Uppmanar snusare att säga ifrån om smakförbud

Snusarna ger sig in i debatten om smakförbud i e-cigaretter. En av sveriges största återförsäljare av snus, Snusbolaget, uppmanar nu sina kunder att göra gemensam sak med vejpare och protestera mot regeringens smakförbud.

“Sverige har i dag Europas lägsta prevalens av rökning. Det svenska snuset hade förmodligen inte varit så framgångsrikt i att ersätta cigaretten om smakförbud på snus hade blivit infört” 

Det skriver Snusbolaget i sin tidning Snusjournalen.

Enligt snusbolaget bör även sveriges snusanvändare vara på sin vakt när regeringen vill förbjuda smaksättningar i e-cigaretter. Enligt bolaget är frågan om smakförbud snart aktuell för alla nikotinprodukter. Det är något som i framtiden kan innebära att smaksättningen i andra riskreducerade nikotinprodukter, som snus och nikotinpåsar, blir förbjuden eller begränsad.

”Nu måste alla vi som använder dessa produkter, och vi som tycker politikerna bör släppa smaksättningen, protestera så det hörs. Innan det är för sent.” skriver Snusjournalen.

Få rökare i Sverige

Sverige har i dag över en miljon aktiva snusare. Samtidigt är det svenska snuset, enligt en rad internationella hälsovetare, tobaks- och  nikotinforskare, förknippat med Sveriges låga andel rökare (6% år 2020). 20 procent av de svenska männen använder snus. Även i Norge och Island verkar snus och nikotinpåsar, tillsammans med e-cigaretter hålla rökningen nere, i synnerhet bland unga. Svenska Folkhälsomyndigheten har dock aldrig utrett hur snusanvändningen påverar rökningen i Sverige. 

”Rådande forskningsläge talar för att smakstilsatser i produkter med reducerad risk jämfört med cigaretter bidrar till minskad rökning” skriver Snusjournalen. ”Sverige har i dag Europas lägsta prevalens av rökning. Det svenska snuset hade förmodligen inte varit så framgångsrikt i att ersätta cigaretten om smakförbud på snus hade införts.”

”Din röst kan göra skillnad”

Snusbolaget uppmanar sina kunder att ta ställning genom att kontakta svenska politiker via ett formulär.

”Nikotinproduktsanvändarna har ännu inte tillfrågats vad de tycker. Din röst kan göra skillnad. Säg till dom att släppa smaksättningen!” skriver Snusjournalen.

Källor till den här artikeln:
Snusjournalen: Släpp smaksättningen!Gillar du Vejpkollen? Då kan du stödja arbetet med tidningen!

SWISH: 1231093830

Eller stöd kontinuerligt. Bli en Patreon (det vill säga: stödprenumerera på Vejpkollen). Länk till VEJPKOLLEN på PATREON1 Kommentar till "Uppmanar snusare att säga ifrån om smakförbud"

  1. Bra att även snusare uppmanas att protestera mot smakförbud i alternativa nikotinprodukter. Socialdemokraterna vågar inte lägga lika många restriktioner och förbud på snus som på e-cigg. De har inte infört något snusförbud på uteserveringar, men vejpförbud gick bra, vad var det dem sa: ”rökliknande beteende”:) Åker man ned i Europa där folk kanske inte är så vana vid snus och nikotinprillor så kan jag mycket väl tänka mig att många tycker att det är ett ”knarkliknande beteende” eftersom det påminner en hel del om hur man tar droger som LSD och kokain:)

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *