Stora märken försvinner från svenska butiker

Svenska butiker får inte längre sälja flera produkter från Uwell, VooPoo, GeekVape eller JoyeTech. Det står klart sedan Folkhälsomyndigheten granskat utbudet i svenska vejpshoppar. De kinesiska tillverkarna har inte betalat de avgifter som krävs enligt svensk lag. Nu måste produkterna registreras på nytt – en process som tar sex månader.

”Vi kommer tyvärr inte att kunna erbjuda produkter från Uwell, VooPoo, GeekVape eller JoyeTec förrän mot slutet av året eller tidigt 2022”. Det säger Niklas Linder, som driver Swedish Mixology  ett av flera företag som nu blir tvingade att begränsa sitt utbud rejält sedan Folkhälsomyndighetens började kontrollera utbudet av e-cigaretter på den svenska marknaden.

Inte betalat i tid

Enligt svensk lag, som bygger på EU:s tobaksdirektiv TPD, måste företag som vill sälja sina produkter i Sverige registrera dem 6 månader i förväg hos Folkhälsomyndigheten. Tillståndet för varje enskild produkt, oavsett om det är en mod, tank eller coil kopplas till en avgift på 3000 kronor. När den väl är betald, börjar väntetiden på 6 månader innan produkten blir tillgänglig för butikerna. När det gäller de ovan nämnda företagen så har själva produktregistereringen skett korrekt. Men de har inte betalat avgiften i tid.

”Produkterna har alltså inte blivit ”underkända” på något vis och säljs fortfarande som vanligt i de flesta EU länder. Men för just Sverige har alltså anmälningsavgiften inte blivit betald, vilket har lett till att företagen måste registrera produkterna på nytt för att få en ny faktura” säger Niklas Linder.


Kontakta Lena Hallengren.
Till alla vejpare: Vill du behålla varierade smaker i e-juicen? Mejla socialministern och berätta varför smaker är viktiga! Klicka på bannern och följ instruktionerna.Populära varumärken

Eftersom de stoppade produkterna hör till de mest sålda i Sverige ställer det inte bara till det för företagen. Även kunder kommer att få svårt att hitta förbrukningsvaror, som coils och tillbehör till sina tankar och kit. Niklas Linder, liksom många andra företag, söker nu febrilt efter ersättningar. Men det är inte helt enkelt. Många andra produkter som idag är registrerade hos myndigheterna riskerar att bli bortplockade, med kort varsel.

”Problemet har varit att vi som återförsäljare inte kan se om en produkt är betald eller inte. Vi ser bara att den är registrerad och utgår givetvis ifrån att allt är ok. När folkhälsomyndigheten granskade sin egen lista upptäckte de att flera företag hade registrerat många produkter, men inte betalat för dem. Då försvann de plötsligt från listan” säger Niklas Linder.

Måste vänta sex månader

Sedan flera återförsäljare uppmärksammat de aktuella kinesiska företagen på situationen, så har produkterna blivit registrarade på nytt och avgifterna börjat rulla in. Men det hjälper inte i nuläget.

”Folkhälsomyndigheten anser att även om produkten tidigare varit registrerad, så är det 6 månader från den senaste registreringen som gäller innan produkten får börja säljas igen” säger Niklas Linder.

Ett system för tobaksprodukter – inte e-cigg

Niklas Linder, som även är ordförande i Branschorganisationen för elektroniska cigaretter (BELC) beklagar att situationen uppstått överhuvudtaget. Enligt honom är det ett tydligt tecken på att systemet, med registreringar och avgifter, inte är anpassat efter hur marknaden och dess aktörer ser ut.

”Systemet är helt uppbyggt på samma modell som för cigaretter och tobak. Där stora bolag står för tillverkning och distribution, registrering och kontroll på försäljningsvolymer” säger Niklas Linder

Enligt den ovantående modellen är det tänkt att distributionsföretagen ska se till att all anpassning sker smidigt: allt ifrån registrering till statistiska uppföljningar, manualer och märkningar enligt lokala föreskrifter.
Så fungerar det dock inte i verkligheten.

Vejpshopparna förvirrar lagstiftarna

I Sverige, som är en ganska liten marknad, finns ingen enskilt större distrubutör av vejpprodukter. Små oberoende vejpshoppar står ofta själva för import, lokala anpassningar och direkt försäljning. Produkter märks exempelvis ofta om i butikerna för att uppfylla kraven på kosumentinformation på svenska. Det blir ett bredare sortiment, men på gränsen till olagligt när varken vejpshopparna, eller för den delen folkhälsomyndigheten, vet vilka produkter som går att sälja eller hur de måste bli anpassade för att uppfylla kraven från myndigheterna. Och det har även förvirrat lagstiftarna, menar Niklas Linder.

”Politiker är nog förbluffade över att vejpbranschen inte fungerar som tobaksbranchen. Många inser inte ens att de två branscherna fungerar på olika sätt eller att vejpindustrin egentligen inte har några större kopplingar till tobaksindustrin” säger Niklas Linder.

Föredrar stora bolag

Det finns heller ingen direkt förhoppning om att förändra systemet Och det är inte heller målet, tror Niklas Linder.

”Politikerna i EU, och Sverige, är inte positivt ställda till hur vår bransch fungerar, inte heller de stora tobaksbolagen. De vill se att hela branschen blir centraliserad, ungefär som med tobak, där en handfull aktörer står för i princip all tillverkning och försäljning i hela världen” säger Niklas Linder.

Ny uppdaterad produktlista publicerad

I dagsläget verkar ett 40 tal mikro- till medelstora företag på den svenska marknaden för e-cigaretter. Branschorganisationen för elektroniska cigaretter oraganiserar i dagsläget en tredjedel av de större svenska företagen.

Folkhälsomyndigheten har i dagarna uppdaterat den svenska listan för godkända vejpprodukter. I framtiden kommer endast produkter som är betalda stå på listan och inte de som endast är registrerade. Niklas Linder uppmanar alla svenska företag att gå igenom sina sortiment noga, för att undvika problem i framtiden.

Till BELC:s lista över godkända e-cigarettprodukter (som uppdateras regelbundet efter Folkhälsomyndighetens register)Gillar du Vejpkollen? Då kan du stödja arbetet med tidningen!

SWISH: 1231093830

Eller stöd kontinuerligt. Bli en Patreon (det vill säga: stödprenumerera på Vejpkollen). Länk till VEJPKOLLEN på PATREONLegg att eit svar

Epostadressa di blir ikkje synleg. Påkravde felt er merka *