Cochrane: ”E-cigaretter hjälper folk att sluta röka”

”Det råder vetenskapligt konsensus om att e-cigaretter är mindre skadliga för rökare och deras omgivning än traditionella cigaretter. Det finns även tydliga bevis på att ecigg hjälper rökare sluta, mer effektivt än nikotinläkemedel.”
Det säger Jamie Hartmann-Boyce från Cohcrane Tobacco Addiction Group, som en reaktion på WHO:s kampanj mot e-cigaretter.

WHO vill förbjuda e-cigaretter. Svenska regeringen vill förbjuda i princip alla smaksättningar i e-vätskan, något som Danmark och Finland redan gjort. Men i Storbritannien, där regeringen, tillsammans med myndigheter och en rad hälsororganisationer satsar miljarder på forskning om e-cigaretter, är förbud och hårdare restriktioner fel väg att gå.

“Rökning är unikt när det gäller dödliga konsekvenser och för vissa är det väldigt svårt att sluta. E-cigaretter är inte riskfria, och tidigare icke-rökare bör inte börja använda dem. Men från folkhälsomyndigheterna måste budskapet till rökare vara glasklart. Nikotin är beroendeframkallande men inte orsaken till skadorna som rökning för med sig” säger Jamie Hartmann-Boyce, läkare och forskningsledare vid institutionen för Health Behaviours vid University of Oxford.

Bevisen pekar på att e-cigg fungerar

Jamie Hartmann-Boyce, ansvarar för Cochrane Tobacco Addiction Group – en del av Cochrane Library som utvärderar vårdmetoder utifrån evidens- och kvalitetsstudier från hela världen. Gruppen publicerade nyligen en uppdaterad sammanställning av randomiserade kontrollstudier där e-cigaretter som metod att sluta röka stod i fokus. Totalt sammanställde forskarna 56 studier med sammalagt 12 800 deltagare. I studierna jämfördes e-cigaretter med andra nikotinläkemedel under en period på minst 6 månader.

“Bevisen pekar på att e-cigaretter med nikotin verkligen kan hjälpa rökare att sluta röka. Bevisen säger också att vejpning är betydligt mindre skadligt än rökning.” säger Jamie Hartmann-Boyce.

Får biverkningar med e-cigaretter

Enligt rapporten (som påbörjades redan 2014) är e-cigaretter förknippade med dubbelt så många lyckade försök att sluta röka jämfört med traditionella nikotinläkemedel. E-cigarettanvändare rapporterar även få problem i samband med rökstoppet. Hosta, huvudvärk, munntorrhet  och yrsel är vanliga men övergående biverkningar. 

“Vi kunde inte hitta många rapporter som visade på skador från e-cigarettanvändande, men de studier som följde upp detta sträckte sig bara två år bakåt i tiden. Det är viktigt att vi följer upp detta kontinuerligt” skriver Jamie Hartmann-Boyce och hennes kollegor i rapporten.

Kritisk mot WHO

Jamie Hartmann-Boyce reagerar dock starkt på WHO:s senaste uttalanden om e-cigaretter. Organisationen föreslår kraftiga begränsningar eller rent utav förbud mot elektroniska cigaretter. Motiveringen är av produkterna ska klassas som skadliga.

”Att WHO väljer att stämpla e-cigaretter som ”skadliga” riskerar att skrämma tveksamma rökare, och de som vejpar för att sluta röka. Rapporten ska inte avskräcka rökare från att byta till vejpning. Det råder i verkligheten vetenskaplig konsensus om att vejpning mindre skadligt än rökning, både för rökare och personer i deras omgivning” säger Jamie Hartmann-Boyce.

”Lika säkra som nikotinläkemedel – fast bättre”

Hon får medhåll av John Britton, professor emeritus i epidemiologi vid univeristetet i Nottingham och rådgivare i tobaksfrågor vid Brittiska läkaresällskapet (Royal College of physicians, RCP). Enligt honom är det tydligt att WHO inte förstått vad forskningen egentligen visar: att e-cigaretter är ett viktigt verktyg för att komma till bukt med rökningen i världen och att tekniken överträffar tidigare metoder.

“WHO fortsätter att förespråka metoder som bygger på nikotinläkemedel. Det är hyckleri när de samtidigt föreslår förbud mot konsumtionsprodukter som är lika säkra och fungerar på samma sätt, fast mycket bättre” säger John Britton till Science Media Centre.

Källor:

Electronic cigarettes for smoking cessation


Gillar du Vejpkollen? Då kan du stödja arbetet med tidningen!

SWISH: 1231093830

Eller stöd kontinuerligt. Bli en Patreon (det vill säga: stödprenumerera på Vejpkollen). Länk till VEJPKOLLEN på PATREONLegg att eit svar

Epostadressa di blir ikkje synleg. Påkravde felt er merka *