“Förspill inte möjligheterna i en rejäl kris” – pepp inför valåret 2022

Smakförbud, skatter och restriktioner. Dessa borde vara ledorden för att sammanfatta vejpåret 2021. Och visst, det här är stora ämnen som på många sätt har präglat nyhetsrapporteringen i Vejpkollen under året som gått. Samtidigt är det något annat som sticker ut när jag går igenom artiklarna för året (65 artiklar har det blivit). Det är ett tema som går igen i var och varannan artikel. En röd tråd. 

Och det är: Motstånd.

Det organiserade engagemanget för vejpares rättigheter, och rökares möjligheter att bli rökfria, blir allt starkare och det får betydelse.

Glödande gräsrötter i Europa

I våras publicerade ETHRA en undersökning där 30 000 (!) vejpare svarade på frågor om sina dagliga vanor och åsikter om allt från lagstiftning till smaksättningar. Det är ett gediget dokument, statistik som ger en översikt av vilka ”vi” som vejpar är och vad vi behöver. En sådan rapport skriver inte sig själv. Den bygger i grunden på ideellt arbete. Glöden kommer underifrån. Från gräsrötterna. Heder till Philippe Poirsson och ETHRA som sammanställde rapporten. Den kommer att ha stor betydelse de närmaste åren, tro mig.

Den twittrande neurobiologen

Även på den globala arenan har engagemanget vuxit. Eller snarare: blivit mer artikulerat. Organisationen INNCO (International Network of Nicotine Consumer Organisation) rekryterade under året en ny generalskreterare. Charles Gardner, neurobiologen som tidigare verkat inom bland andra WHO, tog över rodret i april. Och det märktes att tonläget i debatten om skadereducering höjdes. Med råge.

Gardner kommer från den akademiska världen, har långvarig erfarenhet av globala hälsofrågor och nöjer sig inte med att motståndare viftar med skakig forskning för att driva sina teser. Under året har INNCO publicerat två längre rapporter om skadereducering för rökare och fokuserat på att kraftigt ifrågasätta grunderna till WHO:s, EU:s och USA:s policy kring e-cigaretter, snus och andra mindre skadliga nikotinprodukter. För den som hänger på Twitter är Charles Gardner ett guldkorn när det gäller den globala och lokala debatten om skadereducering. Värt ett konto för att bara följa honom. Du hittar honom här!

Cliff Douglas vände på steken

Samtidigt som konsumenternas röster hörs allt tydligare, har många etablerade hälsovetare och forskare inom fältet för tobak och nikotin ändrat inställning till e-cigaretter. Ett tydligt exempel på detta är Cliff Douglas. Han var tidigare aktiv inom American Cancer Society och en hårdför skeptiker när det gäller e-cigaretter. Cliff Douglas vände upp och ner på ungefär allting när han vänligt, men bestämt, bad anti-vejp lobbyn att lugna ner sig.

Han konstaterade att rökare, unga som gamla, numera tror att e-cigaretter är farligare än cigaretter och att det inte spelar någon roll hur de använder sitt nikotin. Och detta tack vare upprepade kampanjer som spridit halvsanningar och rena lögner i syfte att minska användandet av e-cigaretter. Cliff Douglas var en av 100 forskare som krävde att WHO ändrar sin inställning till nikotinprodukter med låga risker (som e-cigg, snus och nikotinpåsar).

Och Cliff Douglas är bara en av många. Lägg därtill en robust rapport, undertecknad av 15 före detta ordföranden i Society For Research On Nicotine and Tobacco, som med vetenskapliga argument vädjade till världens ledare att balansera riskerna mot fördelarna när det gäller vejpning rökning och folkhälsa.

Det blir spännande att se hur det påverkar debatten i framtiden.

Jättarna höjer rösten

Även i Sverige har engagemanget för skadereducering blivit mer tydligt. En konsumentförening håller på att bildas sedan regeringens utredare föreslog ett smakförbud i mars. Även Branschorganisationen BELC fick nytt liv i och med detta.

