Vejpshoppar tvingas sälja nikotinläkemedel

Butiker som säljer cigaretter och e-cigaretter måste även sälja nikotinläkemedel. Det beslutade nyligen fullmäktige i amerikanska delstaten New Jersey.  Enligt mediekanalen Vaping360 riskerar vejpshopparna böter om de inte har nikotintuggummi eller nikotinplåster på hyllorna.

Sedan över ett år har e-cigaretter med andra smaker än tobak varit förbjudna i delstaten New Jersey. Förbudet har lett till att många butiker slagit igen, eller bytt inriktning. För de få vejpshoppar som finns kvar gäller snart nya regler. Delstaten beslutade nyligen att alla butiker som säljer antingen cigaretter eller e-cigaretter även måste tillhandahålla nikotinläkemedel.

Riskerar böter

Beslutet innebär att alla vejpshoppar i delstaten även måste skylta med information om olika nikotinläkemedel, samt hänvisa kunder till en lokal sluta röka tjänst. Butiker som endast säljer cigarrer är undantagna tvånget, rapporterar Vaping360.

I samband med tvånget ålägger myndigheterna även butikerna att hålla ett lager av produkter som nikotintuggummi eller liknande. Om lagret säljer slut måste ägarna fylla på inom 14 dagar eller riskera böter på motsvarande 2500 kronor.

E-cigaretter mer effektiva

Enligt flera randomiserade studier är e-cigaretter dubbelt så effektiva vid rökavvänjning jämfört med traditionella nikotinläkemedel. Även utanför kliniska miljöer visar statistiska undersökningar att rökare som använder e-cigaretter dagligen, slutar röka i mycket större utsträckning än de som inte använder e-cigaretter. I Storbritannien har andelen rökare som använder nikotinläkemedel för att sluta röka halverats sedan e-cigaretter blev populära.

“Det finns inga studier som visar att nikotinläkemedel skulle effektiva för att sluta vejpa. Det finns däremot gott om anekdotiska bevis på att en stor del av kunderna i vejpshoppar redan har testat nikotinläkemedel för att sluta röka, utan framgång. Detta var innan de upptäckte vejpning” skriver Jim MacDonald i Vaping360.

Konkurrerande produkter

Nikotinläkemedel anses av många vejpföretegare vara en konkurrerande produkt på marknaden. De får säljas över disk men är undantagna reklamförbud och klassas som läkemedel. En svensk återförsäljare som säljer nikotinläkemedel är Cigge.se. Men försäljningen går dåligt och kommer sannolikt att upphöra, meddelar Victor Bryn-Jensen, hr-ansvarig på Cigge.

“Vi har det fortfarande till en viss del. De säljer inte mycket. Läkemedelsverket är inte roliga att ha att göra med. De vill ha rapporter om exakt försäljning varje månad, även om vi inte har sålt ett enda paket. Det är ganska tidskrävande och inte värt besväret” säger han.

”Låter absurt”

Viktor Bryn-Jensen, som även är ordförande i Branschföreningen för elektroniska cigaretter, tycker att resonemanget från politikerna i New Jeresey är märkligt.

”Nikotinläkemedel är ju ett av alternativen för rökare som vill sluta, givetvis. Precis som e-cigaretter eller snus. Vi tyckte att det var en bra produkt att kunna erbjuda kunderna. Men att tvinga butikerna? Det är som att tvinga en vejpshop att sälja cigaretter, bara för att de säljer e-cigaretter. Det låter absurt.” säger han till Vejpkollen.

Källor till den här artikeln:
New Jersey Will Force Vape Shops to Carry Nicotine Gum

Cochrane Reviews: Can electronic cigarettes help people stop smoking, and do they have any unwanted effects when used for this purpose?

New Nicotine Alliance UK: PHE data: 52% drop in quitters using traditional NRT’s through NHS services — a record lowGillar du Vejpkollen? Då kan du stödja arbetet med tidningen!

SWISH: 1231093830

Eller stöd kontinuerligt. Bli en Patreon (det vill säga: stödprenumerera på Vejpkollen). Länk till VEJPKOLLEN på PATREONLegg att eit svar

Epostadressa di blir ikkje synleg. Påkravde felt er merka *