Cochrane: "E-cigaretter hjælper folk med at holde op med at ryge"

"Der er videnskabelig enighed om, at e-cigaretter er mindre skadelige for rygere og deres omgivelser end traditionelle cigaretter. Der er også klare beviser for, at e-cigaretter hjælper rygere med at holde op med at ryge, mere effektivt end nikotinerstatningsterapi."
Det siger Jamie Hartmann-Boyce fra Cohcrane Tobacco Addiction Group som reaktion på WHO's kampagne mod e-cigaretter.

WHO vil forbyde e-cigaretter. Den svenske regering ønsker at i princippet forbyde alle aromaer i e-væsken, noget der Danmark og Finland allerede har gjort. Men i Det Forenede Kongerigehvor regeringen sammen med agenturer og en række sundhedsorganisationer investerer milliarder i forskning i e-cigaretter, Forbud og strengere restriktioner er den forkerte vej at gå.

"Rygning er unik med hensyn til dødelige konsekvenser, og for nogle er det meget svært at holde op. E-cigaretter er ikke risikofrie, og tidligere ikke-rygere bør ikke begynde at bruge dem. Men fra de offentlige sundhedsmyndigheder skal budskabet til rygerne være krystalklart. Nikotin er vanedannende, men det er ikke årsagen til de skader, der forårsages af rygning", siger Jamie Hartmann-Boyce, læge og forskningsleder ved Institut for Sundhedsadfærd ved University of Oxford.

Meget tyder på, at e-cigs virker

Jamie Hartmann-Boyceer ansvarlig for Cochrane-gruppen for tobaksafhængighed - en del af Cochrane Library, som evaluerer sundhedsinterventioner baseret på evidens og kvalitetsstudier fra hele verden. Gruppen offentliggjorde for nylig en opdateret gennemgang af randomiserede kontrolforsøg med fokus på e-cigaretter som rygestopmetode. I alt har forskerne samlet 56 studier med i alt 12.800 deltagere. Studierne sammenlignede e-cigaretter med andre nikotinerstatningsterapier over en periode på mindst 6 måneder.

"Beviserne tyder på, at nikotinholdige e-cigaretter faktisk kan hjælpe rygere med at holde op med at ryge. Beviserne siger også, at vejping er betydeligt mindre skadeligt end rygning." siger Jamie Hartmann-Boyce.

At få bivirkninger med e-cigaretter

Ifølge rapporten (som startede så tidligt som i 2014) er e-cigaretter forbundet med dobbelt så mange vellykkede rygestopforsøg sammenlignet med traditionelle nikotinpræparater. Brugere af e-cigaretter rapporterer også om få problemer i forbindelse med rygestop. Hoste, hovedpine, mundtørhed og svimmelhed er almindelige, men forbigående bivirkninger. 

"Vi kunne ikke finde mange rapporter, der viste skader ved brug af e-cigaretter, men de undersøgelser, der fulgte op på dette, gik kun to år tilbage. Det er vigtigt, at vi følger op på det løbende," skriver Jamie Hartmann-Boyce og hendes kolleger i rapporten.

Kritisk over for WHO

Jamie Hartmann-Boyce reagerer dog kraftigt på WHO's seneste udtalelser om e-cigaretter. Organisationen foreslår strenge restriktioner eller endda et forbud mod elektroniske cigaretter. Begrundelsen er, at produkterne bør klassificeres som skadelige.

"Det faktum, at WHO vælger at betegne e-cigaretter som "skadelige", risikerer at skræmme tøvende rygere og dem, der vejpar at holde op med at ryge. Rapporten bør ikke afskrække rygere fra at skifte til vejpning. Faktisk er der videnskabelig enighed om, at vejping er mindre skadeligt end rygning, både for rygere og folk omkring dem", siger Jamie Hartmann-Boyce.

"Lige så sikkert som nikotinmedicin - men bedre"

Hun får følgeskab af John BrittonProfessor emeritus i epidemiologi ved University of Nottingham og rådgiver om tobaksspørgsmål ved Den britiske lægeforening (Ifølge ham er det tydeligt, at WHO ikke har forstået, hvad forskningen virkelig viser: at e-cigaretter er et vigtigt redskab til at tackle rygning på verdensplan, og at teknologien er bedre end tidligere metoder.

"WHO fortsætter med at advokere for nikotinmedicinske tilgange. Det er hyklerisk, når de samtidig foreslår at forbyde forbrugerprodukter, der er lige så sikre og virker på samme måde, men meget bedre", siger han. John Britton til Science Media Centre.

Kilder:

Elektroniske cigaretter til rygestop


Kan du lide Vejpkollen? Så kan du støtte bladets arbejde!

SWISH: 1231093830

Eller støt løbende. Bliv Patreon (det vil sige: støt abonnementet på Vejpkollen). Link til PATREON TRAILER på PATREONSkriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *