EU säger ja till e-cigg – men nej till smaker

EU parlamentets ledamöter är försiktigt positiva till skadereducering och e-cigaretter. Men vill samtidigt förbjuda vissa smaksättningar. Det är utgångspunkten, när parlamentet ska rösta om vilka åtgärder EU ska vidta för att minska risken för cancer i regionen.

Den 14 februari röstar EU parlamentet om hur EU:s plan för att bekämpa cancer ska se ut. Planen är ett ramverk som går under namnet BECA (BEating CAncer). I en omfattande rapport tar parlamentariker från hela Europa ställning i frågor som berör allt i från behandling, information och förebyggande åtgärder

Rökning och e-cigaretter

Rapporten innehåller 145 förslag på åtgärder för att motverka cancer inom EU. Att på olika sätt minska rökningen, som är en huvudorsak till flera varianter av cancer, står i fokus tillsammans med arbetsmiljö och alkohol.  Men rapporten tar även upp riktlinjer för rökfria nikotinprodukter, som e-cigaretter och nikotinpåsar. 

”Europaparlamentet uppmanar EU kommissionen att fortsätta de vetenskapliga utvärderingarna av hälsoriskerna relaterade till elektroniska cigaretter, uppvärmda tobaksprodukter och nya tobaksprodukter” skriver EU parlamentets utredare ”Detta innefattar även risker med att använda dessa produkter, jämfört med att konsumera andra tobaksprodukter.” 

”Gör det möjligt att sluta röka”

Rapporten framhåller även vejpning som ett potentiellt verktyg för rökavvänjning. Något parlamentet vill att EU kommissionen tar hänsyn till.

”Vi anser att elektroniska cigaretter kan göra det möjligt för vissa rökare att gradvis sluta röka.” skriver EU parlamentet.

Erkänner skadereducering

Enligt organisationen ETHRA, European tobacco harm reduction advocates, är EU parlamentets rapport ett viktigt steg i rätt riktning när det gäller synen på säkrare nikotinprodukter.

”Det positiva är att slutrapporten erkänner tobakskadereducering som koncept och menar att säkrare nikotinprodukter kan spela roll för att bekämpa cancer. Det är ett stort steg i rätt riktning” skriver ETHRA i en kommentar.

Risk för smakförbud

Samtidigt ser ETHRA orosmoln i horisonten. Slutrapporten tar även upp smaksättningar i e-cigaretter och e-vätska. Och enligt rapportförfattarna ökar vissa smaksättningar risken för att unga och icke-rökare börjar använda dem.

”E-cigaretter bör inte vara attraktiva för minderåriga och icke-rökare. Parlamentet uppmanar därför kommissionen att, inom ramen för tobaksproduktdirektivet, utvärdera vilka smaker i e-cigaretter som är särskilt attraktiva för minderåriga och icke-rökare, och föreslå ett förbud mot dessa, liksom för alla karakteristiska smaker i uppvärmda tobaksprodukter och nya tobaksprodukter.” skriver EU parlamentet.

”Smaker är avgörande”

Enligt ETHRA skulle ett förbud mot olika smaksättningar få katastrofala konsekvenser. För både e-cigarettanvändare och rökare.

”Vi vet att smaker är avgörande för att rökare framgångsrikt ska lyckas sluta röka med hjälp av säkrare nikotinprodukter” skriver ETHRA.

”Leder till fler rökare”

ETHRA hänvisar till den senaste undersökningen i Eurobarometer. Enligt statistiken har hela 31 procent som slutat röka gjort det med hjälp av smaksatta e-cigaretter eller liknande hjälpmedel. Fruktsmaker var de mest populära med stor marginal (48 %), följt av tobak (36 %), mentol eller mynta (30 %), godis (20 %) och alkohol (4 %).

”Smaker som tilltalar ungdomar tilltalar även vuxna. Att begränsa vuxnas tillgång till produkter de använder för att sluta röka, och framför allt, förbli rökfria, kommer oundvikligen att leda till en ökning av rökningen. Vilket skulle innebära ett misslyckande i kampen mot cancer.” skriver ETHRA.

EU parlamentet förväntas godkänna sin rapport den 14 februari. Därefter lämnar parlamentet över sitt förslag för att bekämpa cancer till EU kommisionen, EUs verkställande organ.

Källor till den här artikeln:

BECA report adopted – Positives for THR overshadowed by the threat of a flavour ban

Strengthening Europe in the fight against cancer – towards a comprehensive and coordinated strategy  

Eurobarometer – Attitudes of Europeans towards tobacco and electronic cigarettesGillar du Vejpkollen? Då kan du stödja arbetet med tidningen!

SWISH: 1231093830

Eller stöd kontinuerligt. Bli en Patreon (det vill säga: stödprenumerera på Vejpkollen). Länk till VEJPKOLLEN på PATREONLegg att eit svar

Epostadressa di blir ikkje synleg. Påkravde felt er merka *