Nu börjar striden om smakerna – förslag kommer i vår

Smakförbud och hårdare tag mot nikotinprodukter? Eller strategisk skademinimering och fortsatt goda alternativ till cigaretterna? Under våren kommer regeringen att lägga fram två förslag i riksdagen som påverkar framtiden för e-cigaretter, e-vätska och andra alternativa nikotinprodukter i Sverige.

22 februari presenterar regeringen en ny ANDTS-strategi – en plan för hur Sverige ska hantera frågor om alkohol, narkotika dopning, tobak och spel de närmaste fyra åren. 

Den 22 mars mars kommer ett förslag om reglering av nikotinpåsar. I samma proposition ingår förslag på lagstiftning som kan förbjuda i princip all smaksättning i e-vätska, förutom så kallade tobakssmaker.

“Det är verkligen dags att vi börja samordna oss nu. Det blir många strider för svenska vejpare och företagare i vår.” säger Victor Bryn-Jensen, nyvald ordförande i Branschföreningen för elektroniska cigaretter, BELC.

ANDTS-strategin blir avgörande

Först ut är regeringens ANDTS-strategi. Så sent som i somras röstade riksdagen nej till regeringens dåvarande förslag. Bristerna i strategin var för många, menade socialutskottet och pekade främst på otydligheter i narkotika- och tobakspolitiken. Regeringen ville bland annat sätta likhetstecken mellan cigaretter och snus och behandla alla nikotinprodukter på samma sätt, oavsett risker. 

Skademinimering kan förändra allt

Men att jämställa snus, nikotinpåsar och e-cigaretter med tobaksrökning och cigaretter är fel, enligt en majoritet i riksdagen. Istället bad man regeringen att tillsätta en utredning för att klargöra skillnaderna mellan produkterna utifrån relativ skaderisk. Den kommande strategin bör helt enkelt innehålla ett skademinimerande perspektiv, enligt riksdagen

“Det ska bli intressant om regeringen tar sitt förnuft till fånga här. De jämställde alla nikotinprodukter med cigaretter. Och det var det de föll på. Om de lyssnar på kritiken, och  lägger in ett skademinimerande perspektiv i ANDTS-strategin, så har vi goda möjligheter att stoppa ett kommande smakförbud” säger Victor Bryn-Jensen.

Politisk majoritet för smakförbud

Frågan om smakförbud dyker upp i riksdagen i mars. Tillsammans med ett regelverk för nikotinpåsar. Och än så länge är det svårt att veta vad förslaget innehåller. Bland partierna i riksdagen visar Vejpkollens tidigare granskning att en majoritet skulle ställa sig bakom ett smakförbud. Men marginalerna är små, och om bara ett parti ändrar uppfattning så ändras spelplanen helt. 

Folkhälsomyndigheten har tagit ställning

Samtidigt har flera av stora remissinstanserna, bland andra folkhälsomyndighten, ställt sig positiva till ett smakförbud. Stora aktörer i näringslivet har däremot en motsatt uppfattning. Bland kritikerna finns flera branschorganisationer, näringslivsinstitutioner, de stora tobaksbolagen och BELC

“Vi motsätter oss givetvis ett smakförbud. Och vi hoppas att det inte blir så. Men vi ska inte sticka under stol med att det faktiskt kan gå igenom. Och då är väl frågan hur hårt det blir?” säger Viktor Bryn-Jensen, som även jobbar på vejpföretaget Cigge.

Redan smakförbud i grannländerna

Han påminner om att våra grannländer Finland och Danmark redan har infört smakförbud och att Nederländerna är på god väg. Finland tillåter endast tobakssmaker, medan Danmark även godkänner menthol i e-vätskan. Det danska smakförbudet riskerar dock att bryta mot EU:s lagar om fri handel, även om detta inte har prövats rättsligt på EU-nivå.

“Vi vet ju inte hur det svenska förslaget ser ut ännu. I det första utkastet ville regeringen förbjuda smaksättningar även i nikotinfria e-juicer. Det vill säga shortfills. Och det är produkter som inte är reglerade enligt TPD, det Europeiska Tobaksdirektivet. Kommer det ens att gå, och finns det några prejudicerande fall? Det kommer vi att titta på inför vårens debatter. ” säger Victor Bryn-Jensen.

Uppmanar vejpare att engagera sig

Under hösten och vintern har BELC och flera vejpshoppar uppmanat sina kunder att kontakta socialministern och ledamöter i socialutskottet. 

“Vi har bett dem fråga socialutskottet hur det är tänkt att de ska hålla sig rökfria om deras substitut blir mindre attraktivt. Det är viktigt att vejparna höjer sina röster i den här frågan” säger Victor Bryn-Jensen.

Positiv till regler för nikotinpåsar

I samband med smakförbudet vill regeringen även införa lagar som styr produktion, marknadsföring och försäljning av nikotinpåsar. Nikotinpåsar sälj även i vissa vejpshoppar men är i dagsläget helt oreglerade. Och här är en lagstiftning är välkommen, menar Victor Bryn-Jensen.

“Det känns som en självklar utveckling. I dag är det inte ens 18-gräns på nikotinpåsar. Där behöver vi en bra lagstiftning, inte bara för att skydda unga från ett onödigt beroende, utan även för att legitimera produkten. Då blir det inte en konstig gråzon längre, där företagen självreglerar lite som de vill” säger Viktor Bryn-Jensen.

Hoppas på det bästa

Regeringen förväntas släppa förslaget om en ny ANDTS strategi inom några veckor. När förslaget om smakförbud och reglering av nikotinpåsar kommer är, svårt att säga. Hur kommer att utformas hänger på hur debatten och besluten om ANDS strategin faller ut, tror Victor Bryn-Jensen.

“Det är nog en förutsättning att ANDTS-strategin först öppnar för hårdare regleringar av alla nikotinprodukter. Om den inte gör det, och istället får ett inslag av skademinimering, så blir smakförbudet ganska ologiskt. Så vi får hoppas på det bästa” säger Victor Bryn-Jensen.Gillar du Vejpkollen? Då kan du stödja arbetet med tidningen!

SWISH: 1231093830

Eller stöd kontinuerligt. Bli en Patreon (det vill säga: stödprenumerera på Vejpkollen). Länk till VEJPKOLLEN på PATREONLegg att eit svar

Epostadressa di blir ikkje synleg. Påkravde felt er merka *