Tobaksjätten Philip Morris har arrangerat flera seminarier om tobaksskadereducering i syfte att lyfta frågan bland politiker. Även om såväl vejpföretagare som tobaksbolag har ekonomiska intressen att bevaka, så blir debatten levande när de höjer sina röster. Detta trots protester från allaehanda lobbygrupper med motsatta intressen.

Den lågintensiva lobbyn under läppen

Samtidigt har det visat sig att riksdagen ogillar både regeringens och folkhälsomyndighetens strategi för att hantera rökningens skadeverkningar. När regeringen föreslog att alla tobaks- och nikotinprodukter skulle motverkas med samma intensitet som dödliga cigaretter, satte riksdagen ner foten. Detta är onekligen resultatet av en lågintensiv informationsinsats från en bransch som inte nödvändigtvis representerar varken vejpare eller företagare inom e-cigarettsfären. Snus är en viktig produkt i Sverige, och budskapet att snuset faktiskt motverkar rökning (bland både unga och gamla) är faktiskt väl förankrat i flera riksdagspartier. Swedish Match behöver knappt säga det längre. 

Snus och vejpning – hand i hand

För vejpare är det faktiskt goda nyheter. Skademinimering är redan ett begrepp inom tobaksdebatten här. Det finns politiker som är villiga att lyssna. E-cigaretter, liksom snus och nikotinpåsar, är viktiga redskap för rökare som vill sluta förgifta sina lungor. Nu gäller det bara att banka in det i en partiöverskridande tobakspolitik också. Som i England. Snusning och vejpning, hand i hand.

Din berättelse – det viktigaste du har

Så, trots att världen kring vejpning är stormig och kantad av överhängande hot och smakförbud, så har 2021 ändå öppnat många dörrar.

 “Förspill inte möjligheterna som uppkommer i en rejäl kris” sade Winston Churchill. Det är tänkvärda ord, och värda att beakta för alla som vejpar i dag. 

2022 är, trots allt, ett valår. 

Det betyder att politiker och opinionsbildare är mer öppna för påverkan. Så ställ dig upp. Organisera och agera. Visa vilken kraft e-cigaretter har. Visa vilken kraft DU har. Som vejpare har du något som ingen lobbygrupp eller aggressiv pr-byrå kan ta ifrån dig. Din berättelse, din resa och ditt liv. 

Den rökfria vejparen

Målet är att varje politiker som engagerar sig i tobakspolitiken, eller för den delen ett smakförbud, ska ha bilden av en rökfri vejpare på näthinnan. Den bilden kan vi ge dem. Företagare, användare, och förhoppningsvis Vejpkollen, håller nyklarna till en förändring.

Nu jävlar gör vi det!

Tack för det här året! Mot ett gott nytt 2022!

Stefan Mathisson
Journalist, föreläsare, utbildare, vejpare, konsult, butiksbiträde, nörd
Chefredaktör och grundare
Vejpkollen.se


Stöd Vejpkollen på Patreon! HÄR!
Bli en stödeprenumerant, vetja!
Varje sponsor är guld värd – DU är guld värd.
På riktigt – det är det här jag försörjer mig på! Toss a coin to the witcher!


Det går även att SWISHA enskilda bidrag:

Mathisson Media (det är jag)
1231093830
meddelande: ”Vejpkollen”Gillar du Vejpkollen? Då kan du stödja arbetet med tidningen!

SWISH: 1231093830

Eller stöd kontinuerligt. Bli en Patreon (det vill säga: stödprenumerera på Vejpkollen). Länk till VEJPKOLLEN på PATREON
2 Kommentarar on ““Förspill inte möjligheterna i en rejäl kris” – pepp inför valåret 2022

    1. Oops. It got a bit mixed up there. Corrected! Thank you for pointing it out and keep doing what you do! Interesting and important work!

Legg att eit svar

Epostadressa di blir ikkje synleg. Påkravde felt er merka *