E-cigaretter kan bli lagliga i Thailand

Thailands regering öppnar för att legalisera e-cigaretter. Vejpning har varit förbjuden sedan 2014 i landet, men enligt ekonomi- och samhällsminister Chaiwut Thanakamanusorn, bör rökare (och turister) i landet få tillgång till säkrare alternativ till cigaretter, inom en snar framtid.

Thailand har länge varit känt som vejparnas mardröm. E-cigaretter är sedan 2014 olagliga att sälja, föra in och använda i landet. Höga bötesbelopp och risk för fängelse har fungerat avskräckande för både invånare och turister. 

Men nu vill thailands samhällsminister, Chaiwut Thanakamanusorn, se en förändring.

”E-cigaretter är ett säkrare alternativ för rökare som har svårt att sluta. Och vi har 10 miljoner rökare i Thailand idag” säger Chaiwut Thanakamanusorn till Bankok Post.

”Enorm svart marknad för e-cigg”

Trots förbudet vejpar närmare 80 000 thailändare i dag. Men den siffran är sannolikt större då många, på grund av förbudet, köper och använder e-cigaretter och e-vätska via en stor svart marknad. Organisationen ECST (End Cigarette Smoke Thailand), som lobbar för att legalisera e-cigaretter, menar att det rör det sig om närmare en miljon vejpare.

”Vi tittar på antalet medlemmar på facebook forum och på försäljningen i grupperna. Antalet vejpare har ökat trots att e-cigaretter varit förbjudna i sju år. Det visar att förbudet inte fungerar. Det handlar om en enorm svart, oreglerad marknad” säger Maris Kranyawath från ECST till Bankok Post.

Vill beskatta istället

Den svarta handeln med vejpdon och e-vätska är ytterligare en anledning till att regeringen nu lyfter frågan. Enligt samhällsminister Chaiwut Thanakamanusorn förlorar staten stora intäkter, inte minst genom minskad cigarettförsäljning. E-cigaretter fungerar som ett substitut för rökare och olaglig försäljning leder till förluster på upp emot 6 miljarder baht (c:a 17 miljoner kronor) om året, enligt ministern.

”Om vi kan beskatta försäljningen så både tjänar staten pengar samtidigt som rökare får laglig tillgång till hälsosammare alternativ till cigaretterna” säger Chaiwut Thanakamanusorn till Bankok Post.

Tobak – en viktig inkomstkälla

Tobak och cigaretter är viktiga för statskassan i Thailand. Via sitt tobaksmonopol odlar och producerar Thailändska staten över 70 procent av de cigaretter som säljs i landet. Men enligt Chaiwut Thanakamanusorn kan även e-cigaretter bli ett tillskott inom monopolet i framtiden.

”Om vi kan utnyttja tobaksodlingarna för att tillverka andra produkter, som e-cigaretter, och i framtiden exportera dem, så tjänar både tobaksodlare och staten på detta” säger han till Bankok Post.

”Borde idrotta istället för att röka”

Men motståndet mot e-cigaretter är stort i Thailand. Flera starka lobbygrupper har satt hård press på regeringen i frågan och menar att dagens förbud ska upprätthållas. Enligt dessa grupper är långtidseffekterna av e-cigaretter okända och tekniken osäker. 

”Det bästa sättet att sluta röka är utan hjälpmedel alls. Och om vi får ungdomar att idrotta mer, så börjar de inte röka” säger läkaren Winai Boweja, till Bangkok Post.

Läkare vill se långtidsstudier

Samtidigt konstaterar Winai Boweja att lungsjuka rökare fått bättre livskvalitet sedan de bytt till e-cigaretter.

”Det är en intressant teknik, men vi kan inte säga säkert att vejpning är mindre skadligt än rökning. Vi behöver långtidsstudier på hur innehållet i ångan påverkar lungorna. Just nu har vi bara korttidsstudier” säger Winai Boweja till Bankok Post.

I länder som Storbritannien och Nya Zealand har e-cigaretter blivit ett verktyg i kampen mot rökning. Enligt flera större hälsoorganisationer kan e-cigaretter minska skadeverkningarna av rökning med närmare 95 procent eller mer.

E-cigaretter kan bli lagliga snabbt

Trots att Chaiwut Thanakamanusorn uttalande väckt både debatt och förhoppningar vill ministern legalisera e-cigaretter redan inom en snar framtid. Under våren ska en kommitté titta på vilka möjligheter som finns. Denna ska även granska om dagens importförbud är förenligt med mänskliga rättigheter och rökares rätt till mindre skadliga nikorinprodukter.

Och förhoppningarna är stora bland landets vejpare.

”Dagens förbud är ineffektivt. Om vejpprodukter blev lagliga skulle vi få standardiserade produkter. De kanske blir dyrare, men det håller åtminstone ungdomarna borta. E-cigaretter är säkrare än cigaretter. Varför ska de vara olagliga, när en betydligt skadligare produkt inte är det?” Maris Kranyawath från ECST till Bankok Post.

Källor till den här artikeln:


Bankok Post: The march towards legalisation

Bankok Post: Minister reaffirms support for vapingGillar du Vejpkollen? Då kan du stödja arbetet med tidningen!

SWISH: 1231093830

Eller stöd kontinuerligt. Bli en Patreon (det vill säga: stödprenumerera på Vejpkollen). Länk till VEJPKOLLEN på PATREONLegg att eit svar

Epostadressa di blir ikkje synleg. Påkravde felt er merka *