringen helt enkelt inte att e-cigaretter ska locka fler rökare. De VILL göra fungerande alternativ till cigaretterna mindre attraktiva. E-cigg FÅR inte smaka gott. De vill ju hellre att folk fortsätter röka. För barnens skull. Konsekvenserna av regeringens politik är, helt medvetet, att fler rökare kommer att dö.

Eller för att säga det argt (för jag är ju arg nu): Regeringen tycker att det är helt ok att DU – ja just DU – dör. Du är värd att offra.

Tycker någon normalt funtad politiker verkligen att det här är ok?

Det här är allas kamp – inte bara vejparnas

Det är dags att vi ställer oss upp och visar vilka vi är! Det handlar om att rädda liv. Inte bara våra egna, utan alla rökares liv – alla mammor, pappor, farmödrar, mormödrar vars liv kunde förlängas om de bara bytte från cigaretter till e-cigaretter. Alla tonåringar som annars skulle fastna i rökningens gissel som det inte vore för den där hemska ”vejpen”.
Alla som på något sätt riskerar att DÖ på grund av rökningen – det här är er kamp också.

Rökfrihet och stolthet

Vi som vejpar vet vad det handlar om.
Vi tog steget bort från cigaretter med hjälp av blåbärssmaker, vaniljsmaker, drakfrukter.
Vi, som inte var värda ett vitten som rökare, hittade tillbaka till stolthet och rökfrihet med hjälp av e-cigaretter.
Vi tänker inte bli sopade under mattan igen.
Regeringen hotar våra liv, vår hälsa.
Det är fel och vi kommer att visa det. Vi äro tusenden.
Expect us.

Cancer, Stroke och KOL, ministern

Fastän jag vetat att vår socialminister, ivrigt påhejade av välfinansierade lobbygrupper, velat förbjuda smaker i e-cigaretter i över två år kommer den här dagen som en smärre chock. Jag har tänkt, eller kanske hoppats, att en minister, som själv överlevt cancer, skulle inse hur tokig den här politiken egentligen är. Att e-cigaretter är substitut för cigaretter. Att e-cigaretter är vägen bort från just cancer, stroke, KOL och alla andra sjukdomar som följer i rökningens spår. 

Men icke. Har hon månne tappat förståndet helt, eller är det lobbyister från en mer eller mindre obstinat förbudslobby som viskar i hennes öra?

Jag hoppas att det är så, faktiskt. Jag hoppas att det här inte kommer från hennes hjärta – för då är det riktigt illa ställt därinne.

Nu börjar en period av kamp.

Jag tänker kämpa för våra smaker, för jag VET att de RÄDDAR LIV. Jag uppmanar ALLA vejpare, deras familjer, vänner, arbetskamrater, att göra detsamma.

Vi måste stoppa smakförbudet.

Vi har till den 31 maj på oss.

Stefan Mathisson
Chefredaktör och ansvarig utgivare
Vejpkollen.seGillar du Vejpkollen? Då kan du stödja arbetet med tidningen!

SWISH: 1231093830

Eller stöd kontinuerligt. Bli en Patreon (det vill säga: stödprenumerera på Vejpkollen). Länk till VEJPKOLLEN på PATREON2 Kommentarar on “De bryr sig inte om du dör – och rökare är inte värda att rädda

 1. Is there a public consultation period, survey or anything? Or do you have to beg Riksdag reps for audience and getting heard?

  Do the proposals indicate that they recognize that it’s *artificial* and *synthetic* ”tobacco flavours” that are to be *added*?

  Would it make sense to refine the terminology then, like pointing out those are ”dual use” or ”relapse” and ”tobacco accustomization” flavours? (You know, sometimes helps to return the FUD. Instead of playing into the ”flavour ban” framing.)

  1. Hello Mario! Yes, there has been a consultation period since the first draft dropped in September 2021. And yes, the vaping community (along with businesses) are working hard to get audiences with the right politicians to address the issue. But as always, vapers are a smaĺl group and without consistent financial back up, there wont be any consistent lobbying either from a business perspective or from a consumers perspective. Its an up hill battle, always. On the other hand – snus is a thing in Sweden – and it’s a flavoured tobacco product. So they actually do a lot for vapers right now, by opposing this ban (1 million users…)

   Regarding the scope of the ban: They hold a very loose definition of what an e-liquid actually is (since they really don’t know, lol). They do not specify any particular flavour to be banned since the intention is to ban EVERY flavouring except those that ”has a scent and taste of tobacco”. So if the ”naturally extracted lemon bubblegum swirl” concentrate makes the e-liquid actually taste like tobacco (whatever THAT is) it’s ok. But every separate e-liquid needs to pass the government controller via inspection (not clear how this is supposed to work – it is going to be hilarious – thank heaven I’m a reporter – this will make for great stories, lol)
   E-liquid without any flavoring or additive is ok – meaning it consists of the basic ingredients needed to ”use it” in an electronic cigarette. That would be glycerin and propylene glycol (and nicotine). Flavour concentrates will NOT fall under this juristiction, at least as I interpret it right now.

   The problem with laws like this are that the definitions really ever matters until someone actually challenges them. By then the law starts to entangle itself and become weird, full of loopholes and basically to hard to interpret. Hopefully some clever politician will point this out BEFORE the voting takes place (if we get get to them, that is) 31 may is the informal vote – 16 june is the formal vote

   Stefan
   Editor-in-chief – Vejpkollen

Legg att eit svar

Epostadressa di blir ikkje synleg. Påkravde felt er merka *